Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od drsných dlažobných kociek až po strmé hory. Kde sa rozhodne?

Už o pár dní to začne! Tešíte sa? Pozrite si profil etáp, ktoré by mohli tento rok rozhodnúť o držiteľovi žltého dresu na Tour de France.

30.06.2015 12:40
Tour de France Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

3. ETAPA
Pondelok 6. júla: Antverpy-Mur de Huy 159,5 km

Cenné sekundy, či priam desiatky sekúnd sa favoriti pokúsia získať na svoju stranu už v šiestej etape. Iba 1,3 kilometra dlhé stúpanie pred cieľom nebude z hľadiska trojtýždňových pretekov kľúčovým momentom na Tour, 25-percentný priemer kopca však môže naznačiť, kto na to tento rok mať bude a kto nie. Podľa papierových predpokladov by sa v cieli mohol radovať Froome, či Quintana.

Profil 3. etapy na Tour de France 2015. Foto: letour.com
Tour de France 2015 Profil 3. etapy na Tour de France 2015.

4. ETAPA
Utorok 7. júla: Seraing-Cambrai 223,5 km

Po náročnom finiši v tretej etape čaká na pretekárov ďalšia náročná etapa, tentoraz aj na mačacích hlavách. Defekty, pády, ale aj zlomeniny a slzy, to všetko málokedy chýba, ak organizátori pretekov zaradia do itenerára pre divákov populárne, pre cyklistov už menej, pavé. Prvýkrát si ich pretekári vyskúšajú ešte na belgickej strane, 120 kilometrov pred cieľom. To pravé peklo sa však začne až 46 kilometrov pred cieľovou páskou. Na trati bude celkom sedem vydláždených sekcií. A na ich konci by sa zo štvorice favoritov na žltý dres (Contador, Nibali, Froome, Quintana) mohol najviac tešiť Contador. V tejto etape sa o víťazstvo zaiste pokúsi aj Peter Sagan.

Profil 4. etapy na Tour de France 2015. Foto: letour.com
Tour de France 2015 Profil 4. etapy na Tour de France 2015.

9. ETAPA
Nedeľa 12. júla: Vannes-Plumelec 28km tímová časovka

V konečnom zúčtovaní rozhodovala na Tour de France neraz aj tímová časovka. Aj preto ju mnohí považujú za nie veľmi spravodlivý prvok v programe Tour de France. V deviatej etape budú tímové vláčiky získavať sekundy pre svojich lídrov na 28 kilometroch. Nájsť favorita je v tejto chvíli nemožné. Nejedna skupina príde počas predchádzajúcich etáp o svojich pretekárov a bude tak v miernej nevýhode. Isté však je, že niekto z favoritov tu stratí kontakt s absolútnou špičkou. Kto to bude?

Profil 9. etapy na Tour de France 2015. Foto: letour.com
Tour de France 2015 Profil 9. etapy na Tour de France 2015.

10. ETAPA
Utorok 14. júla: Tarbes-La Pierre Saint-Martin 167 km

Na prelome prvej a druhej časti etapových pretekov začnú pyrenejské kopce deliť tých najlepších od zvyšku štartového pola. Na konci zvlnenej 167 kilometrov dlhej etapy je náročné stúpanie na La Pierre Saint-Martin. Naposledy tu pretekári zatínali zuby v roku 2005. Profil etapy sa začne dvíhať k nebu už 34 kilometrov pred koncom. Priemerný sklon trate je na záverečnom kopci 4,7 stupňa, podľa odborníkov by mohol vyhovovať najviac tímu Sky a teda aj lídrovi Chrisovi Froomovi.

Profil 10. etapy na Tour de France 2015. Foto: letour.com
Tour de France 2015 Profil 10. etapy na Tour de France 2015.

19. ETAPA
Piatok 24. júla: Saint-Jean-de-Maurienne-La Toussuire / Les Sybelles 138 km

Najťažšia alpská etapa, predposledná príležitosť pre top favoritov obliecť si žltý dres. V jej strede je brutálne stúpanie na legendárnu horu Col de la Croix de Fer. Na konci etapy čaká na pretekárov ďalšie náročné a zdĺhavé stúpanie na La Toussuire, známe aj z roku 2012, keď vtedy ešte nosič vody Christopher Froome dával na frak svojmu lídrovi Bradleymu Wigginsovi. Dá sa predpokladať, že špičkoví pretekári tu budú taktizovať a kráľovskú etapu by tak mohol vyhrať niektorí z menej známych vrchárov.

Profil 19. etapy na Tour de France 2015. Foto: letour.com
Tour de France 2015 Profil 19. etapy na Tour de France 2015.

20. ETAPA
Sobota 25. júla: Modane Valfréjus-Alpe d'Huez 110,5 km

Jedno je isté. Pretekár, ktorý si oblečie žltý dres aj na konci poslednej alpskej etapy, ho nakoniec privezie aj do Paríža. Organizátori prichystali pre divákov naozajstnú chuťovku. Cyklisti budú stúpať na diabolskú horu Croix de Fer z opačnej strany, ako deň predtým. Etapa, ktorá vyvrcholí v cieli na Alpe d’Huez, má iba 110 kilometrov. Dá sa tak predpokladať, že favoriti, ktorí sa budú usilovať o žltý dres, by na nej mohli útočiť už od štartu. A toto je podľa odborníkov situácia šitá na mieru Kolumbijćanovi Nairovi Quintanovi.

Profil 20. etapy na Tour de France 2015. Foto: letour.com
Tour de France 2015 Profil 20. etapy na Tour de France 2015.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France 2015