Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Porteho penalizácii na Gire predchádzal veľký skutok fair-play

Jeden z favoritov cyklistického Gira d'Italia Richie Porte z tímu Sky mal v závere utorkovej etapy veľkú smolu a potom navyše dostal penalizáciu, ktorá ho poslala mimo najlepšiu desiatku výsledkovej listiny.

20.05.2015 09:20
Richie Porte Foto: ,
Austrálčan Richie Porte.
debata (1)

Asi sedem kilometrov pred cieľom na jednom z kruhových objazdov dostal Austrálčan defekt. Na pomoc mu prišli jeho tímoví kolegovia zo Sky, ale aj krajan Simon Clarke z družstva Orica GreenEdge. Clarke mu dokonca pomohol svojím kolesom, čím porušil pravidlá UCI.

Podľa nich nesmie pretekár pomôcť cyklistovi z iného tímu. Televíznym kamerám síce situácia unikla, ale na internete sa množili fotografie situácie z trate a aj samotný Porte v cieli ďakoval krajanovi.

Rozhodcovská jury obom Austrálčanom uložila dvojminútovú penalizáciu a pokutu 200 švajčiarskych frankov. Podľa pravidiel hrozila cyklistom aj päť- či desaťminútová penalizácia. Keďže však išlo o prvý prehrešok, jury pristúpila k menšiemu trestu.

„Na kruhovom objazde som mal smolu a dostal defekt. Pomáhali mi potom nielen chlapci z môjho tímu, ale aj Simon Clarke a Michal Matthews z Oricy. Sú to vážne skvelí chlapíci. Každý má počas 21 dní svoj kus smoly. Bojujete o každú sekundu a potom sa stane niečo podobné. Chcem zostať pozitívny, moje nohy sa cítia skvele a do cieľa je ešte dlhá cesta,“ uviedol po skončení etapy Porte. Vtedy ešte netušil, že príde k dvojminútovej penalizácii.

Napriek pomoci sa lídrovi Sky nepodarilo dostihnúť letiaci pelotón, ktorého tempo diktovali šprintéri. V cieli mal stratu 47 sekúnd. Celkovo tak klesoval až na 12. priečku a za ružovým Albertom Contadorom zaostáva 3:09 min. „Nedalo sa nič robiť. Pravidlá sú pravidlá, musíme ich rešpektovať, aj keď chápem aj tento krok fair play,“ povedal riaditeľ Gira Mauro Vegni.

Informácie zverejnil web VeloNews.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Giro d'Italia #Richie Porte