Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tiňkov opatrne naznačil Saganovi nespokojnosť. Nie som šťastný, tvrdí

Problémy s bicyklom obrali Petra Sagana o lepší výsledok na vrchole jarnej sezóny klasík v Európe - pretekoch Paríž - Roubaix.

13.04.2015 11:28
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (6)

Ešte päť kilometrov pred cieľom sa líder tímu Tinkoff-Saxo držal v popredí uchádzačov o víťazstvo, potom však musel meniť bicykel. Podľa servera cyclingnews.com dôvodom bola zlomená páčka na prehadzovačke. Slovenský šampión stratil drahocenné sekundy a pretekárov, ktorí sa vtedy vpredu rozhodli útočiť, už nedostihol. Do cieľa prišiel na 23. mieste s odstupom 31 sekúnd za víťazným Nemcom Johnom Degenkolbom.

„Bol som vpredu, ale v posledných 10 km som mal problém s prehadzovaním. Vyústilo to do výmeny bicykla a to bol koniec nádejam na dobrý výsledok. Nemal som šťastie, som sklamaný, že to takto dopadlo,“ vravel Sagan po pretekoch.

Slovenský cyklista túžil po víťazstve aspoň na jednej z jarných klasík, teda všeobecne najviac uznávaných jednorazových pretekoch v Európe, ale nepodarilo sa mu to. Na podujatí Miláno – San Remo aj nedávno na Okolo Flámska bojoval o prvé miesto až do záverečných metrov, napokon skončil dvakrát štvrtý. „Každý asi očakával viac, ale taký je šport. Každé preteky sú iné. Raz sa zadarí viac, inokedy zasa menej. Tak to je,“ reagoval Sagan.

Takmer ihneď po skončení pretekov v Roubaix sa ruský majiteľ Tinkoff-Saxo Oleg Tiňkov zhováral so Saganom. Za zavretými dverami tímového autobusu hodnotili prvú časť sezóny, ktorá nevyšla podľa predstáv. Tiňkov sa pre Cyclingnews najprv vyjadril k pretekom Paríž – Roubaix a potom aj všeobecnejšie.

„Možno bol Peter na tom naozaj dobre a útočil by na víťazstvo v závere, ale stopol ho, žiaľ, mechanický problém. Samozrejme, chceli sme od Sagana víťazstvo na jednej – dvoch klasikách, čo sa nestalo, nie som teda super šťastný. Nebudem sezónu hodnotiť po troch mesiacoch, uvidí sa na jej konci. Jarné klasiky sa pre Sagana nevyvinuli dobre.“

Tiňkov odmietol tézu o tom, že na pleciach mladého jazdca bola príliš veľká zodpovednosť za dobré výsledky a že sa nedokázal vyrovnať s tlakom okolia. „V cyklistike sa nemôžeme baviť o väčšom či menšom tlaku. Je to absurdné, keď o tom niekto hovorí. V biznise, ale aj profesionálnom športe musíte stále riešiť veci pod tlakom, tak to je. Ak to niekto nezvláda, nech si hľadá inú prácu,“ vysvetlil Tiňkov.

Sagan sa už nezúčastní na záverečných klasikách jarnej časti sezóny, ktorými budú v druhej polovici apríla Amstel Gold Race, Valónsky šíp či Liége-Bastogne-Liége. Slovenský cyklista si teraz dopraje krátku prestávku a najbližšie sa predstaví v pretekoch Okolo Kalifornie, ktoré sa začnú 10. mája, a kde sa Saganovi v minulosti tradične darilo v koncovkách etáp. Potom bude v jeho podaní nasledovať podujatie Okolo Švajčiarska (13.- 21. 6.), tradičná generálka pred druhým vrcholom sezóny – Tour de France.

Na otázku, čo sa v tíme musí zmeniť po jarných nepresvedčivých vystúpeniach, majiteľ a hlavný sponzor Oleg Tiňkov odpovedal: „Máme trénerov a je na nich, aby zistili, v čom bola chyba. Je to zodpovednosť alebo chyba Bobbyho Julicha a je na ňom, aby to vyriešil.“ K Saganovi ešte krátko poznamenal: „V športe nikdy neviete, čo sa stane. Verím však, že sa poučí z toho, čo bolo.“

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Oleg Tinkov