Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Astana s víťazom Tour de France môže opäť prísť o licenciu

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) žiada zrušiť licenciu v tohtoročnom elitnom seriáli World Tour pre tím Astana.

27.02.2015 11:27
Vincenzo Nibali Foto: ,
Taliansky cyklista Vincenzo Nibali.
debata

Rozhodnutie licenčnej komisie chce zmeniť na základe výsledkov kontroly, ktorú vykonal Inštitút športových vied Univerzity v Lausanne. Audit antidopingového režimu v tíme odhalil „veľké odlišnosti“ medzi realitou a záväznými smernicami v boji proti užívaniu zakázaných látok. Podľa UCI je to pádny dôvod na prehodnotenie verdiktu licenčnej komisie.

Astana na čele s úradujúcim víťazom Tour de France Vincenzom Nibalim dostala v decembri licenciu iba podmienečne, je v skúšobnej dobe. Kazašské zoskupenie má pestrú dopingovú minulosť, jeho generálnym manažérom je Alexander Vinokurov. Bývalý kazašský cyklista mal dva roky zastavenú činnosť za doping, po návrate sa stal olympijským víťazom v Londýne 2012. Audit nariadila UCI zároveň s podmienečným vydaním licencie aj na základe prípadov kazašských jazdcov Maxima a Valentina Inglinských a Iľju Davidenoka.

„Ak sa objavia nové dôkazy svedčiace proti tímu, UCI prípad podstúpi komisii,“ uviedla v decembri UCI s tým, že nepriaznivý rezultát vnútornej kontroly alebo akýkoľvek ďalší dopingový prípad vráti Astanu späť pred licenčnú komisiu.

debata chyba
Viac na túto tému: #astana #Vincenzo Nibali