Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trikrát zlatý Peter Velits: Peter Sagan môže rátať s našou pomocou

Peter Velits (29) vybojoval v španielskej Ponferrade tretí titul majstra sveta v tímovej časovke po sebe, čím sa nemôže pochváliť nijaký iný cyklista na svete.

23.09.2014 12:00
Peter Velits Foto: ,
Peter Velits.
debata (1)

Prvé dve zlaté medaily získal v drese belgického tímu Omega Pharma-Quick Step a v nedeľu zavŕšil zlatý hetrik vo farbách amerického zoskupenia BMC Racing.

BMC sa usiloval o titul aj dva predchádzajúce roky, skončil druhý a štvrtý, vyšlo mu to až do tretice s vami. Ako ste oslávili triumf?
Na veľké oslavy nebol čas. Samozrejme, všetci mali obrovskú radosť, stretli sme sa na spoločnej večeri, kde vládla výborná atmosféra, ale niektorých spolujazdcov už zajtra čaká časovka jednotlivcov.

Držíte svetový primát s troma titulmi v tímovej časovke. Ako vnímate tento fakt?
Netajil som sa v rozhovoroch so spolujazdcami, ani na našich spoločných poradách, že tieto preteky budú mať pre mňa špeciálny náboj, budú dosť osobné, lebo môžem dosiahnuť niečo, čo nik iný na svete. Je to skvelý výsledok, veľmi sa z neho teším.

S odstupom času – naozaj ste verili, že môžete vybojovať tretie zlato po sebe?
Veril som, že môžeme získať medailu a šanca bola aj na zlato. Lenže aj predchádzajúce preteky boli vždy veľmi vyrovnané, vlani sme skončili dva tímy v jednej sekunde. Čakal som vyrovaný boj, bolo to otvorené.

Ovplyvnilo počasie výsledky? Dvaja najväčší súperi, tímy Orica GreenEdge a Omega Pharma-Quick Step, končili preteky v daždi…
Mokrá cesta ich spomalila, to je isté. Aj keby však súperom nezapršalo, podmienky boli rovnaké, vyhrali by sme. Rozdiely by boli asi menšie, ale výsledok rovnaký.

Ako ste sa cítili na bezmála šesťdesiatkilo­metrovej trati?
Časovka sa ide vždy nadoraz a stojí veľa síl. Nikdy to nie je ľahké. V závere som mal toho dosť. Bolo to však ľahšie ako pred rokom. Mal som lepšiu formu a aj trať mi viac sadla.

Ktorý z troch titulov vám dal najviac zabrať?
Určite minuloročný. To som sa trápil prakticky od začiatku do konca. Nesedela mi trať a teraz som sa cítil lepšie pripravený.

Často sa hovorí, že prvý titul býva vždy najkrajší, ale zdalo sa, že tretí ste prežívali ešte viac…
Je to tak. Prvý titul ma trochu prekvapil, druhý bol vydretý a tretí najkrajší. Všetci sme to prežívali – pre každého z nás to bolo mimoriadne emotívne. Ja som získal zlatý hetrik a môj tím sa o tento úspech usiloval aj dvakrát predtým a vyšlo mu to až teraz.

Vaším najväčším tromfom bola vyrovnanosť tímu?
To bolo naozaj rozhodujúce. Zvolili sme aj výbornú taktiku, boli úseky, kde sme dokázali ušetriť sily a v závere sme vystupňovali tempo a získali najvýraznejší náskok.

Dá sa napriek tomu povedať, kto bol hlavným ťahúňom šestice? Boli ste to práve vy, ako naznačovali niektorí z tímu?
Jazdci v tíme ma brali ako skúseného cyklistu, ktorý bol v tejto disciplíne už úspešný. Tešilo ma, že si vypočuli moje rady, viacerých sme sa v pretekoch držali. To bolo pre mňa veľmi príjemné, aj to, že vyzdvihli môj podiel na úspechu. Na trati boli lídrami Američan Tejay van Garderen a Austrálčan Rohan Dennis, obaja sú výborní časovkári, oni udávali tempo.

Stredajšiu časovku na MS ste vypustili. Prečo? Urobil som to už vlani, lebo predchádzajúce skúsenosti mi ukázali, že zvládnuť na úrovni dve náročné časovky v rozpätí troch dní nie je reálne. Pre mňa bola vrcholom tímová časovka. Nemalo by zmysel postaviť sa už tajtra na ďalšiu a skončiť niekde v štvrtej desiatke.

V nedeľu vás čakajú v Ponfferade preteky jednotlivcov. Aký bude váš najbližší program?
V pondelok som sa presúval na Slovensko a do dejiska šampionátu sa vrátim spolu s bratom Martinom až v piatok. Takto sme sa rozhodli, bude lepšie, keď sa budem pripravovať teraz tri dni doma.

V pondelok sa definitívne rozhodlo, že spolu s vami a Petrom Saganom sa na štart pretekov jednotlivcov postaví váš brat Martin, ktorý dostal prednosť pred Jurajom Saganom. Je to najlepšie riešenie?
Asi ani nebolo veľmi o čom uvažovať. Chápem síce Petra Sagana, že by chcel mať v pretekoch po boku Juraja, ale každý, kto sa na tento problém reálne pozrie, musí uznať, že výkonnostne patrí do nominácie Martin.

Aké budú vaše ambície v nedeľňajších pretekoch?
Sú to nevyspytateľné preteky, všeličo sa môže udiať. Na preteky jednotlivcov som sa špeciálne nepripravoval, to je trošku nevýhoda. V nich bude naším lídrom Peter Sagan, môže rátať s našou pomocou, spravíme pre neho, čo sa bude dať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Peter Velits #BMC