Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jeden z najúspešnejších trénerov pred štartom ligy: Citlivý je odchod Čavriča zo Slovana, Žilina pracuje systematicky

Patrí medzi najúspešnejších trénerov súčasnosti. Žilinskí futbalisti s ním vybojovali zatiaľ svoj posledný titul. Vlani v novembri ešte pôsobil v Dunajskej Strede. Adrián Guľa hodnotí pred jarnou časťou sezóny, ktorá odštartuje dnes, zmeny v mužstvách a ich šance.

09.02.2024 05:45
Guľa tréner futbal Foto: ,
Adrián Guľa.
debata (1)

Žilina hostí Slovan, na ktorý stráca sedem bodov. Môže zdramatizovať boj o titul?

Je to možné, začína doma, na umelej tráve je silná. V tímoch nastali zmeny, absolvovali zimnú prípravu, Žilina celú na hlavnom štadióne, čo môže byť v úvode jej výhoda. Vlani sme so Slovanom otvárali jar v Dunajskej Strede, tiež sa stretli prví dvaja. Poznám to, takéto zápasy majú náboj.

Zápas sa skončil 1:1 a udržali ste si kontakt s lídrom tabuľky…

Pred prestávkou sme stratili vylúčeného Risvanisa, teraz sa stal hráčom Slovana. Hostia vyrovnali. Dnešný zápas je šanca pre oboch. Ale Slovan má veľkú kvalitu. Ak bude úspešnejší, odskočí na desať bodov, čím získa pred ďalšími zápasmi viac pokoja.

Žilina získala o 16 bodov viac ako pred rokom. Čomu vďačí za taký skok?

Súčasná Žilina je iná ako pred zopár rokmi, ale aj ako vlani. Má stále mladé mužstvo, ale hráči už nemajú osemnásť a na konte majú zopár ligových zápasov. Dlhodobo výborne trénujú, naberajú na sile a skúsenostiach. Na jeseň niektorých súperov prevalcovali, otáčali veľa zápasov. Získať šesť-osem bodov v záverečných minútach je veľký bonus.

Róbert Polievka Čítajte viac Úvod jari bude v znamení bojov o elitnú šestku, šancu má až osem tímov. Polievka sa prestupu v zime nedočkal

Vy ste sa so Žilinou tešili z titulu v roku 2017. So 16-bodovým náskokom pred Slovanom… Ako sa zrodila taká suverenita?

Bolo to viac faktorov. Boli sme vo štvrtom roku nášho projektu, cítili sme stabilitu klubovú, hráčsku, systémovú… Všetci verili, že máme veľkú silu. A aj Slovan bol iný, to si povedzme na rovinu. Dnes je oveľa silnejší, komplexnejší, s úžasným štadiónom a výborným hráčskym potenciálom.

V zime opustili Žilinu Ďuriš, Rusnák, Nemčík, Kopas, Addo… Vyrovná sa s tým mužstvo?

O tom sa debatuje vždy. Nielen túto zimu. Ukazuje sa však, že si s tým v klube vedia poradiť. Otázkou je len čas – ako rýchlo. Dôvod? Pracujú systematicky, keď niekoho uvoľnia, majú už pripraveného iného. Najviac im môže ublížiť Ďurišov odchod. Nahradiť produktívneho strelca je najťažšie. Na jeseň sme to pocítili aj v Dunajskej Strede, keď odišiel Krstovič či Kalmár.

Slovinsko - Slovensko Čítajte viac Ťažký žreb pre Slovákov. Ak chcú postúpiť, musia premôcť najsilnejšiu reprezentáciu z C-kategórie

Ďuriš si vybral druhú taliansku ligu a Ascoli, ktoré sa zachraňuje. Je to pre reprezentanta vhodná voľba?

Na každý prestup sú rôzne uhly pohľadu. Zo Žiliny do Talianska odišli Špalek, Mráz, Hancko, Škriniar. Aj ja mám skúsenosti, že ak hráč chce opustiť slovenskú ligu, už rok sa o tom hovorí, cíti, že ju prerástol, je ťažké ho udržať. Tento krok má akiste premyslený aj v súvislosti s reprezentáciou a ME. Tréner je Talian a môže detailne sledovať jeho výkonnosť.

Spomenutí hráči odchádzali do prvej ligy a silnejších klubov…

Áno, preto existujú otázniky, či Ďuriš urobil dobre. Držím mu palce, hoci mám tiež pochybnosti, či to bol správny krok do optimálneho klubu. Doma mohol bojovať o titul a možno dať šesť-sedem gólov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Adrián Guľa #DAC Dunajská Streda #Niké liga