Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan najprv zaútočí v najdlhšej klasike

Prvá a najdlhšia. Taká je výnimočná cyklistická klasika Miláno - San Remo, ktorá otvára sériu takzvaných jarných monumentov.

22.03.2015 08:00
Peter Sagan Foto: ,
Obrovská radosť Petra Sagana v cieli na pretekoch Tirreno-Adriatico.
debata

Prvý raz sa išla v roku 1907 a zajtra sa uskutoční 106. ročník týchto prestížnych pretekov, ktoré merajú 293 km a sú najdlhšími v cyklistickom kalendári. V praxi to znamená, že najlepší v najsilnejšom profipelotóne sa musia pripraviť na sedem tvrdých hodín v sedle bicyklov.

Jedným z favoritom podujatia bude aj slovenský jazdec Peter Sagan. Odvtedy, ako sa postavil prvý raz na štart tohto podujatia, patril vždy k najlepším. V jeho premiére v roku 2011 bol 17. a zaostal za víťazom len 27 sekúnd. V roku 2012 sa posunul na 4. priečku (strata 2 s). Rok 2013 bol síce na Miláno – San Remo jeho najúspešnejší, ale zažil trpký finiš. Po výbornom výkone si išiel po víťazstvo, ale spoza jeho chrbta zaútočil Nemec Gerald Ciolek a na páske ho v dramatickom súboji zdolal o niekoľko centimetrov. Vlani mal síce žilinský rodák rovnaký čas ako víťazný Nór Alexander Kristoff, ale k tradičnému špurtu sa v závere nedostal, obsadil 10. miesto.

Saganov nový tím Tinkoff-Saxo nominoval na milánsky štart tím, jeho lídrom je Sagan a sú v ňom ďalší siedmi cyklisti – Matti Breschel, Daniele Bennati, Roman Kreuziger, Maciej Bodnar, Christopher Juul-Jensen, Manuele Boaro a Matteo Tosatto.

„Túžim po čo najlepšom výsledku, ale to platí aj o mnohých ďalších. V cyklistike dopredu nič nevieš, musíš byť realista. Tieto preteky sú však špeciálne a nastúpim na ne s veľkými ambíciami. Vydám zo seba maximum a môžem sa oprieť o silný a motivovaný tím,“ vyhlásil 25-ročný Sagan pre oficiálnu stránku tímu.

Preteky Miláno – San Remo sú tradičnou šancou pre šprintérov, ktorí vydržia extrémne dlhú trasu. Vedú zväčša rovinou, ale sú na nich – najmä v závere – aj stúpania a mierne zvlnený terén. Víťaz si v nich vybojuje 100 bodov do svetového rebríčka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Miláno - San Remo