Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tri Velitsove tituly nie sú náhoda, chváli ho tréner

Získať tri tituly majstra sveta v tímovej časovke za tri roky, to už nemôže byť náhoda. Takto reagoval na skompletizovanie hetriku v podaní Petra Velitsa na svetovom šampionáte cestných cyklistov v španielskej Ponferrade reprezentačný tréner Slovákov Ján Valach.

22.09.2014 18:51
Peter Velits Foto: ,
Peter Velits (druhý sprava) v americkom tíme BMC Racing.
debata

Prvé dve zlaté medaily v tímovej časovke získal Peter Velits vo farbách belgickej stajne Omega Pharma Quick-Step, tretí aktuálne pridal už ako člen amerického tímu BMC Racing.

„Peter je ten, čo drží a ťahá ostatných. Má už dosť skúseností z tímovej časovky a v skratke povedané – vie ako na to. Jazdci BMC v nedeľu zvíťazili rozdielom triedy. Je to veľké zadosťučinenie pre celý tím a my sme zasa radi, že máme pretekára, špecialistu na tento typ pretekov,“ dodal Valach na adresu úspešného časovkára.

Peter Velits priznal, že pred štartom nedeľňajších pretekov bol nervózny. Okrem iného si uvedomoval aj to, že sa môže stať prvým cyklistom s tromi titulmi majstra sveta v časovke družstiev. „Vedel som o historickej možnosti získať tretie zlato. Tlak okolia teda určite bol, ale všetci sme to zvládli a teraz je to superpocit,“ povedal Peter Velits.

Skúsený 29-ročný pretekár priznal, že dážď, ktorý v závere pretekov brzdil súperov, im v konečnom dôsledku pomohol, ale nebol to rozhodujúci faktor na ceste k zlatým medailám. Jazdci BMC ich získali s priepastným náskokom 31,84 s pred tímom Orica GreenEdge.

"Keď si pozrieme jednotlivé medzičasy, na prvom sme boli najrýchlejší, na druhom sme trochu ubrali, lebo to bol náročný úsek, ale v závere sme opäť zrýchlili. Z toho vyplýva, že aj keby nebolo dažďa v závere, vyhrali by sme aj tak, hoci s menším náskokom,“ myslí si P. Velits.

Prvé zlato s Omegou získal na náročnej trati s hornatým profilom v holandskom Valkenburgu, druhé pred rokom opäť ako člen OPQS „na rovine“ v talianskej Florencii a tretie pridal teraz na mierne zvlnenom povrchu v španielskej Ponferrade.

„Ťažko sa to porovnáva navzájom. Vždy sú iné podmienky aj trať. Aj nastavenie nás cyklistov je rôzne. Najprv sme víťazstvom v Omege možno prekvapili, potom zasa ako favoriti obhájii a teraz sme zasa trochu prekvapili, ale už s iným tímom. Každý rok je trochu iný, ja som sa teraz cítil veľmi dobre. V nedeľu to boli možno jedny z mojich najlepších pretekov v tímovej časovke vôbec,“ vyznal sa z pocitov P. Velits.

Na väčšie oslavy podľa jeho slov teraz nebude čas, lebo viacerí členovia jeho tímu pôjdu už v stredu na svetovom šampionáte individuálnu časovku. On sám sa rozhodol, že sa v tejto časovke nepredstaví a namiesto toho zvolil pokojnú prípravu s bratom Martinom na Slovensku. Obaja by sa potom mali v nedeľu 28. septembra predstaviť spoločne s Petrom Saganom vo vrcholných pretekoch jednotlivcov na 254,8 km.

„Je to každý rok veľmi podobné. Budem sa snažiť pomôcť lídrovi nášho slovenského tímu Petrovi Saganovi k čo najlepšiemu výsledku. Možno vo verejnosti koluje názor, že si nedokážeme navzájom pomôcť, ale to nie je pravda. Snažíme sa o to už od roku 2011 a majstrovstiev sveta v Dánsku. Budem spokojný, keď všetko klapne, a bude sa nám dariť ako tímu,“ dodal P. Velits.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Velits #BMC Racing