Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Suverénny Sagan! Doma vládne už piaty rok v rade

Peter Sagan z tímu Tinkoff Saxo sa piatykrát v sérii stal cyklistickým majstrom Slovenska v pretekoch s hromadným štartom v kategórii elite-mužov.

28.06.2015 17:20 , aktualizované: 18:37
Peter Sagan, Juraj Sagan Foto: ,
Stupeň víťazov, zľava: Juraj Sagan z tímu Tinkoff-Saxo na II. mieste, Peter Sagan z tímu Tinkoff-Saxo na I. mieste a Patrik Tybor z tímu KEMO Dukla Trenčín na III. mieste
debata (5)

Na spoločnom šampionáte Slovákov a Čechov v Žiline v nedeľu zvíťazil suverénne, keď v koncovke 199 km dlhých pretekov predviedol sólojazdu za víťazstvom.

V daždivom počasí druhý s odstupom necelých 15 sekúnd skončil Petr Vakoč, ktorý si vybojoval český titul. Tretí celkovo bol ďalší český jazdec Leopold König. Na slovenskom šampionáte finišoval druhý Juraj Sagan (Tinkoff Saxo) a tretí Patrik Tybor (Dukla Trenčín). Domáci majstrovský titul do 23 rokov získal Erik Baška (AWT Greenway).

Keďže Sagan (25) sa v piatok premiérovo stal aj slovenským šampiónom aj v časovke, pôjde odteraz na všetkých pretekoch v majstrovskom drese vrátane blížiacej sa Tour de France. Sagan má v tomto roku na konte už šesť etapových víťazstiev: k jednej víťaznej kapitole na pretekoch Tirreno-Adriatico, dvom z pretekov Okolo Kalifornie a dvom Okolo Švajčiarska pridal dva úspechy na spoločnom šampionáte SR a ČR – pravda, v piatkovej časovke bol celkovo až druhý.

V Žiline a jej okolí odjazdili pretekári v nedeľu 10 okruhov po 19,9 km. Štart aj cieľ bol na sídlisku Hájik. Trasa bola nasledovná: Hájik, Hôrky, Bitarová, Ovčiarsko, Dolný Hričov, Strážov a cieľ na Hájiku. Z absolútnej slovenskej a českej špičky chýbali iba Peter Velits, ktorý stále súťažne nejazdí po operácii artérie na ľavej nohe, a tiež Čech Zdeněk Štybar – ten dal prednosť rodine a čerstvo narodenému synovi v Belgicku.

Od prvého okruhu nebola na trati núdza o úniky, jazdci sa vpredu striedali. Najväčší favorit Peter Sagan mal v 2. kole defekt, ale pre vývoj pretekov to nič neznamenalo. Po polovici majstrovskej súťaže bol na čele poltucet českých jazdcov: Jiří Hochmann (Dukla Praha), Josef Hošek, Tomáš Kalojíros (obaja Whirlpool Author), Jiří Nesveda (AC Sparta Praha), Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) a Michal Malík (Eleven Mercedes-Benz Mitas).

Hošek zostal jediný z pôvodného úniku vpredu aj v 7. kole, po jeho boku boli reprezentant Česka do 23 rokov a jeho kolega z tímu Whirlpool Author Kalojíros a tiež favorit Kreuziger. V 8. kole mala trojica vpredu náskok 1:15 min pred pelotónom. Potom dážď zhustol a skúsený Kreuziger zaútočil. Pri vjazde do predposledného kola mal pol minúty k dobru na svojich dvoch partnerov z úniku a necelú minútu pred pelotónom. O pár kilometrov neskôr to už neplatilo. Peter Sagan zaútočil a dotiahol sa na Kreuzigera spoločne s trojicou Čechov Petr Vakoč (Etixx Quick-Step), Jiří Polnický (Whirlpool Author), Josef Černý (CCC Polkovice).

Neskôr sa dotiahol celkový víťaz piatkovej časovky Jan Bárta (Bora-Argon) a potom aj trio s ďalším českým favoritom Leopoldom Königom (Team Sky). Do posledného kola vchádzala pokope osmička pretekárov. V stúpaní na Hôrky sa utrhla dvojica Vakoč – Sagan, ale v samom závere už zostal vpredu na radosť tisícok divákov pri trati iba Sagan.

Nedeľňajšie preteky absolvovalo 175 pretekárov, 92 v kategórii Elite (z toho 35 Slovákov z 18 tímov), 83 jazdcov sa predstavilo v kategórii do 23 rokov (34 Slovákov z 15 tímov).

Muži (elite+do 23 rokov, 199 km):
1. (1. na M-SR elite) Peter Sagan (Tinkoff Saxo) 4:51:15 h, 2. Petr Vakoč (Etixx – Quick-Step) +14 s, 3. Leopold König (Team Sky) +26, 4. (1. na M-ČR U23) František Šišr (Dukla Praha), 5. Jiří Polnický (Whirlpool Author), 6. (2. na M-ČR U23) Josef Černý (CCC Polkowice), 7. (2. na M-SR) Juraj Sagan (Tinkoff Saxo), 8. (3. na M-ČR U23) Daniel Turek (Cycling Academy p/b Sagan), 9. (3. na M-SR) Patrik Tybor (Dukla Trenčín) všetci +1:22, 10. (1. na M-SR U23) Erik Baška (AWT GreenWay) +1:23,… z ďalších umiestnení: 12. Roman Kreuziger (Tinkoff Saxo) +1:24, 13. (2. na M-SR U23) Ľuboš Malovec (Cycling Academy Team) +1:25, 16. (4. na M-SR) Maroš Kováč (KEMO Dukla Trenčín) +1:26, 21. (5. na M-SR) Michael Kolář (Tinkoff Saxo) +1:27, 22. (6. na M-SR) Martin Mahďar (KEMO Dukla Trenčín) +1:27, 26. (7. na M-SR) Martin Haring (CK Banská Bystrica) +1:32, 29. (8. na M-SR) Martin Velits (Etixx – Quick-Step) +1:34, 30. (9. na M-SR) Roman Broniš (Dukla Trenčín) +1:36, 31. (10. na M-SR) Jozef Metelka (Beeline Bicycles) +1:37, 37. (3. na M-SR U23) Juraj Bellan (Firefly) +1:39

Peter Sagan (víťaz M-SR):
„Veľmi pekne ďakujem všetkým Žilinčanom, ale aj fanúšikom, ktorí prišli povzbudzovať z ostatných častí Slovenska. Som veľmi rád, že som mohol vyhrať aj celkové poradie na týchto majstrovských pretekoch. Počasie trošku nevyšlo, ale nevadí. Boli sme štyria z Tinkoff-Saxo vrátane Romana Kreuzigera. Od začiatku sme nechali odísť 6–7 člennú skupinu a kontrolovali sme to zozadu. Potom sme vyslali Kreuzigera do úniku, neskôr som už zaútočil a došiel sám za Romanom. Škoda, že sme nemohli spolu pokračovať, lebo on mal technický problém. Mrzí ma to, čo sa mu stalo, chceli sme urobiť česko-slovenské double, ale taká je cyklistika. Ja som už potom kontroloval situáciu vpredu, aby som si mohol dôjsť po celkové víťazstvo. Česko-slovenský ‚majstrák‘ je odlišný ako preteky v rámci ProTour, lebo nefunguje klasická tímová spolupráca. Tu sme iba dve krajiny a každý ide pre svoje záujmy. Tímy nie sú také silné ani početné, ťažko sa robí taktika. Myslím si, že tieto preteky boli dobrou pozvánkou na Tour de France.“

Petr Vakoč (víťaz M-ČR):
„Ešte 200 m pred cieľom som neveril, že sa mi to podarí. Je to môj prvý titul, od kategórie kadetov som nikdy nič nevyhral. Urobilo mi to veľkú radosť. Okruh bol zaujímavý a tým, že pršalo a v závere v stúpaní sa cesta zúžila, bolo to aj dosť náročné.“

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan