Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Svetová líderka brala všetko. Aj so zraneným kolenom

Neúčasť dvoch osobností na najväčšej slávnosti slovenskej cyklistiky ľutovala aj dvojnásobná majsterka sveta a trojnásobná víťazka seriálu Svetového pohára Tatiana Janíčková. Svetová jednotka v cyklotriale skončila v ankete Zlatý pedál na treťom mieste. Presne rovnaké poradie bolo aj pred rokom. Pred ňou sa umiestnili veľkí Petrovia - Sagan a Velits. Ceny si však tentoraz do Bratislavy neprišli prevziať.

30.12.2014 08:00
Tatiana Janíčková Foto:
Okrem titulu majsterky sveta a víťazky Svetového pohára má Tatiana Janíčková zlato aj z európskeho šampionátu.
debata

„V priebehu sezóny nemáme možnosť sa stretnúť, len pri takejto príležitosti. V ich spoločnosti som sa pred rokom cítila výborne a potešilo by ma, keby stáli opäť po mojom boku, bola by to pre mňa česť a zážitok,“ vravela dvadsaťročná zverenkyňa trénera Petra Bartáka, ktorý bol tiež úspešný cyklotrialista i majster sveta.

Vlani skončila na ME druhá, čo boli jediné preteky, na ktorých našla premožiteľku (vo Svetovom pohári zvíťazila vo všetkých piatich častiach). Tentoraz v jednom roku vyhrala úplne všetko, čo sa dalo a splnila si ďalší cieľ. Okrem titulu majsterky sveta a víťazky Svetového pohára má aj zlato z európskeho šampionátu, v poradí už štvrté. Nebude mať problém s motiváciou v ďalšej sezóne?

„Už v tomto roku som sa presvedčila, že je ťažšie titul obhájiť ako ho prvý raz získať,“ pripomína. „Teraz som sa vyrovnávala s väčším tlakom. Každý titul bol iný. V nasledujúcej sezóne chcem potvrdiť, že som právom najlepšia. A nielen víťazstvom, ale aj výkonom, ešte čistejšou jazdou a výraznejším náskokom pred súperkami. Najúspešnejšia pretekárka v histórii nášho športu, Švajčiarka Karin Moorová, sa stala majsterkou sveta deväťkrát, takže mám čo robiť (smiech). Mojím snom bolo aspoň raz ju v pretekoch zdolať, ešte keď bola na vrchole. To sa nestalo, hoci sme sa ako súperky stretli. Keď som na to už výkonnostne mala, ona skončila s kariérou. Keby potiahla ešte rok, mala by som šancu.“

Tatiana má za sebou úspešnú sezónu napriek tomu, že sa zranila, trápil ju pretrhnutý krížový väz v pravom kolene. „Lekári vraveli, že s tým sa pretekať nedá, ale nejako som to zvládla a hneď po sezóne, v októbri, som absolvovala operáciu v Olomouci. Teraz sa liečim, venujem sa rehabilitácii, chodím do posilňovne, začínam jazdiť na stacionárnom bicykli. Od marca by som chcela naplno trénovať. Dúfam, že koleno vydrží, už som s ním totiž bola na štyroch operáciách.“ V zime bude mať viac času aj na štúdium. V Zlíne navštevuje vysokú školu, odbor ekonomika a manažment. „Je to pre mňa kompromis medzi tým, čo som chcela študovať a čo som mohla stihnúť popri športe. V Zlíne mi vyšli v ústrety, mám individuálny plán.“

Väčšina vrcholných pretekov roka je v Európe, ale takmer vždy sa aspoň jedny uskutočnia aj mimo nej. Vlani získala premiérový svetový titul v juhoafrickom Pietermaritzburgu. Absolvuje vždy všetky podujatia, čo býva náročné aj z finančného hľadiska. Bez veľkej pomoci a obetavosti rodičov by si to nemohla dovoliť.

„Moja sezóna stojí asi tridsaťtisíc eur, niečo mi zabezpečí zväz, ale podstatná väčšina zostane na rodičoch. Tí sú mojou záchranou. Sprevádzajú ma aj na všetky preteky a s nimi tiež staršia sestra Lucia, ktorá študuje medicínu. Aj mama bola zdravotníčka, takže mám zároveň zabezpečenú lekársku starostlivosť…“ smeje sa cyklotrialová suverénka z Vydrnej pri Púchove.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cyklotrial #Tatiana Janíčková