Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peter Sagan pred Miláno - San Remo: Budem spokojný, ak vyhrám

Petra Sagana čaká prvý vrchol sezóny. Slovenský cyklista viackrát zdôraznil, že sa chce v prvej polovici roka sústrediť na jarné klasiky.

21.03.2014 17:30
Peter Sagan
Peter Sagan.
debata

Prvá z nich je v programe World Tour už v nedeľu. Prestížne preteky na trase Miláno – San Remo sú najdlhšie jednodňové podujatie najsilnejšieho cyklistického pelotónu. Tradične meria bezmála tristo kilometrov, tohtoročné by malo byť dlhé presne 294 km.

Sagan verí, že jeho forma stúpa v pravý čas. Vo svetovom rebríčku mu patrí 30. miesto za deväť bodov, ktoré vybojoval na pretekoch Tirreno – Adriatico, ktoré sa skončili len tento týždeň v utorok. V nich triumfoval v tretej etape a vyhral aj bodovaciu súťaž. Predtým si už pripísal etapový triumf v Ománe, ale zaň body do rebríčka nedostal.

Na jednom z cyklistických skvostov Miláno – San Remo, ktorý sa prvý raz uskutočnil už v roku 1907 a teraz ho čaká už 105. ročník, sa jazdec tímu Cannondale posúva rok čo rok vyššie: v r. 2011 bol 17., 2012 – 4. a 2013 – 2. Vlani zažil trpkú skúsenosť, keď si išiel po výbornom výkone po víťazstvo, ale spoza jeho chrbta zaútočil Nemec Gerald Ciolek a na páske ho v dramatickom súboji zdolal o niekoľko centimetrov.

Napriek skvelému výsledku prežíval Sagan sklamanie a v nedeľu si chce všetko vynahradiť. „Budem spokojný, ak vyhrám,“ citujú viaceré zahraničné webové stránky jeho odhodlanie, ktoré vyslovil v rozhovore pre Tuttobiciweb. Žilinský rodák, ktorého vo všeobecnosti považujú za jedného z veľkých favoritov maratónu, je pripravený podať svoj najlepší výkon.

Preteky Miláno – San Remo sú tradičnou šancou pre šprintérov, ktorí vydržia dlhú trasu. Vedú zväčša rovinou, ale sú na nich – najmä v závere – aj menšie stúpania a trochu zvlnený terén. Najvyšší bod budú prekonávať cyklisti asi v polovici trasy – Passo del Turchino meria 532 metrov.

Na štart prvej veľkej tohtoročnej klasiky sa postaví aj druhý Slovák – Peter Velits z tímu BMC. V svetovom rebríčku je na tom podobne ako Sagan, drží sa aktuálne jedno miesto nad ním, patrí mu zatiaľ 10 bodov. Vybojoval ich na predchádzajúcich etapových pretekoch Paríž – Nice. V nedeľu sa v Miláne postaví na štart prestížneho podujatia 200 cyklistov (25 osemčlenných tímov).

Sagan na Miláno – San Remo začína svoju tohtoročnú sériu jarných klasík. V týchto pretekoch získa víťaz 100 bodov do svetového rebríčka. Už na budúci týždeň čakajú slovenského jazdca ďalšie dve v Belgicku, ktoré sú takisto zaradené do seriálu World Tour (o kategóriu nižšie, víťaz berie 80 bodov) – E3 Harelbeke a Gent – Wevelgem. Na oboch bol vlani mimoriadne úspešný – obsadil druhé, resp. prvé miesto.

Ako to bolo pred rokom
Vlani preteky Miláno – San Remo sprevádzali extrémne podmienky. Vládla veľká zima, pršalo i snežilo a pred stúpaním na Passo del Turchino rozhodcovia zastavili pelotón a z obavy o bezpečnosť jazdcov skrátili tradičnú trasu o 53 km. Cyklistov na nový štart previezli autobusy. Sagan sa v závere držal na čele, vo finiši si všímal najmä najväčších súperov Cancellaru a Chavanela, ale prešprintoval ho nečakane Ciolek. „Pred rokom som dostal významnú lekciu. Presvedčil som sa, aké nepredvídateľné a tvrdé môžu byť tieto preteky,“ vyhlásil 23-ročný slovenský cyklista.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Miláno - San Remo