Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan opäť druhý. Prešpurtoval ho opäť Cavendish

Aj koncovka druhej etapy cyklistických pretekov Okolo Kalifornie vyšla najlepšie v hromadnom špurte Markovi Cavendishovi a Peter Sagan bol opäť druhý.

12.05.2015 08:45
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan.
debata

Britský šprintér tímu Etixx – Quick-Step zdolal Slováka z Tinkoff-Saxo tentoraz tesnejšie ako deň predtým. Cieľová fotografia ukázala rozdiel ani nie polovice predného kolesa. Tretí skončil Holanďan Wouter Wippert z kontinentálneho tímu Drapac. Ďalší Slováci v pelotóne Michael Kolář (Tinkoff-Saxo) a Martin Velits (Etixx – Quick-Step) prišli do cieľa na 96., resp. 134. mieste.

Cavendish vďaka druhému víťazstvu zvýšil náskok pred Saganom na čele pretekov Okolo Kalifornie na 8 sekúnd. Rovnaké poradie je aj na prvých dvoch miestach bodovacej súťaže, slovenský cyklista zaostáva o 6 bodov.

„Sagan ma podišiel v poslednej zákrute a to bolo perfektné. On jazdí pod tlakom, preto sa rozhodol pre skorý šprint, ja som bol rád, že som sa zachytil jeho kolesa. Vlastne urobil pre mňa dobrú prácu, že ma potiahol a ja som potom začal šprintovať neskôr,“ cituje Cavendisha v cieli portál Cyclingnews.

„Bola to ďalšia etapa pre šprintérov. Zo začiatku to bolo hore-dolu, navyše fúkal vietor. Na okruhy sme prišli celý balík spolu. Bolo to dosť nervózne, ale chalani z tímu odviedli pre mňa dobrú prácu. V šprinte som sa snažil Cavendisha predbehnúť, v poslednej zákrute sa mi to aj podarilo, ale v závere bol znova o čosi rýchlejší a zdolal ma o kúsok… Nevadí, zajtra by to mohlo byť lepšie pre mňa, takže uvidíme,“ sprostredkoval slová Petra Sagana mediálny manažér Jozef Korbel.

Etapu z Nevada City do Lodi (193,7 km), ktorá mala spočiatku zvlnený charakter a v závere sa jazdila na úplnej rovine, sprevádzal únik štvorice cyklistov. Z neho profitoval najmä Američan Robin Carpenter (Hincapie Racing Team), ktorý pozbieral víťazstvá na všetkých troch rýchlostných prémiách. Vďaka tomu sa dostal na tretiu priečku celkového priebežného poradia. Únik dosiahol maximálny náskok 5:10 min a skončil sa v prvom z dvoch 3,6 km dlhých okruhov v cieľovom meste Lodi. Podarilo sa to najmä vďaka práci tímu Etixx – Quick-Step, ale aj Tinkoff-Saxo a MTN-Qhubeka. V šprintérskom závere sa najprv vpredu objavil Holanďan Wippert, ale napokon sa cez neho dostali Sagan aj v modro-žltom drese lídra pretekov jazdiaci Cavendish.

Víťazný Brit sa posťažoval, že počas etapy viackrát nemal prehľad o náskoku skupinky vpredu. „Takých 70 – 80 km nám chýbali časové kontroly. Mysleli sme si, že únik sa pomaly končí a oni mali 30 km pred cieľom vpredu stále k dobru 4 minúty,“ povedal Cavendish.

V utorok na pretekoch Okolo Kaliifornie príde na rad 3. etapa so štartom aj cieľom v San Jose (168,9 km). Hornatý charakter etapy zahŕňa 5 vrchárskych prémií a z toho plynie predpoklad, že sa bude meniť poradie v celkovej klasifikácii.

Výsledky – Okolo Kalifornie:

2. etapa (Nevada City – Lodi, 193,7 km): 1. Mark Cavendish (V. Brit.) Etixx – Quick-Step 4:47:02 h, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo, 3. Wouter Wippert (Hol.) Drapac Professional Cycling, 4. John Murphy (USA) UnitedHealthcare Pro Cycling, 5. Danny van Poppel (Hol.) Trek Factory racing, 6. Jempy Drucker (Lux.) BMC Racing – všetci v rovnakom čase ako víťaz,… 96. Michael Kolář Tinkoff-Saxo – rovnaký čas ako víťaz, 134. Martin Velits (obaja SR) Etixx – Quick Step +6:24.

Poradie po 2. etape: 1. Mark Cavendish (V. Brit.) Etixx – Quick-Step 9:30:09 h, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +8, 3. Robin Carpenter (USA) Hincapie Racing Team +11, 4. William Clarke (Aus.) Drapac Professional Cycling +11, 5. Markel Irizar (Šp.) Trek Factory Racing +14, 6. Jempy Drucker (Lux.) BMC Racing +16,… 101. Michael Kolář Tinkoff-Saxo +49, 132. Martin Velits (obaja SR) Etixx – Quick Step +6:44.

Bodovacia súťaž: 1. Mark Cavendish (V. Brit.) Etixx – Quick-Step 30 bodov, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo 24, 3. Robin Carpenter (USA) 15.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Kalifornie