Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Začína sa slávne Giro, bez Slovákov, ale nabité esami

V znamení snahy Bradleyho Wigginsa nadviazať na vlaňajší triumf z Tour de France, ale bez zástupcov slovenskej cyklistiky odštartuje v sobotu v Neapole 96. ročník slávnych etapových pretekov Giro d'Italia.

04.05.2013 08:54
Giro ilustračná Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tridsaťtriročný Brit si úspech na pretekoch prezývaných tiež ako „Corsa rosa“ (Ružové preteky) vytýčil za hlavný cieľ sezóny.

Trasa Gira o dĺžke takmer tri a pol tisíc kilometrov začne prvou etapou (130 km) v Neapole. Pelotón zavíta postupne aj do malebnej Florencie a krátko sa objaví aj vo Francúzsku, vrátane stúpania na obávaný Galibier. Bude mať tri časovky, z ktorých jedna bude tímová, pelotón bude mať dva dni voľna. Víťaz bude známy 26. mája v Brescii, kde skončí 21. etapa.

Favoritmi na celkové prvenstvo sú predovšetkým Wiggins, ktorému má k splneniu sna pomôcť súhra tímu Sky, domáci Vincenzo Nibali (Astana) a či obhajca prvenstva Ryder Hesjedal z Kanady (Garmin-Sharp). Veľkých mien však bude na štarte viac.

Vyhrať obe najslávnejšie preteky Giro aj Tour v jednom roku sa podarilo naposledy Talianovi Markovi Pantanimu pred 15 rokmi. Wiggins by ho rád napodobnil, ale dal jasne najavo, že teraz sa sústredí na prvý krok a nezaoberá sa tým, čo sa bude diať na Tour. Už s predstihom sa totiž vyrojili špekulácie o tom, kto bude lídrom stajne vo Francúzsku, či on, alebo kolega Chris Froome. A Wiggins pripustil, že on sám bude skôr útočiť na úspešnú obhajobu, než aby kamarátovi v stajni kolegovi pomáhal.

„Teraz sme na Gire. A akokoľvek o tom všetci, vrátane britskej tlače radi hovoria, poďme sa najprv koncentrovať na Giro,“ vyhlásil Wiggins. „Rozhodnutie o lídrovi pre Tour bude potrebné urobiť možno až v posledných troch dňoch pred štartom pretekov a rozhodovať bude aktuálna forma, takže aj preto je teraz na to veľmi priskoro,“ doplnil.

Za favorita Gira sám považuje Nibaliho. „Pre mňa je favoritom on. On bude tým, ktorého budú musieť jazdci poraziť (aby mohli pomýšľať na víťazstvo),“ uviedol Wiggins, ktorý pôjde do pretekov s netradične krátkym zostrihom a bez tradičných „kotliet“.

Kým Wigginsovi by mohlo nahrávať viac ako celkom 90 kilometrov casovek, Nibali je zase lepším vrchárom. „Všetkých 21 etáp je dôležitých. Iba na časovkách Giro vyhrať nemôžete. Toto Giro je viac o výstupoch ako časovkách a ja som na tom pracoval. Všetko nasvedčuje tomu, že som v lepšej forme ako vlani na Tour,“ povedal Wiggins, olympijský víťaz z Londýna z pretekov proti chronometra.

Proti Wigginsovi bude mať Nibali aj výhodu v podobe veľkej podpory fanúšikov, ktorí by svojmu miláčikovi dopomohli radi – rovnako ako celý tím Astany – k naozaj životnému triumfu. Jeho maximom z Gira je druhé miesto (2011), z pretekov označovaných za Grand Tours dokázal vyhrať iba na Vuelte v roku 2010.

„Giro bolo stanovené ako náš hlavný cieľ od samého začiatku sezóny. A všetci na tom pracujeme na maximum, aby sme pomohli Nibalimu zvíťaziť,“ uistil tímový manažér Alexander Vinokurov.

O niečo menej pozornosti sa venuje Hesjedalovi, ktorému ale hrá do kariet, ako dobre dokáže zvládať časovky aj horské etapy. „Je samozrejme rozdiel prísť sem ako víťaz z minulého roka. Ja si tú skúsenosť užívam. Každý prišiel s tým, aby bol ešte lepší ako vlani a schopný sa pobiť s touto výzvou. To robí víťazstvo tento rok niečím špeciálnym,“ vyhlásil Hesjedal.

Na štarte budú chýbať napríklad Froome, Alberto Contador, Ivan Basso či zranený Joaquim Rodríguez. Chýbať nebude naopak víťaz Tour z roku 2011 Cadel Evans. Tridsaťšesťročný Austrálčan sa ale netají, že jeho hlavným cieľom je Tour. „Dôvod, prečo som tu, je pripraviť sa dobre na Tour. Mám však k Giru rešpekt a nechcem skončiť na prvom stúpaní,“ uviedol Evans.

debata chyba