Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dunajská Streda na ňom prerobila milión, ktorý zhrabli Izraelčania. Bývalý útočník DAC straší Poliakov aj Čechov

Na dve jednoduché otázky reportéra odpovedal spôsobom, akým sa prezentuje aj jeho mužstvo na trávniku. A tak v Česku po ležérnych výkonoch a slabých výsledkoch neúspešne hľadajú trénera, ktorý by (na oko) rezignujúceho Jaroslava Šilhavého nahradil.

16.10.2023 12:37
Tomáš Souček Česko futbal Foto:
Zmar českých futbalistov v súboji proti Albánsku.
debata

Nečakané problémy majú aj Poliaci. Tí síce vyhodili Fernanda Santosa, ktorý doviedol Portugalsko k titulu majstrov Európy v roku 2016, ale ani jeho nástupca nepriniesol zlepšenie.

A tak sa z E-skupiny kvalifikácie majstrovstiev Európy 2024 môžu dostať na budúcoročný šampionát namiesto dvoch jednoznačných favoritov trpaslíci. Albánsko má víťazstvo v skupine na dosah.

Moldavsko zasa ťahá niekdajší útočník Dunajskej Stredy Ion Nicolaescu, ktorý dal v kvalifikácii štyri góly. V septembri 2022 odišiel do Beitaru Jeruzalem za 90-tisíc eur.

O rok neskôr ho Izraelčania predali do holandského Heerenveenu za 1,2 milióna eur…

Zahraničná cesta im nesedí

Poďme však po poriadku…

Keď pred rokom – 9. októbra 2022 – vytiahli pri žrebe kvalifikácie do jednej skupiny Poľsko a Česko, obaja si mädlili ruky. Nič iné ako postup si nepripúšťali.

V decembri 2022 vypadli Poliaci na MS s Francúzmi po prehre 1:3 a hneď sa ozvali hlasy, že končiaca zlatá generácia okolo Roberta Lewandowského potrebuje nový impulz.

Čakateľov na uvoľnenú trénerskú stoličku po Czeslawovi Michniewiczovi bolo mnoho. Poliaci si vyberali z veľkých mien a ukázali na najznámejšie.

„Poľsko má kvalitu na to, aby pravidelne zdolávalo najsilnejšie tímy v Európe. Má najlepšieho hrotového útočníka na svete a okolo neho šikovných futbalistov,“ vyhlásil Santos po vymenovaní.

Ivan Kmotrík Čítajte viac Veľký prešľap Matovičovej vlády. V boji štátu proti odkúpeniu Národného štadióna hrozia miliónové škody

Paradoxne, nová etapa pod portugalským expertom sa začala identickou prehrou – 1:3 s Českom. Náladu síce ako-tak upokojil domáci triumf nad Albánskom (1:0), ale po prehrách v Moldavsku (2:3) a na trávniku lídra skupiny z Albánska (0:2) sa Santos porúčal už po šiestich stretnutiach.

„Santosov výbuch. Nedá sa na to pozerať a nemáme ani body. Zahraničná cesta zrejme nie je pre nás,“ písal poľský Przeglad Sportowy po prehre v Tirane.

Bratia bez plánu

Nový kouč Michal Probierz Poliakov neprebral. V nedeľu uhrali doma iba bod s Moldavskom (1:1) a 17. novembra ich čaká zápas pravdy. Ak by aj proti Česku doma zvíťazili, na postup im to nemusí stačiť.

Podobne sa trápiaci Česi totiž majú o bod viac a zápas s Moldavskom doma k dobru. V Kišiňove s nimi zakopli prvýkrát (0:0), s Albánskom získali v dvojzápase jediný bod. Najmä štvrtková prehra 0:3 poriadne zatriasla stoličkou kouča Šilhavého.

„Máte chuť pokračovať?“ opýtal sa českého kormidelníka redaktor Českej televízie.

„Počkám na rozhodnutie, som pripravený na všetko,“ povzdychol som si Šilhavý.

„A cítite energiu? Chcete trénovať ďalej?“ nedal sa redaktor.

„Tak ako… Mám zmluvu. Kým výkonný výbor nepovie, že končím, musím mužstvo pripravovať. Uvidíme, čo bude,“ doplnil v jednom z najbizarnejších rozhovor Šilhavý.

Šesťdesiatjeden­ročného rodáka z Plzne chceli kompetentní nahradiť. Najhorúcejším kandidátom bol Jindřich Trpišovský.

Lenže Slavia nechce kouča uvoľniť natrvalo a tréner zasa odmieta viesť paralelne Česko aj pražský klub. Pred dnešným zasadnutím výkonného výboru je Český futbalový zväz v patovej situácii.

Isté však je, že na ME 2024 bude jeden z dvojice Poľsko, Česko chýbať.

A ak sa ťažké váhy nespamätajú, pri takmer istom víťazovi skupiny Albánsku (stačí mu vyhrať posledný duel doma s Faerským ostrovmi) si môže na Eure premiérovo zahrať aj druhý outsider – Moldavsko.

Zaujímavosti o EURO 2024 pred zápasom Slovenska Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Slovenská futbalová reprezentácia hrá o tretiu...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2024