Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peter Sagan: Zo mňa vrchár? Nerobím, čo chcú iní

Po štyroch mesiacoch sa Peter Sagan vrátil na skok domov na Slovensko.

28.04.2014 09:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (2)

Žilinský rodák a najlepší slovenský športovec uplynulého roka Peter Sagan (24) si uplynulú sobotu zajazdil so stovkami malých i veľkých fanúšikov v Petržalke.

Francúzsky veľvyslanec na Slovensku Didier Lopinot mu odovzdal pamätnú plaketu Parížskej mincovne k 100. výročiu Tour de France. Jeden z najlepších cyklistov sveta odpovedal aj na otázky novinárov.

V tomto roku ste zmenili spôsob života. Sídlo máte v Monaku. Osvedčila sa vám táto zmena?
Zatiaľ som spokojný, hoci chcel som najmä trénovať v lepších podmienkach a počul som, že aj na Slovensku bolo dobré počasie, zima nebola tuhá. Z pretekov to mám do Monaka bližšie, je tam letisko, lepšie si organizujem môj čas. Spočiatku som sa musel trochu zorientovať, zariadiť si byt a podobné praktické veci. Je to určite lepšie ako predtým, keď som býval po hoteloch.

Stále sa hovorí aj o zmene tímu. Stretli ste sa s pretekárom F1 Alonsom, ktorý zakladá svoje cyklistické zoskupenie. Budete jeho členom?
Nechajte sa prekvapiť…

Nevylúčili ste ani možnosť, že zostanete v Cannondale. Dostali ste novú ponuku?
V uplynulých týždňoch som sa sústredil na výsledky v jarných klasikách, otázky okolo nových tímov a zmluvách sme dali bokom, zastavili sme rokovania. Nejaké výraznejšie výsledky som nedosiahol, takže teraz sa otvoria nové. Nemám však nič nové, čo by som k tomu povedal.

Ako ovplyvňujú vaše výsledky rokovania o zmluve?
Jedna sezóna veľa neovplyvní, naviac ide len o jej úvod. Uvidím, ako budem pokračovať. Možno výsledky trošku zmluvu ovplyvnia, ale možno ani nie.

Ako hodnotíte prvú časť sezóny?
Samozrejme, na niektoré preteky som nastupoval s vyššími ambíciami. Mal som pocit, že do zimnej prípravy som vložil najviac v doterajšej kariére. Aj merania naznačujú, že som sa v porovnaní s minulým rokom zlepšil. Akurát nijaká sezóna nie je rovnaká a každé preteky sú iné. Niečo vyjde, niečo nie. Už vlani som vravel, že latku som si dal vysoko. Doteraz som ju vždy posúval vyššie. Netvrdím, že tento rok je zlý, mám tri víťazstvá, vyhral som jednu klasiku. Nie som úplne spokojný, ale nehodnotím jar negatívne.

Na ktorých pretekoch ste zažili najväčšie sklamanie?
Mrzia ma najmä preteky Okolo Flámska. Ale vždy to beriem viac pozitívne, vravel som si, že už o týždeň to môže byť lepšie na Paríž – Roubaix. A aj bolo.

Aká je vaša predstava do budúcnosti?
Skôr by som sa chcel zamerať na to, aby som zvíťazil v nejakých vážnych pretekoch. Tento rok sa mi to na jar nepodarilo.

zväčšiť Slovenský cyklista Peter Sagan počas... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Peter Sagan Slovenský cyklista Peter Sagan počas cyklistického podujatia “Zabicyklujte si so Saganom”.

Druhým vrcholom sezóny budú Tour de France. Čo by ste chceli na nich dosiahnuť?
Môj cieľ je jasný. Obhajoba zeleného dresu v bodovacej súťaži.

Koho považujete za najväčších súperov?
Ich okruh je rovnaký a môže vyskočiť aj niekto nový. Spolu je to sedem-osem jazdcov. O tom však teraz nerozmýšľam, lebo všetko sa ukáže najmä v priebehu pretekov, uvidím, kto má akú formu, aké úsilie vyvíja, aký má náskok či stratu.

Objavujú sa aj špekulácie, že by ste sa mohli postupne preorientovať na jazdca do kopcov, na celkové umiestenia…
Nerobím to, čo chcú iní, ale to, čo chcem ja. V mojom veku by nemalo nijaký význam, aby som sa menil na vrchára. Nemyslím si, že v tom, v čom som dobrý, som dosiahol výsledky, aké som chcel. Ešte som stále niečo nedokončil, preto nemá význam iné začínať.

Ešte nikdy ste neštartovali na Giro d'Italia. Nechcete si raz Tour vymeniť s ním?
Ak by som bol Talian, určite by som chcel ísť Giro. Ale mojím snom bola vždy Tour.

Na bicykli ste špurtér, aký ste za volantom?
Nie je to síce na chválu, ale zaplatil som už nejakú pokutu, hoci za volantom nie som Fittipaldi. Policajti sa vždy postavia na miesto, kde je to pre nich výhodné, nechcem sa vyhovárať. Napríklad aj naposledy v Rakúsku. Prekročil som rýchlosť o 40 kilometrov. Bola tam päťdesiatka, ale mne sa to zdalo už vonku z dediny…

Sledujete aj iných športovcov a iné športy?
Ja ani neviem, aký cyklista vyhral preteky, ak som na nich neštartoval… Dôležité sú vždy osobné kontakty. Ak sa s niekým spoznám, pozriem si, aké výsledky dosiahol. Zoznámil som sa s Alonsom a potom som si pozrel aj nejaké preteky F1 a hľadal som ho vo výsledkoch. Podobne to bolo s hokejistom Chárom, tiež ma zaujíma, ako na tom je, ako sa darí jeho tímu. Futbal síce obzvlášť nesledujem, ale zašiel som do stávkovej kancelárie, niečo som si natipoval za desať či pätnásť eur a odrazu to malo pre mňa iný význam, zaujímal som sa, ako to dopadne.

Aký program vás čaká najbližšie?
V pondelok letím do Ameriky, pred pretekmi Okolo Kalifornie absolvujem týždenné vysokohorské sústredenie. Ďalšia príprava ma čaká vo vysokohorskom prostredí v Colorade. V Európe sa zúčastním na pretekoch Okolo Švajčiarska a potom na majstrovstvách Česka a Slovenska, to bude posledná príprava na Tour.

Sagan: Môžu mi urobiť zle

Vo verejnosti koluje list, ktorý napísal anonymný autor v Saganovom mene. Jeho názov je Raz sa priznám a cyklista v ňom naznačuje svoje prepojenie s dopingom. „Nad takýmito vecami sa smejem, hoci cyklistika je šport, v ktorom ak mi chce niekto urobiť zle, tak mi zle urobí. Vymýšľajú to ľudia, ktorí nemajú čo robiť, možno závidia, sú negatívne nastavení. Je ich asi veľa. Nemá význam sa nad tým vzrušovať, ak by som to robil, už by som tu asi nebol,“ komentoval negatívnu kampaň Sagan.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan