Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelé! Peter Velits je do tretice majstrom sveta v časovke tímov

Slovenský cyklista Peter Velits je štvrtýkrát v kariére majstrom sveta. Po individuálnom titule do 23 rokov z roku 2007 a dvoch v časovkách družstiev s Omegou Pharma-Quick Step získal v nedeľu štvrtý, keď sa opäť presadil v jazde na čas tímov, tentoraz však so zoskupením BMC.

21.09.2014 17:16 , aktualizované: 17:30
Peter Velits Foto: ,
Peter Velits.
debata (1)

Dvadsaťdeväťročný Púchovčan skompletizoval v španielskej Ponferrade hetrik v tejto disciplíne a je v nej dokonca najúspešnejší v histórii. Tímovú časovku družstiev zaradili do programu MS v roku 2012, vždy bol vo víťaznom tíme Peter Velits.

Družstvo BMC zvládlo 57,1 km dlhú trať v okolí Ponferrady za 1:03:29,85 h a triumfovalo o 31,84 sekundy pred Oricou GreenEdge. Obhajcovia titulu z Omegy Pharma-Quick Step skončili na 3. mieste, keď doplatili na silný dážď v závere časovky. Na druhom medzičase bolo ešte belgické zoskupenie okolo Tonyho Martina prvé.

Okrem Petra Velitsa sa v drese BMC predstavili aj Austrálčan Rohan Dennis, Švajčiar Silvan Dillier, Taliani Daniel Oss a Manuel Quinziato a Američan Tejay van Garderen. Ďalší Slovák Peter Sagan obsadil so zoskupením Cannondale 9. miesto s odstupom 1:28,56 min na BMC.

Časovka družstiev bola veľmi vyrovnaná, na prvom medzičase i na druhom boli rozdiely len minimálne. BMC bolo na prvom meranom úseku (23,59 km) o 46 stotín rýchlejšie ako Omega, na druhom (36,1 km) už zaostávalo o 8,61 s a medzi dvoma družstvami bol ešte aj Sky. BMC išlo konštantne a na treťom medzičase (48,9 km) už viedlo o 11,63 s pred Sky a o 12 sekúnd pred Omegou a Oricou.

V závere potvrdili jazdci v červeno-čiernych dresoch veľmi dobrú formu a svoj náskok na súperov navýšili. Konkurentom navyše neprialo počasie, v daždi museli spomaliť a na ohrozenie BMC už nemohli pomýšľať.

"Počas celých pretekov sme sa pohybovali vpredu, naše medzičasy patrili medzi najlepšie. Myslím si, žeby sme zvíťazili, aj keby súperom nezapršalo na konci. Možno nie s takým veľkým náskokom, ale zvíťazili by sme,“ povedal Peter Velits, ktorého citoval server cyclingnews.com.

K svojmu zlatému hetriku v tímovej časovke na majstrovstvách sveta skromne poznamenal: „Nie je tajomstvo, že tieto preteky sú o tímovej súhre a že sám by som v nich nič nedosiahol. Samozrejme, je to skvelý pocit vyhrať aj tretíkrát.“

„Je to niečo neskutočné. Verili sme si, ale boli sme aj nervózni, keď sme čakali v cieli na výsledky iných tímov. Napokon sme majstri sveta. Čo sa dá viac povedať? Vedeli sme, že máme silný tím a ten môže veľa dosiahnuť. Bola to dynamická trať, každý z nás riadne ťahal,“ povedal v cieli podľa VeloNews americký líder BMC Tejay van Garderen.

Výsledky – majstrovstvá sveta v cyklistike:
Časovka družstiev na 57,1 km: 1. BMC Racing (Rohan Dennis/Aus., Silvan Dillier/Švaj., Daniel Oss/Tal., Manuel Quinziato/Tal., Tejay van Garderen/USA, Peter Velits/SR) 1:03:29,85 h, 2. Orica GreenEdge (Luke Durbridge/Aus., Michael Hepburn/Aus., Damien Howson/Aus., Brett Lancaster/Aus., Jens Mouris/Hol., Svein Tuft/Kan.) +31,84 s, 3. Omega Pharma-Quick Step (Tom Boonen/Belg., Michal Kwiatkowski/Poľ., Tony Martin/Nem., Pieter Serry/Belg., Niki Terpstra/Hol., Julien Vermote/Belg.) +35,22, 4. Sky +37,29, 5. Tinkoff-Saxo +46,59, 6. Movistar +51,37, … 9. Cannondale (Maciej Bodnar/Poľ., Alessandro De Marchi/Tal., Michel Koch/Nem., Kristijan Koren/Slovin., Alan Marangoni/Tal., Peter Sagan/SR) +1:28,56

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Velits #BMC