Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peter Velits: Víťaz Tour bude z tria Contador, Froome, Nibali

Tour de France sú najväčšie cyklistické preteky, na ktoré sa vždy najviac teší.

03.07.2015 12:33
Peter Velits Foto: ,
Peter Velits.
debata (2)

Tento rok ich však Peter Velits (BMC Racing) nestihol, keďže po aprílovej operácii upchatej artérie na ľavej nohe nenatrénoval dostatočne na to, aby strávil v sedle bicykla vyše 3300 km medzi Utrechtom a Parížom a bol pritom užitočný pre svoj tím.

„Pôjdem sa rozjazdiť na preteky Okolo Rakúska, ktoré budú trvať týždeň. Potom by mal byť čas na to, aby som šiel do televízie komentovať jednu z etáp na Tour de France. Bude pre mňa zaujímavé vidieť to aj z inej perspektívy,“ uviedol Peter Velits.

Podľa skúseného 30-ročného Púchovčana organizátori dobre nakombinovali etapy v úvodnom týždni. Pretekárov rozhodne nečaká nič jednoduché. „Bude to rôznorodé ako každý rok. Už po úvodnej časovke cyklistov vyženú k moru, kde bude zrejme dosť veterno a ani si nechcem predstaviť, čo všetko sa tam môže stať. V tretej etape sa pôjde záver po trase jarnej klasiky Valónskeho šípu s koncovkou na Mur de Huy, ktorá je pre fanúšikov veľmi atraktívna. Pre jazdcov to bude výhoda v tom, že budú vedieť, čo ich čaká. O niečo neskôr prídu na rad obávané ‚kocky‘, ale aj dojazd na Mur de Bretagne, ktorý sme pred pár rokmi už tiež na Tour absolvovali. Samozrejme, prvý týždeň býva najmä o veľkom strese. Vlani vo Veľkej Británii bolo veľa ľudí, úzke cesty a veľká nervozita. Teraz to môže byť v Holandsku a Belgicku podobné,“ skonštatoval Peter Velits.

Trojnásobný svetový šampión v tímovej časovke je už druhú sezónu súčasťou tímu BMC Racing, ktorého lídrom na Tour de France bude Američan Tejay van Garderen. Aké má podľa Velitsa vyhliadky na celkový úspech? „Umiestnenie do desiateho miesta by malo byť reálne. Aj do piateho by to mohlo byť, veď dvakrát už na Tour bol piaty. Či však jeho forma bude stačiť aj na pódium, to je iná otázka. Samozrejme, sú to tri týždne intenzívneho jazdenia a ani dobrá východisková pozícia často nič neznamená. Stačí zaváhanie a ľahko sa dá o všetko prísť. Stačí si spomenúť, ako vlani dopadli dvaja najväčší favoriti Contador a Froome,“ pripomenul Peter Velits.

Slovenský cyklista si rád zaspomínal na to, ako pred štyrmi rokmi v supernáročnej etape z Modane na Alpe d'Huez skončil na 4. mieste, čo dodnes považuje za svoj výkonnostný vrchol na Tour de France. „Na tú etapu mám asi najkrajšie spomienky. Išli sme cez Galibier a etapa vrcholila stúpaním na Alpe d'Huez. Škoda, že tento rok museli organizátori vypustiť v jednej z alpských etáp práve velikán Galibier (stalo sa tak po zosuvoch pôdy a zatvorení tunela Chambon – pozn.), lebo by to bola takmer identická trasa s tou spred štyroch rokov. Práve krátke a intenzívne etapy v Alpách, kde sa jazdí od začiatku do konca, považujem za najkrajšie. Môže sa tam stať veľa zaujímavých vecí. Je to určite lepšie ako jazdiť 7 hodín na rovine, kde sa nič neudeje a na záver si tí najlepší zašpurtujú o víťazstvo.“

Peter Velits konkrétny tip na víťaza 102. ročníka Tour de France neprezradil, ale myslí si, že to bude jeden z tria najväčších favoritov Alberto Contador, Christopher Froome, Vincenzo Nibali. „Sám som zvedavý, ako to celé dopadne,“ dodal P. Velits.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Velits #Christopher Froome #Alberto Contador #Tour de France 2015 #Vincenzo Nibali