Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žltý Nibali opäť ušiel konkurencii. Na Tour už vyhral štvrtú etapu

Talian Vincenzo Nibali sa stal víťazom 18. etapy cyklistických pretekov Tour de France z Pau na Hautacam (145,5 km) a v pyrenejských kopcoch pravdepodobne urobil rozhodujúci krok k celkovému prvenstvu na 101. ročníku.

24.07.2014 14:46 , aktualizované: 16:02
Vincenzo Nibali Foto: ,
Vincenzo Nibali v cieli osemnástej etapy.
debata

Dvadsaťdeväťročný rodák zo sicílskej Messiny dosiahol štvrtý úspech na tohtoročných pretekoch, predtým vyhral druhú, desiatu a trinástu etapu. V celkovom poradí zvýšil náskok pred prenasledovateľmi v boji o žltý dres a vo zvyšných troch etapách ho súperi z líderského trička len veľmi ťažko vyzlečú.

V piatok a nedeľu sú na programe rovinaté etapy, v sobotu dlhá časovka. Nibali v minulosti už vyhral Vueltu v roku 2010 a Giro d'Italia 2013. Na Tour de France bol doteraz najlepšie tretí pred dvoma rokmi.

Nibali zaútočil v cieľovom stúpaní na obávaný Hautacam. Postupne sa dostal pred všetkých pretekárov a sólovo vystúpal až do cieľa. Na 2. mieste v 18. etape skončil Thibaut Pinot a tretí prišiel do cieľa Poliak Rafal Majka, ktorý v prípade dojazdu do Paríža bude víťazom súťaže vrchárov o bodkovaný dres.

„Dnes som nešiel pre celkové poradie, chcel som vyhrať etapu. Môj tím opäť odviedol skvelú prácu, som spokojný s výkonom kolegov. Toto víťazstvo je pre nich. Mám teraz v celkovom poradí veľký náskok, cítim sa dobre, som pokojný, ale ešte nás čakajú tri etapy. Chcem ich prejsť v pokoji,“ povedal v prvom televíznom rozhovore Vincenzo Nibali.

Saganovi stačí dôjsť do Paríža

Petrovi Saganovi stačí už len prísť do cieľa v Paríži a stane sa celkovým víťazom bodovacej súťaže o zelený dres na Tour de France. V hodnotení má 24-ročný jazdec tímu Cannondale pred Francúzom Bryanom Coquardom náskok 155 bodov. V posledných troch etapách 101. ročníka je v hre už len 150 bodov.

Saganov najväčší rival Coquard síce vo štvrtok v 18. etape vyhral rýchlostnú prémiu a znížil svoje manko, ale potom už za najlepšími zaostával a napokon nemôže ohroziť majstra SR v súťaži o zelený dres. Udržať sa v hre o prvenstvo by mohol len v prípade umiestnenia do 3. priečky v etape. Vo štvrtkovom cieli na Hatacame bral víťaz 20 bodov do súťaže aktivity.

Víťazi piatkovej a nedeľňajšej etapy dostanú do bodovacej súťaže po 45 bodov, v oboch etapách zoberie najlepší muž na rýchlostnej prémii po 20 bodov. Najrýchlejší jazdec v sobotňajšej časovke získa 20 bodov.

zväčšiť Poliak Rafal Majka v bodkovanom drese v družnej... Foto: SITA/AP, Laurent Cipriani
Rafal Majka, Peter Sagan Poliak Rafal Majka v bodkovanom drese v družnej debate s Petrom Saganom pred začiatkom osemnástej etapy na Tour de France.

Peter Sagan sa v prípade úspešného dojazdu do Paríža stane len ôsmym cyklistom s tromi víťazstvami v bodovacej súťaži. Rekordérom je Erik Zabel, Nemec triumfoval šesťkrát v rade v období rokov 1996 až 2001.

Na 2. mieste v tomto hodnotení je Ír Sean Kelly so štyrmi triumfami. Tri prvenstvá majú Jan Janssen z Holandska, legendárny Belgičan Eddy Merckx, jeho krajan Freddy Maertens, Uzbek Džamolidin Abdužaparov a Austrálčan Robbie McEwen. Sagan bude po Zabelovi len druhým cyklistom histórie, ktorému sa podarilo skompletizovať víťazný hetrik.

zväčšiť Býk v bodkovanom "drese" pre... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Tour de France Býk v bodkovanom "drese" pre najlepšieho vrchára počas osemnástej etapy Tour de France.

Výsledky – Tour de France:
18. etapa (Pau – Hautacam, 145,5 km): 1. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana 4:04:17 h, 2. Thibaut Pinot (Fr.) FDJ.fr +1:10 min, 3. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff-Saxo +1:12, 4. Jean-Christophe Péraud (Fr.) Ag2r La Mondiale, 5. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing obaja +1:15, 6. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +1:53, 7. Bauke Mollema (Hol.) Belkin, 8. Leopold König (ČR) NetApp-Endura obaja +1:57, 9. Haimar Zubeldia (Šp.) Trek Factory, 10. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar obaja +1:59

Celkové poradie po 18. etape: 1. Vincenzo Nibali (Tal.) 80:45:45 h, 2. Thibaut Pinot (Fr.) FDJ.fr +7:10, 3. Jean-Christophe Péraud (Fr.) Ag2r La Mondiale +7:23, 4. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +7:25, 5. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +9:27, 6. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +11:34, 7. Bauke Mollema (Hol.) Belkin +13:56, 8. Laurens Ten Dam (Hol.) Belkin +14:15, 9. Leopold König (ČR) NetApp – Endura +14:37, 10. Haimar Zubeldia (Šp.) Trek Factory +16:25

Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Peter Sagan (SR) Cannodale 408 bodov, 2. Bryan Coquard (Fr.) Team Europcar 253, 3. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša 217 Súťaž vrchárov (biely dres s červenými bodmi): 1. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff-Saxo 181, 2. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana 168, 3. Joaquim Rodríguez (Šp.) Kaťuša 112 Súťaž do 25 rokov (biely dres): 1. Thibaut Pinot (Fr.) FDJ.fr 80:52:55 h, 2. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +2:17 min

Etapu sme sledovali online

17:18 Nibali je suverén. Vyhral náročnú etapu a zvýši náskok v celkovom poradí.

17:12 Majka zvoľnil tempo a dobehli ho Pinot, Péraud a Van Garderen.

17:08 Štyri kilometre pred cieľom si Nibali udržiava päťdesiatsekundový náskok pred Majkom.

17:02 Nibali zvyšuje náskok, druhý je Poliak Majka a bojuje tak udržanie si bodkovaného dresu. Valverdemu dochádzajú sily.

16:58 Nibali je už na čele a sedem kilometrov pred cieľom si ide po ďalšie víťazstvo.

16:50 Na poslednom kopci Hautacam vedie stále Nieve, Nibali sa vydal za ním a potvrdzuje svoju suverenitu na Tour.

16:28 Kadri a Nieve majú stále náskok takmer 90 sekúnd pred prenasledovateľmi.

16:20 Valverdeho skupinu pelotón pohltil.

16:12 Pozor, Alejandro Valverde útočí v zjazde. Vpredu ho počkali dvaja spolujazdci z tímu Movistar a teraz sa pokúsia vytvoriť si náskok pred Vincenzom Nibalim.

16:02 Nibali má stále okolo seba troch spolujazdcov z Astany. Kazašský tím má evidentne všetko pod kontrolou.

16:00 Prémiu na Tourmalete vyhral Blel Kadri z AG2R.

15:52 Do horskej prémie zostávajú tri kilometre a všetko nasvedčuje tomu, že vo finiši si to rozdajú Kadri a Nieve, ich náskok pred De Marchim, Huzarskim a Trofimovom narástol takmer na minútu.

15:48 Päť kilometrov pred vrcholom sú vpredu stále Nieve a Kadri, ich náskok sa však zmenšuje.

15:36 Vpredu sa odpútali Kadri and Nieve a vytvorili si na čele už 40-sekundový náskok pred prenasledovateľmi.

15:32 Sagan pomaly odpadáva, zaujímavé však je, že za ním je aj veľa skvelých vrchárov, medzi nimi napríklad Ritchie Porte.

15:26 Peter Sagan z Cannondaleu a Peter Velits z BMC sa držia stále v pelotóne.

15:18 Bryan Coquard podľa očakávania zvoľnil a počká si zrejme až na grupetto.

15:10 Skupina v úniku absolvuje už prvé metre stúpania a je jasné, že niektorí pretekári zo spomínanej dvadsiatky budú mať onedlho problémy.

zväčšiť Profil stúpania na Tourmalet. Foto: letour.com
Tourmalet Profil stúpania na Tourmalet.

14:58 V úniku je aj všadebol Thomas Voeckler, ktorý mal technické problémy a musel si počkať na sprievodný voz.

14:54 Tourmalet je zahalený v oblakoch, stúpanie bude mimoriadne zaujímavé. Čelo pelotónu ťahajú cyklisti Astany.

14:50 Pretekári sú už na začiatku stúpania na Tourmalet, v úniku je 20 pretekárov s takmer štvorminútovým náskokom.

14:44 Šprintérsku prémiu pod Tourmaletom vyhral Francúz Coquard a pripísal si 20 bodov do boja o zelený dres. Peter Sagan v úniku nebol a zostane bez bodu.

zväčšiť Profil osemnástej etapy na Tour de France. Foto: letour.com
Tour de France Profil osemnástej etapy na Tour de France.
debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France 2014 #Tourmalet