Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kittel vyhral tretiu zo štyroch etáp, Sagan došiel na štvrtom mieste

Slovák Peter Sagan finišoval na 4. mieste a potvrdil vedúce pozície v bodovacej súťaži o zelený dres a súťaži jazdcov do 25 rokov o biele tričko.

08.07.2014 17:20
Peter Sagan, Marcel Kittel Foto: ,
Cieľový špurt štvrtej etapy v Lille.
debata (5)

Dvadsaťštyriročného jazdca Cannondale nepripravili o druhú 4. priečku na tohtoročnej edícii ani problémy necelých 20 km pred cieľom.

Kittel v utorok v závere vo finiši v Lille prvýkrát na Tour 2014 bojoval o etapové prvenstvo až do poslednej chvíle, Nóra Alexandra Kristoffa predstihol až tesne pred páskou a skompletizoval víťazný hetrik. Tretí finišoval Francúz Arnaud Demare. Druhý Slovák Peter Velits prišiel do cieľa v pelotóne na 46. mieste.

V celkovom poradí sa poradie na prvých priečkach nemenilo. Naďalej vedie Talian Vincenzo Nibali s náskokom 2 sekúnd pred Petrom Saganom a Švajčiarom Michaelom Albasinim. Petrovi Velitsovi s odstupom 35 sekúnd patrí 33. pozícia. V bodovacej súťaži nazbieral Sagan v utorok 41 bodov a vedie pred Kittelom o 23 bodov.

„Mal som dnes smolu, ten pád nebol príjemný. Som preto šťastný aj zo štvrtého miesta. Pre mňa sú dôležité aj získané body do súťaže o zelený dres. V stredu nás čaká veľmi nebezpečná etapa, chcem byť vpredu. Preteky sú otvorené, necítim žiaden tlak a uvidím, čo prinesú ďalšie dni,“ povedal v reakcii pre Eurosport Peter Sagan. V stredu čaká na pelotón náročná etapa s viacerými náročnými úsekmi na dlažobných kockách.

Rovnako ako v pondelok aj tentoraz odišli krátko po štarte z pelotónu dvaja cyklisti, tentoraz sa do úniku dostali Francúz Thomas Voeckler (Europcar) a Španiel Mate Mardones (Cofidis). Už na 4. km spadol jeden z favoritov Brit Christopher Froome, ale po krátkom ošetrení pokračoval a spolujazdci dotiahli obhajcu prvenstva rýchlo do pelotónu.

Dvojica Voeckler a Mardones si udržiavala vyše trojminútový náskok, podelila si body na prvej horskej prémii i na rýchlostnej na 92. km v Casseli. V šprinte pelotónu do mierneho kopca si ďalšie body pripísal na konto Peter Sagan, ktorý skončil celkovo tretí a bral 15 bodov. Mardones už nestačil držať tempo a nechal vpredu osamoteného Voecklera.

Jazdci Cannondale sa po prémii neúspešne pokúsili rozdeliť pelotón a zbaviť sa niektorých súperov Petra Sagana. Necelých šestnásť kilometrov pred cieľom už bola minulosťou aj aktivita populárneho Francúza v službách Europcaru a všetko sa chystalo na očakávaný šprintérsky súboj.

V tom čase bol Sagan tesne za pelotónom, keďže podľa webu Tour spadol spoločne s tímovým kolegom Edom Kingom. Vďaka veľkému úsiliu sa vrátil späť do popredia pelotónu a bojoval o prvenstvo v etape.

zväčšiť Peter Sagan a  Vincenzo Nibali počas štvrtej... Foto: SITA/AP, Laurent Cipriani
Peter Sagan Peter Sagan a Vincenzo Nibali počas štvrtej etapy na Tour de France.

„Dnes to bolo skutočne tesné. Alexander Kristoff všetkých prekvapil dlhým finišom. Viem o jeho sile a dnes mu to takmer vyšlo. Vyhral som síce trikrát, ale každý je zdolateľný. Čaká ma tvrdá práca, aby som si vybojoval ďalšie víťazstvá. Som dosť unavený, lebo posledných 30 kilometrov sa išlo v skutočne v rýchlom tempe,“ povedal v prvej televíznej reakcii Kittel, ktorý na Tour vyhral v kariére sedem etáp.

Obhajca prvenstva Chris Froome spadol ešte na začiatku etapy a bolestivo si narazil ľavý bok. Jazdec tímu Sky si odrel kožu na ľavom boku, poranil si koleno a narazil zápästie. K pádu prišlo už na štvrtom kilometri. Po rýchlom ošetrení pomohli Britovi spolujazdci dotiahnuť sa do pelotónu.

„Zľakli sme sa, lebo to bol ťažký pád. Hovoril nám, že je v poriadku,“ povedal športový riaditeľ Sky Nicolas Portal. Froome spadol na rovnakú časť tela aj pred mesiacom počas pretekov Critérium du Dauphiné.

„Muselo ho to poriadne bolieť, mal tam veľa odrenín,“ uviedol lekárka pretekov Florence Pommerieová pre francúzsku televíziu. Froome bol po prvých troch etapách Tour na britskom území na 5. mieste s odstupom 2 sekúnd za Nibalim. Z pretekov už odstúpili pre zranenia po pádoch známe mená Andy Schleck a Mark Cavendish.

4. etapa (Le Touquet Paris Plage – Lille, 163,5 km): 1. Marcel Kittel (Nem.) Giant-Shimano 3:36:39 h, 2. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša, 3. Arnaud Demare (Fr.) FDJ.fr, 4. Peter Sagan (SR) Cannondale, 5. Bryan Coquard (Fr.) Team Europcar, 6. André Greipel (Nem.) Lotto Belisol, 7. Mark Renshaw (Aus.) Omega Pharma – Quick Step, 8. Danny Van Poppel (Hol.) Trek Factory, 9. Davide Cimolai (Tal.) Lampre-Merida, 10. Daniel Oss (Tal.) BMC Racing, … 46. Peter Velits (SR) BMC Racing všetci čas ako víťaz

Poradie po 4. etape: 1. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana 17:07:52 h, 2. Peter Sagan (SR) Cannondale, 3. Michael Albasini (Švaj.) Orica GreenEdge, 4. Greg Van Avermaet (Belg.) BMC Racing, 5. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo, 6. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar, 7. Christopher Froome (V. Brit.) Sky, 8. Jürgen Van Den Broeck (Belg.) Lotto-Belisol, 9. Bauke Mollema (Hol.) Belkin, 10. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana všetci +2 s, … 33. Peter Velits (SR) BMC Racing +35

Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Sagan (SR) 158 bodov, 2. Kittel (Nem.) 135, 3. Coquard (Fr.) 121
Súťaž vrchárov (biely dres s červenými bodmi): 1. Lemoine 6, 2. Kadri (obaja Fr.) 5, 3. Voigt (Nem.) 4
Súťaž jazdcov do 25 rokov (biely dres): 1. Sagan (SR) 17:07:54, 2. Bardet (Fr.), 3. Kwiatkowski (Poľ.) obaja rovnaký čas

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France 2014