Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Contador: Na TdF som mohol zomrieť!

Alberto Contador nie je sklamaný z pádu na tohtoročnej Tour de France, pretože vie, že to mohlo skončiť aj oveľa horšie: smrťou.

18.12.2014 19:08
Alberto Contador Foto: ,
Španiel Alberto Contador s tímovým manažérom Bjarne Riisom.
debata

Španielska hviezda si na 101. ročníku Tour zlomila pravú holennú kosť a po ďalšom takmer 20 kilometrov dlhom trápení nakoniec vzdala.

„Keď si predstavím, že som išiel rýchlosťou viac ako 120 kilometrov za hodinu a zlomil som si len holeň, musím povedať, že je to len dobre a mal som obrovský kuš šťastia,“ priznal. „Možno, že som prišiel o Tour, ale rozhodne som nechcel prísť o svoj život,“ dodal Contador.

Dvojnásobný víťaz prestížnych pretekov prišiel o šancu bojovať o tretí veľký úspech necelý týždeň po tom, ako odstúpil jeho hlavný rival Chris Froome.

Tridsaťdvaročný Contador spadol v prvej tretine 10. etapy vedúcej cez pohorie Vogézy pri náročnom jazde. Počas tréningového kempu pred sezónou 2015 na španielskom ostrove Gran Canaria priznal, že nehodu si spôsobil sám.

„Mnoho ľudí hovorí o mojom páde veci, ktoré sa nezakladajú na pravde,“ tvrdí s tým, že jeho nútené odstúpenie nebolo následkom riskantnej jazdy, ktorou chcel zmazať svoje manko v celkovom hodnotení.

„Cesta sa mi zdala bezpečná a tak som sa natiahol dozadu pre nejaké jedlo. V tej chvíli som však narazil na predmet na trati a jednoducho som stratil kontrolu nad bicyklom. Jediné, čo môžem k tomu povedať je, že ak chcete vyhrať Tour, musíte byť koncentrovaný každú jednu sekundu,“ radí Contador, ktorého nebolela ani tak zlomenina, ale pocit, že forma ho predurčovala bojovať o žltý dres.

„Myslím si, že preteky po našom vypadnutí stratili svoj lesk,“ dodal sebavedomo.

Organizátori nasledujúceho ročníka Tour nezaradili do programu žiadnu dlhú časovku, naopak etapové preteky by mali viac vyhovovať čistokrvným vrchárom. Aj keď mnohí experti považujú itenerár 102. ročníka TdF za trať, ktorá nebude vyhovovať Britovi Froomovi, Contador zostáva pri zemi.

„Že mu Tour nebude sedieť? Nebláznite, v roku 2013 bol najlepším vrchárom a aj teraz bude jedným z najvážnejších adeptov na víťazstvo,“ prognózuje Contador.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alberto Contador