Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

TdF: Málo Američanov, veľa policajtov a odhodlaný Cancellara

Prehľad zaujímavostí pred začiatkom 102. ročníka slávneho cyklistického podujatia Tour de France.

03.07.2015 09:32
cyklistika, koleso, pedál Foto:
Ilustračné foto
debata

Najmenej Američanov od roku 1996
Tour de France zažila nie tak dávno obdobie, keď jej 7 rokov bez prerušenia kraľoval Lance Armstrong a väčšinu jeho spolujazdcov tvorili krajania. Potom však prišlo verejné priznanie zo systematického dopingu a po Armstrongových triumfoch zostalo v historickej listine víťazov sedem bielych miest. Dnes figurujú na štarte slávnych pretekov iba traja americkí cyklisti, čo je najmenej za ostatných 20 rokov. Sú nimi Tejay van Garderen (BMC Racing), Andrew Talansky (Cannondale-Garmin) a Tyler Farrar (MTN-Qhubeka).

Ešte vlani bolo Američanov deväť a predvlani šesť. Trojicu z roku 1996 tvorili Lance Armstrong, George Hincapie a Frankie Andreu. Dôvody, prečo je v pelotóne tak málo Američanov, sú rôzne. Veterán Chris Horner (Airgas-Safeway) jazdí už len na kontinentálnej úrovni, Peter Stetina (BMC Racing) je zranený a trio Ted King, Ben King, Alex Howes (all Cannondale-Garmin), či Matthew Busche (Trek Factory Racing a Danny Pate (Sky) jednoducho nepasovali ich tímom do zostáv pre tohtoročnú Tour. Informácie priniesol server Velonews.

Kittela nevybrali, údajne pohrozil odchodom
Nemecký cyklista Marcel Kittel len veľmi ťažko znáša vynechanie z nominácie na tohtoročnú Tour de France. Víťaz ôsmich etáp na týchto slávnych pretekoch sa podľa šéfov stajne Giant-Alpecin ešte celkom nezbavil následkov dlhodobého vírusového ochorenia, a preto nefiguruje v deväťčlennej zostave svojho tímu pre TdF. Krátko na to sa v nemeckých médiách začali šíriť špekulácie, že znamenitý špurtér si hľadá nového zamestnávateľa.

„Pre každého cyklistu je Tour de France vrcholom a ak by Marcel nebol sklamaný, ja by som bol sklamaný za neho,“ cituje AFP slová jedného z trénerov tímu Christiana Guiberteaua. „Bolo to náročné a bolestivé rozhodnutie, ale nemohli sme riskovať. Bol príliš dlho chorý a jeho návrat nesmieme uponáhľať,“ dodal Guiberteau. „Prežívam jedno z najťažších období, ale musím sa pozerať dopredu a nie na to, čo bolo,“ priznal Kittel.

Proti možným teroristom aj 20 000 mužov zákona
Ani organizátori Tour de France nepodceňujú prípadný teroristický útok či inú pohromu, ktorá sa môže udiať počas 23 dní trvajúcej cyklistickej fiesty. Pre tento účel by malo byť preto pripravených zasiahnuť 20 000 policajtov, hasičov či príslušníkov iných ozbrojených zložiek z radov štátnych zamestnancov.

"Okrem zabezpečenia cestnej premávky a udržiavania verejného poriadku sa budú starať aj o to, aby hrozba teroristického útoku bola znížená na minimum,“ uviedol hovorca francúzskeho ministerstva vnútra Pierre-Henry Brandet. Ďalej podotkol, že spravodajské služby budú neustále v strehu a akýkoľvek náznak nebezpečenstva budú ihneď vyhodnocovať a zvažovať možný zásah.

„Dobre vieme, že moderný svet dnes zažíva zvýšenú hrozbu terorizmu a naša bdelosť bude úmerne zvýšená v prípade identifikácie podozrivého správania,“ ubezpečil hovorca francúzskeho ministerstva vnútra.

Podľa jeho slov v karaváne, ktorá tvorí každý deň neodmysliteľnú súčasť TdF, bude 40 motorkárov spomedzi príslušníkov Republikánskej gardy, pri trati bude denne mať oči na stopkách 12 000 policajtov a ďalších 8000 policajných dôstojníkov bude hliadkovať v najfrekvento­vanejších oblastiach, kadiaľ bude prechádzať konvoj Tour de France. „Miestami s najväčšou ostražitosťou budú štarty a ciele jednotlivých etáp,“ dodal Brandet.

Dosiahne Cancellara métu 30 dní v žltom?
Ak je niekto špecialistom na úvodné prológy či krátke časovky veľkých cyklistických podujatí, tak potom Fabian Cancellara. Tridsaťštyriročný rodák z Wohlenu pri Berne bude aj tento rok tromfom tímu Trek Factory Racing v úvodnej časovke na 13,8 km v holandskom Utrechte. Cyklista s prezývkou Spartacus zo šiestich pokusov päťkrát ovládol úvodné kilometre v jazde proti chronometru na Tour de France (2004, 2007, 2009, 2010, 2012) a chcel by pridať ďalší takýto triumf. Vďaka svojim piatim víťazstvám v prológoch či krátkych časovkách dovedna 28 dní strávil oblečený v žltom tričku lídra pelotónu.

„Moje triumfy v Liége, Londýne, Monacu či Rotterdame boli všetky výnimočné, ale zakaždým to bolo iné. Každopádne, aj v Utrechte sa pokúsim o víťazstvo, hoci nedávno na Tour de Suisse som tesne prehral s Tomom Dumoulinom. Som pripravený vyrovnať sa s tlakom aj vlastnými ambíciami. Mám opäť dostatok sebavedomia a teším sa na sobotu,“ cituje Cancellaru server Cyclingnews.

Na otázku, koho považuje za svojich najväčších konkurentov, povedal tri mená: „Tony Martin, Rohan Dennis a Tom Dumoulin.“ Práve Dumoulin sa môže stať prvým Holanďanom v žltom drese na TdF po dlhých 26 rokoch. Zatiaľ posledným bol v roku 1989 Erik Breukink, ktorý vtedy ovládol prológ v Luxemburgu. V tohtoročnom pelotóne je až 21 Holanďanov. Viac je tradične iba Francúzov – 40.

Policajti most nezablokujú, ale protestovať budú
Únia holandských policajtov niekoľko hodín pred štartom Tour de France ustúpila od svojho zámeru zablokovať cestu cyklistom, čo malo byť súčasťou protestnej akcii za zvýšenie miezd. Policajti mali v úmysle zablokovať jeden z mostov nad riekou Maas v Rotterdame počas nedeľňajšej 2. etapy 102. edície TdF, čím chceli upozorniť na náročné pracovné podmienky a nízke ohodnotenie.

Vo štvrtok sa napokon zrodila dohoda, na základe ktorej odboroví predáci odvolali akciu so symbolickými dopravnými kontrolami vozidiel konvoja so sponzormi na Erazmovom moste. Rotterdamská samospráva však dala súhlas na iné protesty v meste. „Nebudeme zastavovať konvoj, ale v iných častiach mesta sa ukážeme verejnosti a budeme demonštrovať naše oprávnené nároky,“ píše sa vo vyhlásení holandských policajtov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France 2015