Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan: Tiňkov čakal odo mňa viac. A ja tiež

Slovenský cyklista Peter Sagan (25) po dlhšom čase zavítal na niekoľko dní na Slovensko.

20.04.2015 21:22
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (2)

„Chodím domov najmä preto, aby som vás informoval o novinkách, ktoré mám a idem zasa preč,“ reagoval s úsmevom na stretnutí so zástupcami médií na otázku, aký je program jeho návštevy. Potom už odpovedal na otázky novinárov.

Máte za sebou prvú časť sezóny. Ako ju hodnotíte?
Očakávania boli väčšie. Mojich fanúšikov, ale aj mňa samého. Chcel som vo viacerých dôležitých pretekoch dosiahnuť oveľa viac, bol som vpredu, ale vždy mi niečo chýbalo, aby som sa dostal na pódium. Nie som však z toho odrovnaný na celú sezónu. Každá je iná a musím sa pozerať pred seba, nie sa obracať dozadu. Mám pred sebou nové výzvy. Ďalším veľkým cieľom bude Tour de France. Tam by som chcel ukázať, čo vo mne je.

Bude opäť hlavnou úlohou obhajoba zeleného trička v bodovacej súťaži? Ako vidíte v nej svoje šance po doterajšom priebehu sezóny?
Situácia na Tour de France bude iná ako v minulých rokoch. Máme veľmi reálnu šancu získať s Albertom Contadorom žltý dres a aj mojou úlohou bude pracovať pre tím, obetovať sa pre tento cieľ. Uvidíme deň po dni, či bude reálne bojovať o zelený dres.

Na prvé tohtoročné víťazstvo ste čakali do 16. marca. O čo je vaša pozícia náročnejšia, ako po prvých rokoch v nasilnejšom profesionálnom pelotóne?
Je ľahké dostať sa na vrchol, ale ťažšie sa na ňom udržať. Moje víťazstvá v prvých dvoch-troch rokoch mnohí neočakávali, v pelotóne si nedávali na mňa príliš veľký pozor. Teraz je to už iné, súperi nastupujú na štart s tým, že nesmú podceniť Sagana. Mne to komplikuje celé preteky. Po prvých víťazstvách mi mnohí vraveli, že bude stále ťažšie a ťažšie vyhrávať. Je to pravda, cyklistika nie je ľahký šport, uvedomujem si to a preto ju robím.

Aké sú vaše prvé skúsenosti v novom tíme Tinkoff-Saxo?
V mojom živote nastalo veľa zmien. Nielen v tom, že som zmenil tím, spolujazdcov, ale všetko, čo sa cyklistiky týka. Napriek tomu mám pocit, že sa nič neudialo, pretože po štyroch mesiacoch sa cítim v novom prostredí ako doma. Rýchlo som sa zžil s novou partiou chalanov, s novými jazdcami. Zatiaľ to hodnotím veľmi pozitívne.

Peter Sagan. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Peter Sagan Peter Sagan.

V médiách sa objavili kritické slová majiteľa tímu Olega Tiňkova. Nebol spokojný s doterajšími výsledkami. Boli ste u neho na koberci?
Tak by som to necharakterizoval. Rozprávali sme sa spolu, ale bola to bežná debata, nechodí so samopalom a nestrieľa ľudí. Stretli sme sa aj po pretekoch Paríž – Roubaix. Rozoberali sme, s čím je spokojný, s čím nie, na čo si dávať v budúcnosti pozor, máme pred sebou ešte dva roky spolupráce. Oleg očakával odo mňa viac, ale ako som už povedal, aj ja sám som chcel viac dosiahnuť. Možno tak navonok pôsobím, ale nie je mi jedno, aké výsledky dosahujem. Odviedol som zatiaľ svoj štandard, ale chýbal mi výraznejší úspech. V cyklistike je veľmi veľa vecí, ktoré ho môžu ovplyvniť. Na štarte nie som sám, ale spolu so mnou dvesto ďalších cyklistov. Nie je to také jednoduché. Nedá sa očakávať, že vždy vyhrá Sagan. Myslím si, že Oleg to takto chápe tiež.

Na Slovensku Tiňkova poznajú len z vyhlásení v médiách. Priblížte ho, ako ho vnímate vy?
Myslím si, že vie, čo robí. Aj keď ide o veci, u ktorých sa to na prvý pohľad nezdá, on vie, prečo ich robí.

Ktorý moment v sezóne vás mrzí najviac?
Preteky Miláno – San Remo. Tam som si to prehral sám, lebo som začal špurtovať z príliš zadnej pozície. Keby som bol viac vpredu, bolo by to oveľa lepšie.

Keď ste sa vlani rozhodovali pre prestup do Tinkoff-Saxo, stál na jeho čele športový šéf Bjarne Riis, aj to vtedy zavážilo, tešili ste sa na spoluprácu s ním. Z tímu však už odišiel. Ako ste to prijali?
Toto rozhodnutie som nemohol ovplyvniť. Bol by som rád, keby bol v tíme, ale neriešim tento problém. Ja som v ňom jazdec, sústreďujem sa na výkony.

Čo vás čaká v najbližších týždňoch?
Budem sa v nich pripravovať v Amerike. Absolvujem tam etapové preteky v Kalifornii a pred nimi i po nich absolvujem sústredenie vo vysokohorskom prostredí. Zostanem tam až do pretekov Okolo Švajčiarska. Po nich prídem domov, lebo ma čakajú majstrovstvá Slovenska. Uskutočnia sa v Žiline, mojom rodnom meste, na nich by som sa rád ukázal v dobrom svetle. Potom ma už čaká štart Tour de France.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan