Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Contador na Giro d'Italia spadol a novým lídrom je Aru

Trinástu etapu cyklistických pretekov Giro d'Italia z Montecchio Maggiore do Jesola vyhral Talian Sacha Modolo z tímu Lampre-Merida.

22.05.2015 17:50
Alberto Contador Foto: ,
Španiel Alberto Contador s tímovým manažérom Bjarne Riisom.
debata

V špurtérskom dojazde Modolo zdolal o polovicu galusky svojho krajana Giacoma Nizzola (Trek Factory) a ako 27-ročný sa dočkal prvého etapového triumfu na pretekoch s visačkou Grand Tour. Tretí bol ďalší Talian Elia Viviani z tímu Sky. Novým lídrom pretekov je taliansky cyklista Fabio Aru z tímu Astana, ktorý vyzliekol z ružového dresu Španiela Alberta Contadora (Tinkoff-Saxo). Rozdiel medzi nimi je 19 sekúnd.

Contador sa v závere piatkovej etapy zaplietol na klzkej ceste do pádu a keďže ten sa odohral približne 200 m pred trojkilometrovou ochrannou zónou, jeho časové manko približne 39 sekúnd sa zarátalo do celkových výsledkov. Aru vedie s náskokom 19 sekúnd pred Contadorom a 1:14 min pred svojím tímovým kolegom, Španielom Mikelom Landom. Štvrtý je Čech Roman Kreuziger (+1:38), ktorý zasa podporuje Contadora.

Piatková etapa merala iba 147 km a bola druhou najkratšou v kalendári tohtoročného Gira. Podľa predpokladov sa skončila hromadným špurtom, v ktorom sa na mokrej ceste presadili talianski cyklisti. Favorizovaný Modolo k triumfu v jednej z etáp na pretekoch Okolo Turecka konečne pridal aj víťazstvo na slávnejšom Gire. „Nebola to perfektná etapa z pohľadu nášho tímu, boli tam defekty, Ferrari sa dokonca zaplietol do pádu. Musím však poďakovať kolegom, ktorí mi veľmi pomohli. V závere som dal do toho všetko, kĺzalo to sprava doľava, ale nakoniec sa mi to podarilo,“ uviedol Modolo v prvej reakcii pre Eurosport.

V sobotu je na programe Gira časovka na traseTreviso – Valdobbiadene. Meria 59,4 km a očakávajú sa ďalšie zmeny na vrchných pozíciách celkového poradia.

13. etapa (Montecchio Maggiore – Jesolo, 147 km): 1. Sacha Modolo, Lampre-Merida 3:03:08 h, 2. Giacomo Nizzolo, Trek Factory, 3. Elia Viviani (všetci Tal.) Sky, 4. Alexander Porsev (Rus.) Kaťuša, 5. Eduard Michael Grosu (Rum.) Nippo-Vini Fantini, 6. Axel Maximiliano Richeze (Arg.) Lampre-Merida – všetci v rovnakom čase ako víťaz

Poradie po 13. etape:

1. Fabio Aru (Tal.) Astana 54:20:35 h, 2. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo +19 s, 3. Mikel Landa (Šp.) Astana +1:14 min, 4. Roman Kreuziger (ČR) Tinkoff-Saxo +1:38, 5. Dario Cataldo (Tal.) Astana +1:49, 6. Rigoberto Uran (Kol.) Etixx – Quick-Step +2:02.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alberto Contador #Giro d'Italia #Fabio Aru