Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Saganov najhorší šampionát. Ale do špičky mu chýbalo málo

Keď pred štyrmi rokmi mladý Peter Sagan ešte len vstupoval na svetovú cyklistickú scénu, preteky jednotlivcov na majstrovstvách sveta v Melbourne nezvládol. Nedokončil ich.

29.09.2014 18:20
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

Uplynulú nedeľu si pripísal svoj najhorší výsledok na MS od austrálskeho šampionátu. Napriek tomu ukázal svoj cyklistický potenciál, pretože do posledných kilometrov držal krok s najlepšími jazdcami a na víťaza Michala Kwiatkowského stratil len 42 sekúnd.

V španielskej Ponferrade finišoval na 43. mieste a keby sme sa pohrali s jeho doterajšími umiesteniami na majstrovstvách sveta, súčet troch z predchádzajúcich rokov by bol výrazne menší ako aktuálna priečka.

Žilinský rodák však patrí stále k tým jazdcom, ktorí môžu v budúcnosti pomýšľať na úspechy v náročných a nevyspytateľných pretekoch jednotlivcov. V podstate ako jediný Slovák, hoci umiestenia ďalšej osobnosti Petra Velitsa skresľuje najmä skutočnosť, že sa už niekoľko rokov sústreďuje na majstrovstvách sveta na časovkárske disciplíny. Aj túto sezónu viackrát potvrdil, že tímová časovka bola pre neho vrcholom sezóny a na preteky jednotlivcov sa špeciálne nechystal. Aj preto stratil bezmála 14 minút a skončil na 87. mieste. Ani v minulých rokoch neboli tieto preteky jeho silnou disciplínou – najlepšie skončil na 68. mieste (rok 2011).

Sagan aj v tejto sezóne dosiahol niekoľko výnimočných výsledkov, ktoré si zaslúžia uznanie (o.i. vybojoval opäť zelené tričko na Tour de France), ale nevyšli mu napríklad niektoré jarné klasiky, na ktorých chcel dosiahnuť viac. Výsledkovo to bol jeho najhorší rok z posledných troch, v ktorých patrí k špičke v najsilnejšom pelotóne. Sám to naznačil po pretekoch v Ponferrade.

"Som rád, že už mám po sezóne. Každá nemôže byť super. Dosiahol som aj dobré výsledky, aj keď sme všetci zvyknutí na niečo väčšie. Na každého športovca príde útlm. Verím, že ja som si ho vyčerpal tento rok a ďalší už bude lepší,“ citovala Petra Sagana po nedeľňajších pretekoch. Mierny pokles pocíti aj vo svetovom rebríčku Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI), v ktorom bol aktuálne na 13. mieste, čo nemusí byť ešte konečný výsledok (hneď za ním je nový svetový šampión Kwiatkowski…) Pre Sagana sa sezóna prakticky skončila, pred sebou má už len exhibičné podujatie v Japonsku.

Slovenského cyklistu teraz čaká zmena. Definitívne vymení tímové farby, o čom sa rozhodlo už pred niekoľkými týždňami. Opustí Cannondale, v ktorom sa dlho cítil výborne a stane sa členom Tinkoff-Saxo. Tento prestup by mal byť pre neho novou motiváciou, ktorá by mu mala priniesť aj ďalšie úspechy.

Sagan na MS
Miesto Pozícia  
Melbourne 2010 nedokončil  
Kodaň 2011 12.  
Valkenburg 2012 14.  
Florencia 2013 6.  
Ponferrada 2014 43.  
Sagan v svetovom rebríčku UCI
Rok Umiestnenie Body
2011 22. miesto 198 b.
2012 8. miesto 351 b.
2013 4. miesto 491 b.
2014 13. miesto 263 b.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike