Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maniak Calzona otáča verejnú mienku. Musí si dať pozor na trpaslíka z Lichtenštajnska, ktorý nerád hrá

V kalendári svietil 22. september 2022. Súboj dvoch stratených tímov v C-divízii Ligy národov zaujímal málokoho. Na trnavskom štadióne pred necelými tromi tisíckami ľudí podľahlo Slovensko Azerbajdžanu 1:2 - po chabom predstavení domácich v útoku i v obrane.

11.09.2023 06:43
SR Bratislava šport futbal kval. ME J Slovensko... Foto: ,
Tréner Slovákov Francesco Calzona po jednej z nepremenených šancí v súboji s Portugalskom.
debata (5)

Teraz po 352 dňoch prišiel najlepší výkon.

V mnohých parametroch počas celých deväťdesiatich minút na nadpriemernej európskej úrovni. Avšak, v tom najdôležitejšom ukazovateli bol nulový. Práve preto slovenskí futbalisti v piatok so vztýčenou hlavou podľahli Portugalsku 0:1.

Už dnes musia zdvihnúť po heroickom výkone bez odmeny hlavy. Ak chcú postúpiť na majstrovstvá Európy 2024 do Nemecka, musia zdolať Lichtenštajnsko (20.45, prenos vysiela Sport1).

Video

"Mali sme ráno míting, kde sme si pozreli zápas s Portugalskom, ale iba letmo, aby sme neboli ovplyvnení.

Debatovali sme aj o Lichtenštajnsku a načrtli, že to bude úplne iný zápas. Nebude taký pekný ako v piatok,“ povedal tréner Francesco Calzona na včerajšej predzápasovej tlačovej konferencii.

Malé jubileum

Päťdesiatštyriročný Talian má pred sebou prvé malé trénerské jubileum. Ako hlavný kormidelník absolvuje proti trpaslíkovi desiaty zápas na slovenskej lavičke.

Ak by sme ich rozdelili na dva neúplné polčasy, Calzonov tím má za sebou biedny prvý a ak zvládne dnes rolu favorita, bude druhý vynikajúci.

Paradoxne, na oboch koncoch svietia prehry – s Azerbajdžanom a Portugalsko. Po tej úvodnej prišla séria štyroch remíz, vrátane kvalifikačnej s Luxemburskom.

Po nej Calzona vyhlásil, že je s výkonom spokojný. A doplnil, že malá monarchia oberie o body aj ostatné mužstvá. Boli to prezieravé slová, veď momentálne majú v kvalifikačnej J-skupine rovnako ako Slováci desať bodov.

Slovensko, Portugalsko Čítajte viac Calzona s ním počítal na Lichtenštajnsko. Vážne zranenie na tréningu uťalo dobrú náladu po Portugalsku

"Luxembursko má trénera, ktorý je tam dvanásť rokov. Začínali prehrami o päť či sedem gólov. Pomaly sa dostali na úroveň, aby bojovali o postup na ME 2024.

Bojujeme o druhé miesto, ale my sa musíme pozerať na seba a získať čo najviac bodov. Ak ich budú mať viac, musíme im zablahoželať. To je futbal,“ pokračoval Calzona.

Mužstvo pod jeho vedením dalo v deviatich dueloch deväť gólov. Inkasovalo však iba sedem a v piatich kvalifikačných zápasoch len po jednom od Islandu a Portugalska. Väčšinou si súperi s organizovaným defenzívnym blokom nevedeli dať rady.

"Všetko potrebuje čas, dôveru a pokoj na robotu. Nakoniec sa na ihrisku ukáže, či pracujete správne. Ak budeš hrať taký zápas ako s Portugalskom, prehráš 0:1 a budeš mať také výkony aj ďalej, ďalších prehratých zápasov bude málo.

Dôležitá vec pre mňa je, aby sme takúto úroveň držali čo najdlhšie. Portugalsko prišlo vyhrať a my sme chceli tiež tri body. Preto takto zápas vyzeral. Proti Lichtenštajnsku bude iný, lebo súper rád kazí hru,“ vysvetlil Calzona.

Chvála od Hamšíka

Už keď ho Marek Hamšík odporučil šéfovi zväzu Jánovi Kováčikovi, prekvapil reprezentačného kapitána svojou pracovitosťou. Šokovaní sú často aj jeho terajší zverenci. Čudujú sa, na čo všetko sa dá takticky pripraviť…

„Calzona je futbalový maniak, detailista. Myslím si, že mužstvu dá tvar a vyrovnané výkony, čo bol náš najväčší problém. Pracuje tvrdšie ako hocikto iný,“ tvrdil Hamšík krátko po Calzonovom vymenovaní.

Video

Na súpera, ktorý naďalej čaká na prvé body v kvalifikácii ME 2024, vytiahol zaujímavé dáta. Podľa Calzonu patria k tímom, ktoré kvôli svojmu štýlu hrávajú najmenej.

"Dáta ukazujú, že čistý čas, kedy je lopta v hre, je v zápasoch Lichtenštajnska 45–46 minút. Európsky priemer je 55–60 minút, takže rozdiel tam je. Súper rád narúša hru súpera kúskovaním a zdržiavaním,“ reagoval Calzona.

Aj júnový triumf vo Vaduze bol toho dôkazom. A tiež potvrdením, že Slováci veľakrát proti trpaslíkom trpia. Tak, ako Portugalčania v piatok na Tehelnom poli.

"Musíme rýchlejšie posúvať loptu. Treba viac riskovať smerom dopredu a dávať prekvapivé prihrávky. Okamžite napádať po strate lopty. Musíme mať viac momentov prekvapenia.

Posledných 30–40 metrov dobre zhusťujú priestor, preto musíme hrať rýchlo, kolmo a v pohybe. Potrebujeme im vnútiť našu hru,“ naznačil Calzona.

SR Bratislava šport futbal kval. ME J Slovensko Portugalsko BAX Čítajte viac Calzona: Klobúk dole pred Lobotkom, správa o smrti jeho otca zasiahla aj mňa. Prehrali sme, ale potlesk slovenských divákov je pre mňa výhra

Jeho príchod na lavičku národného tímu minulé leto vyvolal rozruch.

Väčšina expertov bola proti tomuto kroku. Nepáčilo sa to ani niektorým bývalým hráčom či fanúšikom. Nálada v slovenskej kabíne i okolo nej je však podstatne lepšia ako vlani.

"Verím v tvrdú prácu. Potrebujem od hráčov, aby sa do tréningov vložili. Ak chcete rásť, práca na ihrisku je najdôležitejšia. Som rád, že sme zmenili názor pár ľudí. Je dôležité, aby tím cítil, že fanúšikovia či experti sú na ich strane,“ uzavrel Calzona.

Po necelom roku od jeho nástupu začína mať národný výber svoju tvár. Proti trpaslíkovi z malého kniežatstva to dnes musí potvrdiť. Inak sa skvelý dojem z portugalskej skúšky v dueli s Lichtenštajnskom rýchlo vytratí.

Ohlasy médií na zápas Slovensko - Portugalsko Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Futbalisti Portugalska vyhrali aj svoj piaty...

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Francesco Calzona