Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan chystá útok na medailu. Za chrbtom má bratov Velitsovcov

Peter Sagan o medaile nehovorí, ale v nedelu sa na ňu pokúsi zaútočiť. Slovenského cyklistu pasujú za jedného z favoritov pretekov jednotlivcov, ktorými vyvrcholia majstrovstvá sveta v španielskej Ponferrade.

28.09.2014 08:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan so zeleným dresom v Paríži.
debata

Žilinský rodák nemá rád silné reči pred veľkými podujatiami. Nedávno sa predstavil na Vuelte, ale preteky v dejisku tohtoročného šampionátu nedokončil, odstúpil v štrnástej etape. Tento fakt však nič neznamená, pretože podujatie Okolo Španielska bral ešte stále jazdec tímu Cannondale ako prípravu na šampionát. Na otázky, na čo si zajtra trúfa, odpovedá skôr vyhýbavo: „Neviem odhadnúť svoju formu, uvidíme v nedeľu.“

Šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara mu verí: „Určite má šancu skončiť medzi najlepšími, kto ho pozná, vie, že urobí maximum a pokúsi sa získať medailu.“ Sagan nikdy na MS vyslovene nesklamal. Okrem prvých, ktoré nedokončil, vždy patril k najlepším.

Slovenská výprava si rozložila svoj stan asi dvadsať kilometrov od okruhu, na ktorom sa bude súperiť. „Máme výborné podmienky na záverečnú prípravu, hotel, ktorý je súčasťou krásneho kaštieľa, je uzavretý a bývame v ňom len my. Máme tu aj vlastného kuchára a jedno z najlepších zabezpečení vôbec. Opäť sa môžeme spoľahnúť aj na poporu Saganovho tímu Cannondale,“ vraví tréner Ján Valach. Sagan sa do dočasného slovenského sídla presunul už na začiatku týždňa, hneď po tímovej časovke. „Je v pohode, v našom tábore vládne pokojná, pracovná a bojovná nálada,“ dodal tréner.

Podľa neho je okruh ťažký, ale rýchly. „Sú na ňom aj kopce, ale mohol by Petrovi sadnúť. Veľmi dôležité bude, ako mu vyjde deň, ako sa bude cítiť. Má na to, aby skončil v najsilnejšej desiatke, ostatné sa uvidí,“ prognózuje.

Okrem Sagana budú na zajtrajšom štarte ďalší dvaja Slováci – bratia Peter a Martin Velitsovci. Pricestovali do dejiska len včera popoludní, v predchádzajúcich dňoch trénovali ešte na Slovensku. Tí už dávnejšie vyhlásili, že sú pripravení pomáhať Saganovi. Vlani však mala slovenská cyklistika na štarte až šiestich pretekárov. Najväčší Saganovi konkurenti budú mať početnejšiu podporu svojich silných tímov.

Na často diskutovanú otázku, či nemôže negatívne ovplyvniť výsledok práve tento moment, Valach reaguje: „V porovnaní s inými favoritmi sme určite v nevýhode. My nemôžeme tvoriť, diktovať vývoj pretekov. V tomto to bude mať Sagan ťažšie, musí dobre reagovať na vývoj v pretekoch.“

Skúsený Peter Velits, ktorý pred necelým týždňom získal tretie zlato na MS v tímovej časovke, pripomína, že preteky jednotlivcov sú vždy špeciálne a často je to lotéria. „Peter Sagan má však šancu na dobrý výsledok,“ domnieva sa. „Uvidíme, ako sa bude cítiť v nedeľu. Šanca tu je, lebo on je typ pretekára, ktorý dokáže zajazdiť, aj keď nemá najlepšiu formu.“

Sám vidí svoje možnosti triezvo. „Od začiatku roka som tvrdil, že pre mňa bude na MS vrcholom tímová časovka. Naším lídrom bude Sagan a my mu ideme pomáhať. Na preteky jednotlivcov som sa špeciálne nepripravoval.“

Titul v elitnej kategórii obhajuje z Florencie Portugalčan Rui Costa, ale kandidátov na zlato je viac. Veľkými favoritmi sú domáci Španieli, ktorí postavia deväťčlenný tím. Medzi menami, ktoré majú šancu na výborný výsledok, sa objavuje aj aktuálny víťaz Tour de France Vincenzo Nibali, ale aj Fabian Cancellara či Alejandro Valverde.

Na štart sa postaví vyše 200 jazdcov. Preteky sa začnú od 10.00 a na pelotón čaká štrnásť okruhov po 18,2 km, celková dĺžka trate bude 254,8 km. Na okruhu sú aj dve stúpania Confederación a Mirador. Záverečné štyri kilometre každého okruhu vedú však z kopca a finiš bude na rovine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan