Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Armstrongovi môže zavariť aj jeho priateľka

Na lavicu svedkov sa v súdnom spore s bývalým cyklistom Lanceom Armstrongom môže posadiť aj jeho súčasná priateľka Anna Hansenová.

03.07.2015 10:35
Lance Armstrong Foto: ,
Lance Armstrong.
debata

Na druhej strane musí Američanov bývalý tímový kolega z US Postal Floyd Landis poskytnúť všetky záznamy či nahrávky z vyšetrovania svojej dopingovej kauzy. Washingtonský sudca Christopher Cooper stanovil mantinely pre žalujúcu aj žalovanú stranu v procese, ktorý by sa nemal začať skôr ako v roku 2016.

Armstronga v roku 2010 zažaloval jeho niekdajší tímový kolega Floyd Landis, o dva roky sa k nemu pridala federálna vláda. Tá žiada vrátenie takmer 40 miliónov dolárov, ktoré investovala v rámci sponzorskej podpory bývalého Armstrongovho tímu a súdi sa tiež o odškodnenie vo výške 100 miliónov USD. To všetko pre dopingový podvod, vďaka ktorému cyklista vyhral sedemkrát za sebou Tour de France.

Armstrongovi právnici chceli zabrániť predvolaniu Hansenovej, ale žaloba čiastočne dosiahla svoje. Môže jej klásť otázky maximálne dve hodiny a výhradne k tomu, čo vie o partnerovom užívaní zakázaných látok počas pôsobenia v US Postal. Zakázaná je téma tohtoročnej dopravnej nehody, po ktorej Hansenová zobrala na seba vinu, a tiež konflikt medzi Armstrongom a Tylerom Hamiltonom z kroku 2011. Vzťah Hansenovej s Armstrongom trvá od roku 2008, zrodil sa teda dva roky po ukončení spolupráce s US Postal Service. Žaloba netají, že chce prostredníctvom Hansenovej výpovede vykresliť obraz o Armstrongovom charaktere.

Sudca vyhovel aj žiadosti obhajoby a Floyd Landis musí predložiť všetky záznamy o vyšetrovaní jeho dopingového prípadu, ktorý ho pripravil o prvenstvo na Tour de France 2006. Landis v roku 2012 súhlasil, že vráti darcom pol milióna dolárov vyzbieraných na jeho obhajobu v spore s federálnou prokuratúrou, aby dosiahol dohodu o zastavení trestného stíhania.

Armstrongovi právnici tiež plánujú predvolať viacerých zamestnancov US Postal Service, aby dokázali, že spoločnosť mala zo spolupráce prospech – zhruba na úrovni 140 miliónov USD. Svedčiť by tiež mali o svojich podozreniach, že Armstrongove triumfy sa nerodili čestne. Sudca s tým súhlasil.

Americká pošta zrušila spojenie s Armstrongovým tímom v roku 2004 po jeho šiestom víťazstve na TdF. Američan sa verejne priznal k užívaniu nedovolených látok a metód až v januári 2013.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lance Armstrong #Anna Hansenová