Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peter Velits ide na Okolo Poľska: V tíme si mysleli, že žartujem

Patrí už medzi najskúsenejších jazdcov v súčasnom svetovom pelotóne. Peter Velits (29) absolvoval najťažšie a najprestížnejšie cyklistické preteky sveta Tour de France šiesty raz.

30.07.2014 07:00
Peter Velits Foto: ,
Peter Velits (vpravo) počas zjazdu v 17. etape na Tour de France 2014.
debata (3)

Vždy ich dokončil a dosiahol spravidla aj solídne umiestnenie. Tvrdí, že k úplnej spokojnosti mu chýba výraznejší osobný výsledok.

Ako sa cítite po Tour a troch týždňoch v sedle bicykla?
Som spokojný, že mám po pretekoch, som doma a mám trochu iný režim. Samozrejme, cítim sa unavený. Je logické, že nohám chýba ľahkosť.

Aký dlhý čas potrebuje telo, aby sa zregenerovalo?
To je individuálne, záleží aj na tom, akým štýlom cyklista preteky absolvuje, aké mal v nich ambície, či bojoval o výsledok, alebo len pomáhal lídrovi. V mojom prípade je optimálny týždeň bez bicykla, to si oddýchnem fyzicky i psychicky. Potom sa postupne opäť vrátim do tempa.

Absolvovali ste Tour šiesty raz. Znášate záťaž ľahšie ako v premiérovom ročníku, alebo je to rovnaké?
To je stále rovnaké. Tour je vždy ťažká, absolvovať ju nikdy nie je jednoduché. V tomto vám skúsenosti nepomôžu. Možno niekedy je to ľahšie v hlave, viete, ako sa pohybovať v pelotóne, ako si držať lepšiu pozíciu. Tri týždne na bicykli dajú však vždy zabrať. Tento ročník patril medzi najťažšie, čo som absolvoval. V závere pretekov bolo vidieť, že pelotón bol unavený a každému sa posledné etapy išli veľmi ťažko. Tour sa nedá zvládnuť v pohode a o dva dni nastúpiť v plnej sile na ďalší štart.

Skončili ste celkovo na 27. mieste. Už ste dosiahli aj horší, ale aj lepší výsledok. Ste spokojný?
Som spokojný, čo sme odviedli ako tím a tiež s mojím podielom na konečnom výsledku. Ocenilo to aj vedenie tímu a mne i ostatným poďakoval aj líder Tejay van Garderen. Na záverečnej párty v Paríži bol dojatý, keď o tom hovoril. Keby som však dosiahol nejaký osobný výsledok, bolo by to lepšie. Ten mi chýba k spokojnosti.

Dá sa vôbec naň pomýšlať v situácii, keď ste jedným z hlavných pomocníkov lídra tímu?
Rátal som s tým, že to nebude jednoduché. Šéfovia vyžadujú, aby si pretekár ušetril nejaké sily na ďalšie etapy, ak si splní svoje úlohy v konkrétnej situácii. To znamená, aby dokončil etapu vo voľnejšom tempe. Aj tak som si myslel, že budú momenty, keď sa mi naskytne šanca na dobrý výsledok.

Čo je pre vás dobrý osobný, hoci len čiastkový úspech?
Napríklad to, čo som zažil v premiérovom ročníku, keď som bol v dlhom úniku v kráľovskej etape. Samozrejme, teraz mám už viac skúseností, už som bol v etape na Tour tretí, štvrté miesto som vybojoval v časovke. Ideálne by bolo víťazstvo v etape, alebo skončiť v prvej desiatke v konečnom účtovaní, to by som bral, to sa ráta. Ostatné umiestnenia už nie sú také zaujímavé.

V tíme BMC ste sa na Tour predstavili prvý raz. Bolo to v niečom iné? Alebo je jedno, v ktorom tíme Tour absolvujete?
Je to iné, mal som úlohy, na aké som nebol doteraz zvyknutý, aj moja pomoc lídrovi bola iná ako v predchádzajúcich rokoch. Musím povedať, že sa mi to páčilo, celý tím výborne bojoval, každý splnil, čo mal, prinieslo to aj výsledok. Na záverečnej párty som pred všetkými povedal, že bolo príjemné byť v tíme, v ktorom sa nik neschovával a každý makal v záujme jedného cieľa.

Keď ste tipovali pred pretekmi Van Garderenov výsledok, vraveli ste o 5. mieste. Je to teda očakávané umiestnenie a vládne s ním spokojnosť?
Nebol to len môj tip, v tíme očakávali, že Tejay by mal skončiť do piateho miesta. Takže vládne spokojnosť. Tá by bola, aj keby bol o dve-tri miesta nižšie, ale cieľ by sme úplne nesplnili. Piate miesto na Tour je veľmi dobré.

Niekoľko veľkých favoritov vypadlo, nemal to aj líder vášho tímu o niečo jednoduchšie?
Nemyslím, aj my sme mali smolu. Tejay neprešiel bez problémov celú Tour, päťkrát spadol, ochorel, zažil ťažké chvíle. Našťastie, vyhol sa zlomeninám, lebo s nimi sa preteky nedajú zvládnuť.

Aká významná bola pomoc vaša a ďalších tímových jazdcov?
Teší ma, že sme podali dobrý tímový výkon, všetci sme odviedli prácu, ktorú sme mali urobiť. Aj to motivovalo Tejaya, aby spravil maximum a napriek všetkým problémom bojoval o čo najlepší výsledok. Nás ostatných zasa motivovalo, keď sme videli, že dokáže držať krok s najlepšími, že naše spoločné úsilie nebolo zbytočné.

Pred štartom ste tiež vraveli, že Van Garderen je špičkový cyklista, ale na víťazstvo ešte nemá. Čo mu chýba k tomu, aby súperil s Nibalim o prvé miesto?
To sa dá len ťažko presne povedať. Van Garderen je výborný, nemá väčšiu slabinu, lenže potreboval by sa ešte zlepšiť v kopcoch, byť v nich ešte rýchlejší a v tomto roku v niektorých momentoch udržať krok minimálne s Francúzmi Pinotom a Péraudom. Je dostatočne komplexný cyklista, aby raz vystúpil po takýchto pretekoch na pódium.

Ako hodnotíte Nibaliho výkon? Patril do okruhu favoritov, ale jeho prevaha asi prekvapila…
Presne tak. Nebol to nijaký nováčik, vyhral už Giro i Vueltu, takže nikoho nezaskočilo, že jazdil výborne. Lenže jeho suverenita bola zdrvujúca. Ničil všetkých súperov. Samozrejme, vypadli dvaja veľkí favoriti Froome a Contador, ale mali by s Nibalim veľa roboty. Podľa mňa sú všetci na podobnej úrovni a Nibali by mal v súčasnej forme reálnu šancu aj v najsilnejšej konkurencii.

Na oddych nemáte teraz čas. Už pred Tour ste vraveli, že významné preteky Okolo Poľska sa vám do plánov príliš nehodia, ale predsa sa v nedeľu postavíte na ich štart…
Odchádzam na tieto preteky bez veľkého tlaku, uvidím, ako sa mi pôjde, nemusím nič dokazovať a výsledok nebude prvoradý. Rozhodol som sa, že preteky absolvujem len preto, že sa jedna etapa pôjde na Slovensku a jej cieľ bude na Štrbskom Plese. Náš fanúšik si zaslúži, aby v takom silnom pelotóne videl aj slovenského cyklistu. Oddýchnem si až po týchto pretekoch, nemám s tým problém.

Mohli ste si vybrať a vypustiť preteky Okolo Poľska?
Bolo to na mne. Ešte nikdy som po Tour podobnú záťaž neabsolvoval, vyskúšam to. Už pred Tour som požiadal vedenie tímu, aby som mohol v poľských etapách štartovať. Vzbudilo to prekvapenie, ostatní na mňa pozerali, či to myslím vážne, alebo len srandujem. Nik z našej skupiny, ktorá sa predstavila na Tour, nenastúpi v poľských etapách. Väčšina cyklistov z Tour absolvuje v nedeľu jednodňové preteky v San Sebastiáne a potom bude ďalej oddychovať. Tím BMC mi vyšiel v ústrety, lebo aj preň je zaujímavé, keď bude v pelotóne domáci jazdec.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Velits #Tour de France 2014