Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan: Na velodróme som už nešprintoval, mal som kŕče

Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Cannondale bojoval v nedeľu do posledných kilometrov o víťazstvo na pretekoch WorldTour Paríž - Roubaix.

13.04.2014 21:52
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

Sagan skončil napokon s odstupom 20 sekúnd na víťazného Nikiho Terpstru šiesty a v tretej svojej účasti na Paríž – Roubaix dosiahol 24-ročný Žilinčan najlepšie umiestnenie.

Jednorazové preteky Paríž – Roubaix sú prezývané aj Kráľovná klasík alebo Peklo severu. Ich náročnosť spočíva v nevyspytateľnosti terénu, najmä tých častí, ktoré prechádzajú po kockách, nazývaných pavé. Z celkového počtu 257 km tvorila 51,1 km jazda na kamenných kockách, ktoré boli tento rok rozložené do 28 sekcií a keďže nepršalo, vyznačovali sa vysokou prašnosťou.

Peter Sagan ukázal v nedeľu veľmi bojovný výkon, keď mal viacero technických problémov a len silou vôle doťahoval najlepších v pelotóne. V závere sa pokúšal útočiť, chvíľu bol aj lídrom pretekov. V závere mu už došli sily a v tradičnom cieli na velodróme v Roubaix už nešprintoval.

„V prvom rade som veľmi rád dnešnému výkonu i výsledku, aj keď šťastie nestálo pri mne. Tesne pred Arenbergom som musel meniť bicykel pre pád, pretože zadná prehadzovačka bola pokazená. Potom som mal defekt a asi 20 km som pokračoval na Marangoniho bicykli, pokiaľ som dostal svoj. V oboch prípadoch som musel vynaložiť veľa úsilia, aby som dobehol pelotón, ale to je Paríž – Roubaix. Na velodróme som už nebol schopný šprintu v dôsledku kŕčov, ale aj tak som spokojný so svojim výsledkom, aj keď som nedosiahol pódiové umiestnenie. Teraz viem, že môžem byť konkurencieschopný aj v pretekoch, ako sú tieto. Viem, že sa ešte môžem zdokonaliť. Na Carrefour l'Arbre som sa rozhodol zaútočiť a rozhodol som sa ísť ďalej s jazdcom z Belkinu, aj keď so mnou nespolupracoval. Minul som však predtým veľa energie a toto bola jediná stratégia, ktorú som mal pre dobrý výsledok,“ uviedol Sagan.

Pre slovenskú cyklistickú jednotku sa v nedeľu skončila jarná séria európskych klasík. Po krátkom oddychu sa vyberie na podujatia do zámoria a na starom kontinente sa najbližšie predstaví v júni vo Švajčiarsku.

„Myslím si, že prvú časť sezóny som zakončil pozitívnym signálom. Nie všetky preteky som však zajazdil, ako som očakával, ale tak či tak, bola to pre mňa ďalšia dobrá skúsenosť. Ďakujem všetkým za podporu,“ skonštatoval Peter Sagan po pretekoch Paríž – Roubaix.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan