Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan má 24 rokov a tri zelené dresy. Zabel a spol. o tom mohli iba snívať

Titul najlepší šprintér na Tour de France, ako sa často hovorí víťazovi bodovacej súťaže, spravidla nezískava absolútne najrýchlejší muž v pelotóne.

27.07.2014 12:06
debata (15)

Zelený dres väčšinou patrí pretekárovi, ktorý sa okrem rýchlosti v záverečných metroch rovinatých etáp môže oprieť aj o svoju všestrannosť. Rozhodujúce body sa totiž získavajú na prémiách a dojazdoch etáp so zvlneným profilom.

Azda najlepším príkladom je Brit Mark Cavendish, ktorý vyhral túto súťaž iba raz aj napriek tomu, že vo Francúzsku dvíhal ruky nad hlavu dovedna už dvadsaťpäťkrát. Famózny Mario Cipollini stál na bedni dvanásťkrát, do Paríža však nikdy neprišiel. Zatiaľ čo jeho súperi zdolávali prvé alpské kopce, svet obleteli fotografie, ako sa extravagantný Talian vyhrieva na niektorej z luxusných pláží.

Naopak Slovák Peter Sagan je prototypom “zeleného muža“, na akého si história Tour de France hádam ani nepamätá. Pri svojej tretej účasti na najslávnejších cyklistických pretekoch získal druhý najcennejší dres tretíkrát a zaradil sa tak do exkluzívnej spoločnosti pretekárov ako Robbie McEwen, Džamolidin Abdužaparov, Freddy Maertens, Jan Janssen, či dokonca Eddy Merckx. Viac titulov pre víťaza bodovacej klasifikácie majú už iba Ír Sean Kelly (4) a Nemec Erik Zabel (6).

Mladý Žilinčan však patrí do klubu výnimočných iba v dvadsiatichšty­roch rokoch, teda v čase, keď jeho súperi z historických tabuliek začali o zelenom drese iba rozmýšľať. Doposiaľ absolútny “šprintérsky“ šampión Zabel získal prvý titul, až keď mal dvadsaťšesť, rovnako ako druhý v poradí Kelly, či uzbecký teror z Taškentu, Ďzamolidin Abdužaparov s tromi víťazstvami. Austrálčan McEwen si dal dokonca načas, ten prišiel do Paríža v zelenom drese prvýkrát, až keď mal tridsať rokov.

O absolútnej Saganovej nadvláde svedčí aj náskok, s ktorým vyhral bodovaciu súťaž. Zatiaľ čo v roku 2012 mal v cieli druhý Nemec André Greipel manko 141 bodov a v roku 2013 Cavendish 97 bodov, tentoraz bude líder tímu Cannondale ešte dominantnejší. Súperi totiž už v druhej etape pochopili, že súťaž o zelený dres so Slovákom je iba plytvaním potrebných síl. Väčšiu nadvládu nad šprintérmi demonštroval iba Kelly v rokoch 1982 a 1983.

Práve k tejto írskej legende má Sagan po tejto Tour azda najbližšie. Obom sa totiž podarilo zvíťaziť v bodovacej súťaži bez čo i len jednej víťaznej etapy. Kelly dokonca týmto spôsobom priviezol do Paríža zelený dres až trikrát. Ani jeden nich nebol absolútne najrýchlejší, stredne vysoké kopce však zvládali s tými najlepšími, jednoducho obaja boli vždy vpredu.

Zelení muži na Tour de France
meno krajina víťazstvá vek pri prvom triumfe
Erik Zabel Nemecko 6 26
Sean Kelly Írsko 4 26
Jan Janssen Holandsko 3 24
Eddy Merckx Belgicko 3 26
Freddy Maertens Belgicko 3 24
Džamolidin Abdužaparov Uzbekistan 3 29
Robbie McEwen Austrália 3 30
Peter Sagan SLOVENSKO 3 22

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2014