Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tohtoročná Tour de France má viac favoritov na žltý dres. Ktorí to sú?

Zopakuje Nibali na Tour de France svoj výkon z minulého roku? Ako sa na štart pripravili Contador a Froome? A čo Quintana? Pozrite si prehľad TOP favoritov na tohtoročnom Tour de France.

01.07.2015 09:36
debata

Vincenzo Nibali Minulý rok zahralo tomuto 30-ročnému Sicílčanovi do kariet azda všetko. Výborne načasovaná forma, ale aj rýchle odstúpenie dvoch veľkých rivalov z pretekov. Na Tour de France vyhral líder kazašského tímu Astana štyri etapy. Hneď tú druhú s cieľom v anglickom Sheffielde, desiatu (Planche des Belles Filles), trinástu (Chamrousse) i osemnástu s finišom na Hautacame. Jeho víťazstvá boli tak suverénne, že si odborníci kládli otázku, či by Froome a Contador dokázali klásť tomuto Talianovi výrazný odpor aj v prípade, že by v pretekoch pokračovali.

Sezóna 2015 sa do týchto chvíľ Nibalimu nevydarila. Rovnako tomu však bolo aj rok predtým. Až kým sa nepostavil na štart Tour de France.

Peter Sagan debatuje s Vincenzom Nibalim v žltom. Foto: Reuters, CHRISTIAN HARTMANN
Peter Sagan, Vincenzo Nibali Peter Sagan debatuje s Vincenzom Nibalim v žltom.

Nairo Quintana
Písal sa rok 2013 a tento mladý Kolumbíjčan všetkým vyrazil dych. Mal iba 23 rokov a z Tour de France si odniesol bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára i ten biely pre pretekára do 25 rokov. Celkovo skončil druhý. V minulom roku sa Quintana veľmi rozumne rozhodol Tour vynechať, Za hlavný cieľ sezóny si vytýčil slávne Giro, kde sa mu nakoniec aj podarilo triumfovať. Zdá sa, že Quintana dozrel a je pripravený zdolať aj tú najťažšiu prekážku, ktorou je víťazstvo na TdF.

V Marci sa tešil z úspechu na pretekoch Tirrenno-Adriatico, kde pokoril okrem Contadora aj Nibaliho. Na Tour de Romandie sa mu už tak nedarilo, Froomovi a Nibalimu totiž iba z diaľky dýchal na chrbát.

Nairo Quintana. Foto: SITA/AP, Fabio Ferrari
Nairo Quintana Nairo Quintana.

Alberto Contador
El Pistolero bol v roku 2014 jednoducho skvelý. Počas prípravy na vrchol sezóny vyhral etapové preteky Tirreno-Adriatico i Okolo Baskicka a nebyť nešťastného pádu na Tour de France, mohol zažiariť aj tam. Contador si tam zlomil nohu. Ani to ho však nezastavilo. O pár mesiacov sa postavil na štart Vuelty a na domácej pôde s prehľadom vyhral.

V roku 2015 si dal za cieľ triumf na Gire i Tour de France. Prvú časť misie už splnil, v Taliansku triumfoval po nádhernom ofenzívnom predstavení už od prvej etapy. Odborníci sú teraz zvedaví, ako sa náročné preteky, ktoré má v nohách, prejavia na štarte Tour. A verejnosť sa pýta – čo ak vyhrá aj vo Francúzsku? Prihlási sa potom aj na Vueltu, aby skompletizoval triumfy na Grand Tours v jednom roku?

Alberto Contador. Foto: SITA, Christophe Ena
Contador Alberto Contador.

Chris Froome
Rok 2014 nebol jeho šálkou kávy. Priniesol mu viac bolesti, ako radosti. Na Tour de France sa musel vzdať potom, ako niekoľkokrát spadol. Osudnou sa mu stala náročná etapa na mačacích hlavách. Na Vuelte sa snažil, čo to šlo, jazdil agresívne, ale nakoniec sa musel skloniť pred domácim pretekárom Contadorom. Na konci neúspešnej sezóny sa musel uspokojiť iba s dvomi triumfami z Okolo Ománu and the Tour de Romandie. Aj preto sa tím Sky rozhodol posilniť o dvoch skvelých vrchárov, Leopolda Königa a Wouta Poelsa.

Aj začiatok sezóny 2015 poznačili jeho zranenia. V prvom vážnom teste na Tour de Romandie neobstál. Skonćil tretí za Quintanom a Nibalim. Na Dauphiné to však bol už starý dobrý Froome. S podporou silného tímu svojich veľkých súperov doslova rozdrvil.

Christopher Froome. Foto: SITA/AP, Laurent Rebours
Christopher Froome Christopher Froome.

Kto ešte môže prekvapiť?

Thibaut Pinot
Azda každý Francúz sníva o tom, že Pinot raz vyhrá Tour. V uplynulom roku sa dostal na pódium, môže 25-ročný pretekár tento rok vyhrať? Talent mu nechýba, na Nibaliho však v sezóne 2014 stratil viac ako osem minút. Zdá sa, že bez výrazného progresu žltý dres do Paríža nedovezie ani tentokrát.

Rigoberto Uran Donedávna bolo jeho najväčšou úlohou pomáhať druhým. V tíme Sky podporoval Frooma. Od sezóny 2014 je však lídrom tímu Omega Pharma. V tom istom roku skončil na Gire druhý s odstupom troch minút za Quintanom. Otázkou je: Dorástol Urán na triumf na Tour de France? Po fiasku na tohtoročnom Gire sa zdá, že zatiaľ nie.

Tejay van Garderen
V júni tento Američan ako jediný vzdoroval Froomovi na jeho víťaznej jazde na Critérium du Dauphiné. Od víťazstva na týchto etapových pretekoch ho nakoniec delilo iba desať sekúnd. Van Garderen má 26 rokov a aktuálna sezóna podľa odborníkov ukáže, či je práve on tým najlepším lídrom pre austrálske zoskupenie BMC.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Alberto Contador #Tour de France 2015 #Nairo Quintana #Vincenzo Nibali