Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan sa chce pripraviť na MS a vyhrať nejaké etapy

Na Tour de France vyhral po tretí raz za sebou s obrovským prehľadom zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže, no na rozdiel od predošlých rokov sa mu nepodarilo zvíťaziť ani v jednej etape. Zmeniť to túži na poslednom tohtoročnom podujatí cyklistickej Grand Tour.

22.08.2014 17:28
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan (vľavo).
debata

Peter Sagan sa v sobotu postaví druhýkrát v kariére na štart prestížnej Vuelty. V priebehu dvadsiatichtroch dní absolvuje dvadsaťjeden etáp v celkovej dĺžke 3239,9 km. Premiéru na Vuelte si odbil pred troma rokmi – bola to vtedy zároveň jeho prvá účasť na podujatí Grand Tour. Celkovo obsadil 121. priečku, no pozornosť pútal v špurtoch, keď vyhral tri etapy a v boji o zelený dres skončil štvrtý.

„Na Vuelte sa chcem čo najlepšie pripraviť na septembrové majstrovstvá sveta, ktoré sa uskutočnia v Ponferrade. Samozrejme, mojím cieľom je dosiahnuť na španielskych cestách nejaké etapové víťazstvá a získať body do rebríčka Medzinárodnej cyklistickej federácie,“ hovorí dvadsaťštyriročný jazdec, pre ktorého bude Vuelta posledné veľké podujatie v drese Cannondale. Od novej sezóny si oblečie dres Tinkoff-Saxo.

Sagan, ktorému momentálne patrí v rebríčku UCI deviate miesto, je jeden z favoritov na zisk zeleného dresu. V predošlých dvoch ročníkoch sa z neho tešil Alejandro Valverde z Movistaru. Sagan bude mať v koncovkách rovinatých etáp menšiu konkurenciu ako na Tour de France, z elitných šprintérov chýbajú Kittel, Greipel aj Kristoff. Do nominácie Omega Pharma-Quick Step sa nedostal ani Mark Cavendish. Naopak, nechýba v nej Slovák Martin Velits.

Na španielskych cestách sa nepredstaví ani vlaňajší víťaz Chris Horner. Veterán vo farbách Lampre Merida prišiel o možnosť zopakovať svoje vlaňajšie prekvapujúce víťazstvo pre zápal priedušiek a následnú liečbu kortizónom. Štyridsaťdvaročný Američan mal nízku hladinu hormónu kortizolu a tím ho z pretekov odhlásil. Dôvodom je členstvo zoskupenia Lampre Merida v Hnutí za dôveryhodnosť cyklistiky, ktoré má prísnejšie interné antidopingové pravidlá ako UCI.

„Veľmi ma to mrzí. Cítil som sa dobre a bol som pripravený zabojovať o obhajobu prvenstva, hoci viem, že favoriti sú tentoraz iní jazdci. Vuelta bola v sezóne moja priorita, ale musím rešpektovať rozhodnutie tímu,“ uviedol Horner pre cyclingnews.com.

Favorit tohtoročnej Vuelty je podľa stávkových kancelárií i cyklistických odborníkov Nairo Quintana (Movistar). Kolumbijský víťaz Giro d'Italia sa však musí mať na pozore najmä pred dvojicou sklamaných adeptov na triumf na nedávnej Tour – Christopher Froome (Sky) a Alberto Contador (Tinkoff Saxo) skončili na francúzskych cestách pre pády a zranenia priskoro, hoci práve medzi nimi sa malo rozhodnúť o víťazovi.

„Prichádzam na štart v dobrej forme, hoci mohla byť aj o čosi lepšia. Po Gire som toho veľa naodjazdil a tak môže byť úvod pretekov pre mňa náročný. Náš jednoznačný cieľ je získať červený dres víťaza pre Movistar – či to budem ja alebo Alejandro (Valverde). Sme tímoví kolegovia, nie rivali. To, že mám Alejanda po svojom boku výrazne zvyšuje moje sebavedomie,“ cituje skysports.com Quintanu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Vuelta