Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Som pripravený, tvrdí Peter Velits pred útokom na tretie zlato

Slovenský cyklista Peter Velits bude útočiť na svoju tretiu zlatú medailu v tímovej časovke na majstrovstvách sveta. Táto disciplína otvorí celotýždňový program šampionátu v španielskej Ponferrade.

21.09.2014 08:50
Peter Velits Foto: ,
Peter Velits.
debata

„Cítim sa dobre, som pripravený, všetko sa však uvidí až v nedeľu na trati,“ vraví 29-ročný Peter Velits z dejiska MS. Minulý týždeň štartoval na pretekoch Okolo Británie, ale bol to pre neho najmä tréning. „Absolvoval som ich bez tlaku na výsledok, v niektorej etape som vyrazil do úniku, potom som jazdil vo voľnejšom tempe. Na posledné kritérium v Londýne som už ani nenastúpil, bola to skrátka dobrá príprava. Z Británie som si odskočil na dva dni domov a trochu som si oddýchol,“ približuje.

V nedeľu popoludní (časovka sa začne od 14.00) bude obhajovať zlato, ktoré vybojoval pred rokom vo Florencii vo víťaznom belgickom tíme Omega Pharma-Quick Step. Teraz sa premiérovo predstaví v konkurenčnom BMC Racing, kam prestúpil pred touto sezónou. Aj tento americký výber patrí medzi favoritov. Na štart sa postaví aj druhý slovenský cyklista Peter Sagan v Cannondale. Tím, ktorý po tejto sezóne opustí a nedeľňajšie podujatie bude zrejme posledné v jeho farbách, takisto nie je bez ambícií na popredné umiestenie. Vo Florencii skončil siedmy.

Tímová časovka získava čoraz väčšiu popularitu i prestíž a tento rok sa na ňu mnohé zoskupenia špeciálne chystajú. „Niektoré dokonca predčasne stiahli jazdcov z Vuelty a koncentrujú sa už dlhšie na túto nedeľu. Je cítiť, že z roka na rok sú tieto preteky dôležitejšie, tímy im pripisujú veľkú vážnosť. Aj pre BMC je tímová časovka jedným z vrcholov a cieľov sezóny. O titul sa usilovali už v predchádzajúcich dvoch rokoch. Na medailu máme určite reálnu šancu. Nebude to však jednoduché, podľa mňa je aspoň päť tímov, ktoré môžu pomýšlať na medailové umiestnenie a asi aj na titul.“

BMC Racing zostal pred rokom tesne za stupňom víťazov, obsadil štvrté miesto. Slovenský cyklista sa chystá na preteky s ostatnými spolujazdcami od stredy a pozná už trať veľmi dobre.

„Prešli sme si ju niekoľkokrát. Je iná ako dve predchádzajúce na MS a teší ma to. Tá, ktorá bola vlani vo Florencii, mi príliš nesedela. Tohtoročná nie je jednotvárna, je na nej aj stúpanie, aj rýchle úseky po rovine či zjazdy. Myslím si, že by mi mohla vyhovovať, ale či to bude platiť, to ukáže až samotná súťaž,“ pokračuje.

Dve zlaté medaily na predchádzajúcich MS získal v tíme Omega Pharma-Quick Step, za ktorú jazdí momentálne najlepší časovkár sveta Tony Martin, bol lídrom družstva. „Prevyšuje v časovke ostatných o triedu. V BMC máme výhodu v tom, že sme veľmi vyrovnaní, to by mohlo byť v konečnom účtovaní rozhodujúce,“ vysvetľuje Peter Velits.

Na svetovom šampionáte v Španielsku zasiahne do bojov dvanásť slovenských cyklistov v šiestich pretekoch. V hlavnej disciplíne, v pretekoch s hromadným štartom, ktorým podujatie vyvrcholí o týždeň v nedeľu, bude patriť medzi favoritov Peter Sagan.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Velits