Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peter Sagan: Na Tour sa môže všetko zmeniť po prvom dni

Peter Sagan vybojoval už päť titulov majstra Slovenska z pretekov jednotlivcov, čo sa v doterajšej histórii nepodarilo nijakému inému slovenskému cyklistovi.

30.06.2015 10:00
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan.
debata

Člen tímu Tinkoff-Saxo svoje tituly získal za sebou, už päť rokov nenašiel doma premožiteľa. Na domácej pôde sa navyše premiérovo postavil aj na štart časovky a ani v nej medzi slovenskými jazdcami nenašiel súpera. Generálka na najslávnejšie preteky sveta Tour de France, ktoré odštartujú najbližšiu sobotu v holandskom Utrechte, mu vyšla stopercentne. „Pred Tour sa cítim veľmi dobre,“ potvrdil 25-ročný žilinský rodák.

Existuje niečo, čo vám na žilinskom šampionáte nevyšlo podľa predstáv?
Preteky boli náročné, ale vyvíjali sa pre mňa dobre, ich priebeh mi hral do kariet, takže som bol v pohode. Som spokojný, s jednou výnimkou. Dúfal som, že v nedeľu vybojujeme majstrovské double. Chcel som pomôcť k zisku českého titulu aj Romanovi Kreuzigerovi z nášho tímu Tinkoff-Saxo. Boli sme spolu vpredu, ale Roman mal v závere problémy s bicyklom a tak sme nemohli prísť bok po boku až do cieľa. Poslal ma dopredu s tým, aby som vyhral.

Na stupni víťazov stál vedľa vás brat Juraj. Už ste sa takto stretli na pódiu?
Keď sme boli mladší. Odvtedy, čo jazdíme v súťažiach elity, si na niečo podobné nespomínam. Mám z toho radosť, Juraj podal tiež dobrý výkon. Bol v závere aj v úniku, išlo sa mu dobre.

V závere týždňa sa začína Tour de France. Aké budú vaše ambície?
Cítim sa dobre, ale čo sa týka cieľov, to uvidím deň po dni, podľa toho, aká bude situácia a čo sa bude dať robiť. Tento rok pôjdem v tíme spolu s Albertom Contadorom, ktorý bude útočiť na žltý dres. O to náročnejšia bude moja úloha.

Trúfate si v tíme skĺbiť boj o žltý dres s útokom na zelený v bodovacej súťaži, ktorý ste v troch predchádzajúcich ročníkoch získali?
To sa práve uvidí až v priebehu pretekov. Pred Tour môžete mať rôzne plány, ale to sa môže už po prvom dni zmeniť.

Kto je pre vás favoritom Tour?
To je jasné – Alberto.

Už ste si naštudovali itinerár pretekov, jednotlivých etáp, alebo to nechávate na poslednú chvíľu?
Zatiaľ som ho detailne neštudoval, ale viem, že najmä v úvode sú zaujímavé etapy, cieľ bude v miernych kopčekoch, to by mohlo byť dobré…

Čaká vás štvrtá Tour v kariére. Tešíte sa?
Súťažím už šiesty rok v seriáli ProTour. Teším-neteším, je to moja práca, robím to, čo mám.

Budete jazdiť na novom bicykli. Ako ste s ním zatiaľ spokojný?
Vyskúšal som si ho na pretekoch Okolo Švajčiarska, už som na ňom aj nejaké preteky vyhral, čo je pred Tour výborné. V testoch to vyšlo tak, že nový bicykel je aerodynamickejší ako časovkársky, čo je výrazný pokrok. Je viac robený pre šprintérov ako vrchárov.

Využijete ho najmä v rovinatých etapách?
Je o niečo ťažší, do kopcov použijem ľahší bicykel.

debata chyba