Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cyklistov čaká vyšehradský maratón. Rozdelia si 100-tisíc eur

Cez štyri vyšehrádske krajiny - Maďarsko, Slovensko, Česko a Poľsko - povedie cyklistický maratón, ktorý odštartujú v piatok 17. mája v Budapešti (16.00), cieľ bude nasledujúci deň 18. mája na Hlavnom námestí v centre Krakowa. Podujatie ponesie názov 1. vyšehradské cyklistické preteky 2013.

12.04.2013 16:42
Okolo Slovenska, cyklistika Foto:
Archívna snímka z cyklistických pretekov Okolo Slovenska.
debata

„Vieme, že každý začiatok je ťažký, ale chceli by sme týmto ročníkom založiť novú tradíciu,“ vyhlásil poľský veľvyslanec na Slovensku Tomasz Chłoń. Organizátorom je spoločnosť Lang Team, ktorá pripravuje aj najvýznamnejšie preteky u severných susedov – Okolo Poľska.

Trasa meria 533 km, účastníci ju absolvujú nonstop a najdlhší úsek povedie slovenskými cestami – dovedna 290 km cez Štúrovo, Nové Zámky, Nitru, Topoľčany, Prievidzu, Žilinu a cez Čadcu do Česka. Väčšina slovenskej trasy sa pôjde v nočných hodinách.

Ide o otvorené preteky, na ktorých sa môže zúčastniť každý dospelý cyklista prípadne päťčlenný tím. Stačí vyplniť prihlášku (www.langteam.com.pl) a zaplatiť poplatok desať eur. Organizátori však stanovili maximálny počet pretekárov – bude ich dovedna 300. Podľa počtu obyvateľov má Slovensko 40 miest, ak niektorá krajina limit nevyčerpá, pridelia ju iným.

Preteky sa pôjdu za plnej premávky a každý sa na nich zúčastní na vlastné riziko i náklady. Dostane štartové číslo i elektronický čip a jeho úlohou bude prísť po stanovenej trase do cieľa. Musí prejsť kontrolnými bodmi. V každej krajine bude jeden – na Slovensku v Nitre. Na trati bude premávať 10 aut organizátorov, 30 motospojok, 2 ambulancie a 3 autobusy pretekov.

Podujatie má v rozpočte výnimočné prémie. Celkovo je na ne vyčlenených 100-tisíc eur. V cieli vyhodnotia najlepších, pričom na odmeny jednotlivcov sa ráta s 52 600 eurami, tímov 44 400 eurami (3000 špeciálna cena pre pretekárov z iných krajín).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba