Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Moč, pivo, pľuvance a teraz aj pokus o športovú likvidáciu. Van der Poel si robí čo chce, jeho genialita však prebúdza nenávisť

Počítajme spolu: 1. Okolo Flámska 2020, 2. Okolo Flámska 2022, 3. Miláno - San Remo 2023, 4. Paríž - Roubaix 2023. 5. Okolo Flámska 2024, 6. Paríž - Roubaix 2024.

08.04.2024 16:30
Mathieu van der Poel Foto:
Mathieu van der Poel na Paríž - Roubaix 2024.
debata (1)

Holanďan Mathieu van der Poel sa za osem dní zaradil medzi najlepších klasikárov v dejinách. Minulú nedeľu triumfálne ovládol slávne flámske preteky, tú uplynulú zasa preletel nevídaným spôsobom cez Peklo severu.

So šiestimi monumentmi sa tak vydáva na historickú naháňačku za cyklistickými legendami.

Do cieľa na staručkom ovále v Roubaix chýbalo necelých 60 kilometrov. Van der Poel síce vraví, že v tej chvíli nič dramatické neplánoval, no ak je to pravda, potom si jeho nohy robia čo chcú.

Na dlažobných kockách, v čase, keď zvyšok pelotónu úmorne trpel, sa jeho bicykel „začal vznášať“. Prestížnu klasiku Paríž – Roubaix ovládol po druhom najdlhšom sóle v histórii pretekov.

S trojminútovým náskokom pred ostatnými. Navyše, v najrýchlejšom čase s priemerom 48,7 km/h, aj keď je pravda, že vietor mu fúkal väčšinou do chrbta a nie do tváre.

sagan Čítajte viac Sagan si pýtal štvorku imbusák, no potreboval niečo iné, spomína Valach na kritický moment. Obaja chcú pomôcť slovenskému projektu

Pre porovnanie, Peter Sagan v roku 2018 vyhral na 260 kilometrovej trati s priemernou rýchlosťou 43,55 km/h.

Ruky bez kože

Pretekár, ktorý v cieli schádza z bicykla, si väčšinou ľahne do trávy uprostred oválu lapá po dychu, rozmýšľa, ktorá časť tela ho bolí najviac a čo všetko za posledných šesť hodín absolvoval.

„Sú to prekliate preteky! Makáte ako zviera, nemáte vôbec čas vymočiť sa a radšej bicyklujete s mokrými spodkami. Jazdíte v bahne, neustále sa šmýkate, celé tieto preteky sú kus h***a,“ opísal v roku 1985 šialenstvo na trati Holanďan Theo de Rooij.

Van der Poel v dúhovom drese majstra sveta? Akoby sa nič nestalo a peklo už ani peklom nebolo. Zodvihol a rozpažil ruky, zosadol z bicykla a oslavoval.

"Vo Flámsku sa mi z neho točila hlava. Teraz, na Paríž – Roubaix, som sa snažil ísť lepšie, ale Mathieu bol opäť brutálne pôsobivý. Nemohol som ho viac nasledovať, nedalo sa.

Mathieu van der Poel a slávna dlažobná kocka za... Foto: Profimedia
Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel a slávna dlažobná kocka za víťazstvo.

Ako ho zdolať na monumente? Ja, ale ani ostatní jeho súperi, vôbec netušíme," priznal bolehlav z Van der Poela v cieli bronzový Dán Mads Pedersen.

Mimochodom, jeho krajan Kasper Asgreen si v Roubaix odfotil svoje dlane. Z pohľadu na ne sršala číra bolesť. Toľko strhnutej kože a pľuzgierov sa len-tak nevidí. Vzápätí svoje ruky ukázal aj Brit Tom Pidcock a bolo to podobné.

Preteky Paríž – Roubaix sú aj akousi bitkou opotrebovania. Nie nadarmo majú prívlastok najťažšieho cyklistického podujatia na svete, kde jazdci trpia a publikum sa náramne zabáva.

Keď Asgreenove a Pidcockove fotografie zhliadla na sociálnych sieťach Van der Poelova priateľka Roxanne Bertelsová, odfotila aj jeho ruky. Nikde žiadna prasklinka a Holanďan pritom jazdil bez rukavíc. „Si ty vôbec človek?“ komentovala v statuse.

Jazdí na hranolky

Pri pohľade na jeho aktuálne výkony by sa dalo povedať, že Van de Poel je cyklistom z iného sveta. Nevšedný dar však dostal už do vienka, lebo jeho otec je slávny Adrie van der Poel a nebohý dedo bol ešte slávnejší Raymond Poulidor.

Raymond Poulidor s Petrom Saganom na Tour de... Foto: Profimedia
Raymond Poulidor Raymond Poulidor s Petrom Saganom na Tour de France 2016.

„Je lepší, ako bol kedysi jeho papi (dedko) a silnejší ako papa (otec). Má neskutočný charakter, povedal by som, že je nezastaviteľný,“ usmieval sa svojho času šťastný dedko, keď ho opisoval pred médiami. Tie však rýchlo zistili, čo je Van der Poel za materiál.

„Je nespochybniteľné, že preteky ako Strade Bianche, Okolo Flámska či Paríž – Roubaix, všade tam bude Mathieu žiariť. Ale tak, ako je to aj v prípade Sagana, si treba položiť otázku: kde by tento Holanďan nežiaril?“ pýtal sa už pred rokmi špecializovaný portál Cyclingtips.

Zároveň si kládol aj otázku, čo by bolo, keby Van der Poel po pretekoch pravidelne nejedol hranolčeky utopené v majonéze.

Mnohí ho dnes prirovnávajú ku krajanovi Maxovi Verstappenovi, trojnásobnému šampiónovi F1. Pravdou je, že nielen jeden z nich, ale obaja si momentálne zaslúžia nálepku „lietajúci Holanďan“.

Nie všetkým sa však takáto suverenita páči. Van der Poel v uplynulých mesiacoch zažil na bicykli kadečo.

Štyridsať kilometrov pred cieľom v Roubaix aj pokus o športovú likvidáciu. Jedna z diváčiek pri trati sa mu snažila hodiť do kolies svoj klobúk.

Našťastie sa jej to nepodarilo.

„Malá výchovná facka je v tomto prípade namieste,“ rozčuľoval sa pre belgické médiá niekdajší cyklista Bert De Backer. Organizátori sľubujú, že ženu so slnečnými okuliarmi a v dlhom kabáte sa pokúsia vypátrať.

„Videl som, že za mnou hodili niečo biele, ale nevedel, čo presne to bolo. Očividne nie každému sa páči, že vyhrávam preteky, ale je mi to jedno,“ zamyslel sa 29-ročný líder Alpecin-Deceuninck.

Nadávky aj moč

Nie je to prvý incident, ktorý sa ho v poslednom čase priamo dotkol. Aj pred týždňom – na Okolo Flámska – mu fanúšikovia hodili pod kolesá nejeden plastový pohár s pivom.

A v cyklokrosových pretekoch, kde je doslova neprekonateľný, sa to už stáva akýmsi pravidlom.

Zahraničné cyklistické portály pripomínajú, že Van der Poel mnohým kole oči. Jednak preto, že je mimoriadne suverénny, ale aj pre svoju chladnú povahu. A hoci je aj on rodákom z belgického Kapellenu, až príliš často zdoláva Wouta van Aerta.

Na zimnom podujatí v Hulste doma v Holandsku však totálne vypenil. Počas jazdy pľul na divákov, ktorí mu robili prieky. „Bola to len kopa hejterov. Už mám toho nepretržitého bučania dosť. Nepatrí to sem,“ vravel nahnevane.

A keďže o nenávisti voči jeho osobe sa všeobecne vie, proti jeho prehnanému nešportovému gestu nebolo podniknuté žiadne opatrenie.

Čo presne diváci kričali, už novinárom povedať nechcel. „Spýtajte sa ich. Nebudem to opakovať. Boli to veci, ktoré do športu nepatria,“ uzavrel.

Jeden zo svedkov, ktorý videl incident zblízka, však na na sociálnej sieti X potvrdil, že diváci robili viac, než len pískali.

„Tí belgickí ‚fanúšikovia‘ po ňom hádzali pivo a moč. Stál som priamo tam.“ Sám Van der Poel následne tento status prezdieľal.

Žiaľ, eskalácia pokračuje…

Elitní cyklisti ako hviezdy animovaných filmov Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Ako by vyzerali elitní cyklisti ako hviezdy...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mathieu Van der Poel