Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan mal od prvej časti sezóny väčšie očakávania. Chcel som viac, tvrdí

Cyklista Peter Sagan nie je úplne spokojný s doterajšími výsledkami v jarnej časti sezóny 2015. Jazdec tímu Tinkoff-Saxo chcel triumfovať aspoň na jednej veľkej klasike.

20.04.2015 15:14
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (1)

Na pretekoch Miláno – San Remo i Okolo Flámska obsadil štvrté miesto a bol blízko k pódiu. V doterajšom priebehu sezóny vyhral iba jednu etapu na Tirreno – Adriatico, získal zelený dres na tomto podujatí WorldTour a biely pre najlepšieho mladého jazdca na Okolo Kataru. Pripísal si aj štyri druhé miesta.

„Od prvej časti sezóny som mal väčšie očakávania. Chcel som dosiahnuť oveľa viac. Každá sezóna je iná. Podarilo sa mi byť na dôležitých pretekoch v prvej päťke, chýbalo málo k tomu, aby som bol na pódiu. Nie som sklamaný, ale všetci – ja, tím i fanúšikovia – sme čakali trocha viac,“ priznal po pondelkovom príchode na Slovensko Peter Sagan.

Dvadsaťpäťročný Žilinčan absolvoval pred sezónou veľa zmien. Z družstva Cannondale prestúpil do Tinkoff-Saxo, zmenil sa realizačný tím okolo neho a má nových spolujazdcov. So zmenami sa vyrovnal.

„Bolo veľa zmien, ale po štyroch mesiacoch v tíme mi to príde, akoby sa nič nestalo. Cítim sa v Tinkoff-Saxo ako doma, mnohých v tíme som už poznal aj z minulosti. Zmenu hodnotím veľmi pozitívne,“ uviedol Peter Sagan.

Po posledných pretekoch Paríž – Roubaix, na ktorých obsadil 23. priečku, mal pohovor s majiteľom tímu Olegom Tiňkovom. Aj ruský milionár očakával od začiatku ročníka viac, so Saganom absolvoval štandardný rozhovor.

„Bol som viackrát vpredu, len zhoda okolností mi nedovolila byť na pódiu. Na štarte býva 200 jazdcov, nie je jednoduché víťaziť. Nechcem sa ospravedlňovať, že som mal smolu. Oleg to chápe, náš rozhovor nebol negatívny. Nie som v tíme prvý a posledný rok, bavili sme sa aj o budúcnosti a máme pred sebou ďalšie dva roky spolupráce,“ vysvetľoval Peter Sagan, ktorého mrzí z jarnej časti sezóny najmä 4. miesto z Miláno – San Remo: „Prehral som si to sám. Začal som špurtovať zozadu, ak by som bol vpredu, skončil by som asi lepšie.“

Peter Sagan. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Peter Sagan Peter Sagan.

Na prvé víťazstvo v sezóne čakal do 16. marca. Na jeho pomery v porovnaní s inými zmenami to bolo nezvyčajne dlho.

„Je ľahké prísť na vrchol, ale potom je ťažšie sa na ňom udržať. Moje výhry v prvých rokoch kariéry veľa ľudí nečakalo. Teraz si už všetci dávajú na mňa pozor a do pretekov idú s tým, že netreba podceniť Sagana. Mne to komplikuje celé preteky. Je to pre mňa stále ťažšie, cyklistika však nie je ľahký šport. Celý život je o učení, človek sa učí od malička a ja sa musím veľa učiť aj o cyklistike,“ do­dal.

Fanúšikovia na sociálnych sieťach často diskutujú o tom, či má dostatočnú podporu tímu. Rovnako ako v Cannondale aj v Tinkoff-Saxo mu chýba v závere podpora kolegov. Sagan už tradične obhajuje svoje družstvo a spolubojovníkov. „V závere sú aj súperi sami, každý tím má svojho lídra. Len niektoré tímy tam majú viac cyklistov. Aj taká je cyklistika,“ hovorí Sagan.

Úradujúceho majstra SR teraz čaká krátka prestávka, v máji absolvuje prípravu v zámorí a v rámci nej aj Okolo Kalifornie. Pred ich začiatkom i po ich skončení sa bude pripravovať vo vyšších nadmorských polohách.

„Dnes sa už pozerám dopredu. Veľkou výzvou pre mňa bude Tour de France. V Amerike budem prakticky do júnových pretekov Okolo Švajčiarska. Potom príde na rad štart na majstrovstvách Slovenska v mojej rodnej Žiline a následne už Tour de France, kde by som chcel ukázať, čo vo mne je,“ načrtol program Peter Sagan.

Peter Sagan. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Peter Sagan Peter Sagan.

V porovnaní s minulosťou teraz príde na Tour de France aj s inými úlohami. V tíme Cannondale mu kolegovia pomáhali a všetko podriadili úspechu v bodovacej súťaži. Tento rok je však v Tinkoff-Saxo aj Alberto Contador, ktorý bude útočiť na celkový triumf.

„Pre mňa bude Tour iná ako v minulosti, keďže máme veľmi reálnu šancu na žltý dres. Aj ja som súčasťou tímu, budem sa musieť obetovať pre túto časť. Uvidíme, ako sa budú vyvíjať preteky a či sa mi podarí obhájiť zelený dres,“ dodal Peter Sagan.

Počas jari nastalo v tíme Tinkoff-Saxo množstvo zmien, zo svojho postu odišiel po vzájomnej dohode s Olegom Tiňkovom bývalý majiteľ a naposledy manažér Bjarne Riis. V tíme nastali preto personálne posuny. „Ja tieto rozhodnutia neovplyvním. Veľmi nad tým nerozmýšľam, ale bol by som rád, ak by bol Riis v tíme. Mojou úlohou je však jazdiť a ja ju plním,“ tvrdí Žilinčan.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan