Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Armstrong bol podľa bývalého šéfa cyklistov obetným baránkom

Bývalý prezident Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) Pat McQuaid zastáva názor, že Lance Armstrong bol obeťou honu na čarodejnice a zároveň poslúžil ako obetný baránok americkej antidopingovej agentúre USADA.

28.01.2015 16:02
Lance Armstrong Foto: ,
Lance Armstrong.
debata (1)

Naznačil zároveň, že s bývalým hrdinom, z ktorého sa stal jeden z najväčších dopingových hriešnikov športovej histórie, do určitej miery sympatizuje.

„Urobil sa z neho obetný baránok, bol to hon na čarodejnice,“ povedal v utorok McQuaid pre BBC Radio 5 live. "USADA potrebovala veľké meno. Oni nemali záujem riešiť jazdca menšieho mena, oni s nimi naopak uzatvárali dohody, aby získali potrebné informácie na hviezdy. Do určitej miery tak s Lancom súcitím, lebo si myslím, že by si všetci v športe mali byť v týchto situáciách rovní, "vyhlásil McQuaid.

Šesťdesiatpäťročný dublinský rodák stál na čele UCI v rokoch 2005 až 2013. Do tohto obdobia spadá časť Armstrongovej kariéry a zároveň odhalenie jeho mimoriadne sofistikovaného dopingu aj následné priznanie sa v otvorenej spovedi počas televíznej šou Oprah Winfreyovej.

Paradoxom je, že McQuaid aj Armstrong si vtedy vymenili cez médiá niekoľko nie príliš úctivých slov. Kým Armstrong obvinil McQuaida z toho, že UCI vrátane svojho šéfa o všetkom dobre vedela a jeho systematický doping kryla, Ír kontroval slovami o tom, že Armstrong nemá v cyklistike čo robiť a zaslúži si upadnúť do zabudnutia.

Sám Armstrong, ktorý okrem iného prišiel o sedem triumfov na slávnej Tour de France a dostal doživotný trest, pred pár dňami priznal, že keby sa vo vtedajšom období znova ocitol na začiatku kariéry, keď bol doping všadeprítomný, vybral by sa zrejme znova rovnakou cestou. A vo svojom rozhovore s BBC sa tiež oprel do súčasného prezidenta UCI Briana Cooksona a jeho postoja v boji proti dopingu, pričom spomenul práve McQuaida.

„Keby urobil rovnaké rozhodnutia, ako urobil vo svojom prvom roku vládnutia Cookson, zrejme by ho zlynčovali,“ domnieva sa Armstrong. „Alebo sa snáď niekomu pozdáva, čo sa doteraz udialo?“ dodal.

Na paškál si zobral predovšetkým pokračujúce pôsobenie stajne Astana, za ktorú sám kedysi jazdil a ktoré je dopingovými prípadmi neslávne preslávená, v profesionálnom pelotóne. A nepáči sa mu ani to, že UCI schválila počas májových pretekov Okolo Romandie hviezdnemu Christopherovi Froomovi užitie lieku s kortikoidmi.

Domnieva sa, že UCI je v mnohých ohľadoch veľmi benevolentná, hoci Cookson pri nástupe do funkcie uviedol, že chce doping z cyklistiky vykoreniť. Armstrongovi vadí, že v najvyšších poschodiach cyklistiky stále pôsobia ľudia ako Alexander Vinokurov, ktorý šéfuje práve Astane, alebo Bjarne Riis (generálny manažér tímu Tinkoff-Saxo). Obaja pritom súťažili v Armstrongovej ére a vznášali sa okolo nich dopingové mračná.

„keby som bol Brianom Cooksonom, tak by som s nimi uzavrel dohodu o tom, že musia prísť a hovoriť. O všetkom vypovedať, ak chcú prejsť. Ak by Riis neprišiel, musel by niesť následky. Rovnako tak Vinokurov. Sú to len príklady, ale dokážem si to predstaviť,“ načrtol štyridsaťtriročný Texasan, ako urobiť ďalší krok v boji s dopingom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lance Armstrong #Pat McQuaid