Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lietadlo s pretekármi meškalo, Saganovi skrášlili bicykel

Účastníci prestížnych cyklistických pretekov Tour de France museli absolvovať veľmi rýchlu prípravu na záverečnú nedeľňajšiu etapu z Évry do Paríža (137,5 km).

27.07.2014 18:26
Sagan, Nibali Foto: ,
Peter Sagan a Vincenzo Nibali na začiatku poslednej etapy do Paríža.
debata

Cyklisti sú zvyknutí na slávnych podujatí prísť na štart k tímovým autobusom približne dve až tri hodiny pred začiatkom etapy, tentoraz sa objavili v Évry iba hodinu pred odchodom na trať. Celý konvoj sa v nedeľu predpoludním presúval letecky do Paríža z juhozápadu Francúzska, kde ešte v sobotu večer absolvoval časovku z Bergeracu do Périgueuxu.

Kým tímové autobusy boli v Évry už dve hodiny pred štartom, na cyklistov sa dlho čakalo a do mesta ich z letiska priviedla policajná kolóna. Slovenskí účastníci Peter Sagan a Peter Velits sedeli v jednom autobuse z letiska, kam organizátori umiestnili okrem ich tímov Cannondale a BMC aj Movistar a Lotto Belisol.

„Neviem, prečo sme meškali. Let bol dlhší, aj presun z letiska sa natiahol,“ povedal krátko pred štartom 21. etapy Peter Velits. Peter Sagan sa po príchode do Évry stihol pozdraviť s najbližšími, rozdal pár podpisov a v tímovom autobuse sa pripravoval na etapu. Necelú štvrťhodinu pred jej začiatkom zamieril na štart, podpísal sa na prezenčnú listinu a vydal sa na záverečných 137,5 km do Paríža.

Sagan i Nibali majú špeciálne nadizajnované bicykle

Slovenský cyklista Peter Sagan sa vydal na posledné kilometre 101. ročníka cyklistických pretekov na špeciálne pripravenom bicykli. Jeho tím Cannondale mu ho zhotovil do trblietavo zelených farieb. V hornej časti rámu opäť nechýba motív v štýle Wolverina z filmu X-Men, ktorý bol aj na súťažnom bicykli v predchádzajúcich etapách. Na bicykli je aj štylizované meno slovenského cyklistu, ktorý tretí rok po sebe vyhral súťaž o zelený dres. Okrem Sagana má špeciálne dizajnovaný bicykel aj celkový víťaz Vincenzo Nibali. Na čiernom stroji sú žlté riadidlá i všetky nápisy sú vo farbe dresu víťaza Tour de France.

Pred začiatkom etapy v Évry veril Sagan, že by mohol dosiahnuť v parížskom cieli na Elyzejských poliach etapové prvenstvo. Tento rok mu v jeho zbierke ešte chýba, zatiaľ na pretekoch vyhral etapu štyrikrát.

„Moja šanca na víťazstvo na Elyzejských poliach záleží od toho, ako budem v poslednej zákrute. Ak ju vyberiem do tretieho miesta, potom mám šancu. Na rovine sú Marcel Kittel, André Greipel i Alexander Kristoff rýchlejší ako ja, ale keďže som nevyhral zatiaľ žiadnu z etáp, chcem sa o to pokúsiť a stále mám šancu v Paríži,“ hovoril pred začiatkom etapy Peter Sagan.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France 2014