Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan sa nebojí Pekla severu

Peter Sagan má pred sebou vrchol jarnej sezóny. V nedeľu sa postaví na štart pretekov Paríž - Roubaix, ktoré označujú aj ako Kráľovnú klasík.

12.04.2015 10:00
Paríž - Roubaix Foto:
Peklo severu, takto sa hovorí pretekom Paríž - Roubaix.
debata

Ešte výstižnejšie je však iné pomenovanie jedinečného cyklistického podujatia – Peklo severu. Aktuálne meria 253,5 km, má vyše storočnú tradíciu, prvé ročníky sa uskutočnili ešte v 19. storočí, vedie často po prašných a hrboľatých cestách a dlhé úseky jazdí pelotón po obávaných kamenných kockách. Po týchto pretekoch potrebuje jazdec niekoľko dní, kým sa dá opäť dokopy.

Žilinský rodák sa sem v minulosti príliš nehrnul. Ako začínajúci mladík zažil premiéru v roku 2010 – do cieľa nedorazil. O rok skončil v poli porazených, na 86. mieste a za víťazom Van Summerenom zaostal o vyše 13 minút.

Po týchto zážitkoch si dal trojročnú pauzu, ale vlani sa presvedčil, že ani na tomto podujatí nie je bez šance – finišoval šiesty. Vyhral Holanďan Niki Terpstra, skupina prenasledovateľov došla za ním do cieľa s 20-sekundovou stratou. Pre Sagana tak zostáva top výsledkom druhé miesto, ktoré vybojoval ešte v juniorskej verzii podujatia v roku 2008.

Slovák vo farbách Tinkoff-Saxo v tomto roku čaká na najväčších klasikách na pódiový výsledok. Na Miláno – San Remo i Okolo Flámska skončil štvrtý, vlani bol desiaty, resp. šestnásty. V týždni absolvoval podobne ako pred rokom preteky Scheldeprijs, ale odjazdil ich ako mnohí ďalší len ako prípravu na zajtrajší vrchol. Skončil na 72. mieste, pomáhal spolujazdcom Nikolajovi Trusovovi a Michaelovi Mörkövovi, ale ani oni sa nepresadili (Dán Mörköv bol 68., najlepší z tímu).

V uplynulých desiatich rokoch sa stali na Pekle severu legendami Holanďan Tom Boonen a Švajčiar Fabian Cancellara. Prvý ho vyhral štyrikrát, druhý trikrát. Ani jeden z nich však teraz zo zdravotných dôvodov na štart nenastúpi. Obhajca Terpstra chýbať nebude, ani ďalší veľký favorit Nór Alexander Kristoff. Má skvelú formu, vyhral nedávno Okolo Flámska a aj Scheldeprijs.

Preteky nesú stále meno Paríž – Roubaix, hoci ich štart od roku 1968 posunuli asi 80 km od hlavného mesta Francúzska – do Compiégne. Tam odštartuje 113. ročník o 10.20, predpokladaný cieľ je pred 17.00 na velodróme v Roubaix.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Paríž - Roubaix #peklo severu