Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Saganov súper Kittel víta zmeny v bodovaní jazdcov na TdF

Nemecký cyklista Marcel Kittel privítal zmenu pravidiel, ktorá na budúcoročnej Tour de France zvýhodní klasických šprintérov v boji zelené tričko kráľa bodovacej súťaže.

24.10.2014 18:43
Peter Sagan, Marcel Kittel Foto: ,
Marcel Kittel v cieli jednej z etáp na Tour de France pred Petrom Saganom.
debata (1)

Ako je už dva dni známe, francúzski organizátori mierne zmenili pravidlá, keď prvým trom pretekárom v cieli rovinatých etáp pridelia viac bodov ako doteraz. Jedným z dôvodov je prílišná dominantnosť Petra Sagana, ktorý v tomto roku získal tretí zelený dres na Tour bez toho, aby triumfoval v niektorej z etáp.

„Budúcoročná Tour de France bude veľmi náročná pre šprintérov, ale štyri až päť etáp by nám mali svojimi dojazdmi vyhovovať. Zmeny v bodovaní vítam, bude to lepšie pre čistokrvných šprintérov a teda aj pre mňa,“ cituje server cyclingnews slová 26-ročného Marcela Kittela.

Nemecká šprintérska jednotka tímu Giant-Shimano triumfovala vlani aj v tomto roku dovedna v ôsmich etapách na najslávnejších pretekoch a dokonca nosila na sebe aj žltý dres lídra pretekov. Na druhej strane v súperení o zelený dres Kittel ťahal jednoznačne za kratší koniec, keďže mu chýbala odolnosť Sagana v etapách so zvlneným profilom, kde dokázal slovenský reprezentant rovnako bodovať na rýchlostných prémiách aj v koncovkách.

Od roku 2012, keď si Sagan na TdF prvý raz obliekol zelený dres, platilo, že víťaz rovinatej etapy získal 45 bodov, druhý v cieli 35, tretí 30 a zvyšných dvanásť jazdcov postupne 26, 22, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 4, 2. Po novom sa zvýraznia rozdiely medzi prvými troma cyklistami. Víťaz etapy zoberie 50 bodov, druhý 30, tretí 20, cyklisti od štvrtého po pätnáste miesto 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2015 #Marcel Kittel