Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zastal sa Slováka, keď Česi obrali jeho chorého syna o státisíce. Růžička vie, ako dať Slovan do laty

Má obrovské renomé. Už od čias, keď na ľade brúsil klzisko v Trenčíne či najslávnejších arén v NHL. Nič z jeho cvengu nezmizlo ani v čase, keď úspešne presedlal na trénerskú dráhu.

29.09.2023 08:53
Vladimír Růžička Foto: ,
Nový tréner HC Slovan Bratislava Vladimír Růžička.
debata (4)

Vladimír Ružička je pojem. Hoci za ostatné roky márne hľadal úspešnú výzvu, životopis nového kouča Slovana hovorí na všetko.

Získal posledné české zlato

Člen Siene slávy českého hokeja bol kapitánom ikonického českého národného mužstva, ktoré získalo zlatú olympijskú medailu na zimnej olympiáde v Nagane 1998. Ako hráč má titul majstra sveta z pražského šampionátu v roku 1985.

V československej federálnej lige patril v osemdesiatych rokoch medzi najlepších útočníkov a strelcov.

Po zmene spoločenských pomerov v roku 1989 bol prvým československým hokejistom, ktorý si zahral v NHL bez toho, aby musel do zámoria emigrovať.

Medzi rokmi 1989 a 1994 postupne pôsobil v Edmontone Oilers, Bostone Bruins a Ottawe Senators.

Po skončení hráčskej kariéry začal Růžička trénovať v pražskej Slavii, ktorej zostal verný nasledujúcich 14 rokov.

Vladimír Růžička Čítajte viac V Slovane budú šéfovať Česi. Ide o výsledky, fanúšik dlho čakať nebude, uvedomuje si Růžička

Postúpil s ňou do najvyššej českej súťaže a získal 7 medailových umiestnení, vrátane dvoch majstrovských titulov v rokoch 2003 a 2008.

Medzi rokmi 2004 a 2015 bol trikrát hlavným trénerom českej reprezentácie, ktorú v rokoch 2005 a 2010 priviedol k dvom titulom majstrov sveta. Zlato z roku 2010 je dodnes posledným pre Česko zo svetových šampionátov.

"Dva roky, ktoré som hral v Trenčíne, boli pre mňa najlepšie hokejové sezóny v kariére. Mal som ísť do Jihlavy, ale Trenčín zariadil, aby som strávil vojenčinu v Dukle.

Potom sa ma pýtali, či by som v klube nezostal, som rád, že som si vybral Duklu," spomína na časy pod Trenčianskym hradom.

Pomohol Valachovi

Po skončení dlhoročného pôsobenia v Slavii Praha trénoval viaceré české extraligové kluby, vrátane Pirátov Chomutov, HK Mountfield Hradec Králové a materskú Vervu Litvínov.

Ako veľký severočeský patriot prijal v lete tohto roku ponuku pomôcť z trénerskej i manažérskej pozície druholigovému Slovanu Ústí n./Labem, odkiaľ zamieril do Bratislavy.

Radikálne rezy v kádri Slovana nechystá. Hoci nemá veľa času, nič nechce uponáhľať.

"Musím spoznať mužstvo. Neprišiel som sem všetko zmeniť. Budem spolupracovať s hráčmi, ktorí tu sú, ako aj realizačným tímom.

Chceme Slovan naštartovať. Zápas v Nitre bude náročný aj pre mňa, verím, že to nejako zvládneme," pokračoval Růžička na štvrtkovej tlačovej konferencii.

HC Slovan hokej Čítajte viac Po Pardavom a Haščákovi končí v Slovane prvý hráč. Nenaplnil očakávania, reagoval klub

Príjemné spomienky na hrozný koniec v Chomutove má vďaka 60-ročnému koučovi Juraj Valach.

V relácii Športwebu a TV Pravda – Fair Play priznal, že mu v roku 2016 veľmi pomohol.

Niekdajší slovenský reprezentant po rodinnej tragédii – pri pôrode dvojčiat Jerguša a Amálie mu zomrela 22-ročná manželka Simona – zvažoval ukončenie kariéry.

"On o mňa stál. Povedal mi, že ak budem čokoľvek potrebovať, nebude s tým problém. Veľmi mi to pomohlo.

Bolo to brutálne obdobie, ale keď som potreboval niečo vybaviť, alebo ísť k deťom do nemocnice, nikdy mi tréner nestál v ceste," povedal Valach.

Juraj Valach Čítajte viac Odchod Réwaya ma mrzí, Spišská hrá srdcom. Liga potrebuje, aby hral Slovan tak, ako sa patrí

Po pôrode zostali obe deti v nemocnici. Amália je úplne zdravá, Jerguš má mozgovú obrnu. Ťažké rany osudu Valach zvládol náramne. Stal sa najlepším obrancom v Česku v sezóne 2015/16.

"Bola to terapia hokejom. Kabína je miesto, kde sú rôzne nemiestne či vulgárne vtipy. Častokrát prišli nechcene a potom si to hráči uvedomili, že to asi nebolo vhodné.

Chalani mi chceli pomôcť. Nerýpali do mňa a nevypytovali sa ma zbytočnosti. Netrávil som čas sám, aj keď som tam nemal deti," ozrejmil Valach.

Rozchod v zlom

Správa poriadne zasiahla aj trénera Ružičku, ktorý zverencovi vyjadril podporu prostredníctvom českých médií.

"Je to hrozné. Už som s ním hovoril, bolo to krátke, je to hrozná tragédia. Všetkým nám to je veľmi ľúto, ťažko k tomu niečo povedať.

Všetci sa mu budeme snažiť pomôcť, ako to len pôjde. Zatiaľ neviem, ako to bude. Teraz sú v ohrození jeho dve malé deti a budeme veriť, že to dopadne dobre," vravel Růžička

Nakoniec bol rozchod Valacha a Chomutova veľmi búrlivý. Piráti skončili v konkurze, mali obrovské dlhy, hráčom i členom realizačného tímu dlžili desiatky miliónov českých korún.

Výnimkou nebol ani Valach. V ťažkej životnej situácii prišiel o obrovskú sumu peňazí, ktorá v prvotnej fáze vyrovnávania pohľadávok dosiahla takmer milión českých korún.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Chvála na Slafkovského, ale aj zbabraný nájazd. Slovák zažiaril v príprave Montrealu

"Po tom všetkom som vyhral ocenenie pre najlepšieho obrancu v českej extralige. Vtedy ma hokej zachránil. Vrátil ma po psychickej stránke do normálnej hladiny a bol som schopný fungovať ďalej.

Lenže nekompetentné vedenie pripravilo môjho syna o tisíce eur," povedal Valach vo Fair Play.

"Zdravím vedenie Chomutova, ktoré pripravilo môjho chorého syna o takmer milión českých korún.

A tiež český zväz, ktorý umožňuje gaunerom pôsobiť v najvyššej súťaži a bankovú záruku na vyplácanie hráčov schvália iba vyvoleným. Som tejto hávedi vďačný za pomoc, ktorú som v tejto chvíli dostal," doplnil Valach v oku 2016 na Facebooku.

O tri roky neskôr v klube skončil aj Ružička, ktorý mal taktiež nevyplatené pohľadávky od Chomutova.

Aj tam bol známy svojou tvrdosťou. Potrebovať ju bude aj zatiaľ herne i mentálne rozhádzaný Slovan.

„Je to stará škola. Vyžaduje disciplínu, ale mne to neprekáža. Nemal som s tým problém. Tréner mal veľký rešpekt, za sebou množstvo úspechov. Vie, ako mužstvo stmeliť,“ uzavrel Valach.

Podarí sa Růžičkovi dať dokopy aj Slovan?

Výnosy klubov hokejovej extraligy v minulom roku Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Údaje pochádzajú z účtovných závierok...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Vladimír Růžička