Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lobotka bol líder už v 16-tich, usmievavého chlapca nezmenili peniaze ani sláva. S návratom do Trenčína mi pomohli pero a papier

Po majstrovskej sezóne 14/15, v ktorej odohral jedinú minútu, opustil AS Trenčín. Ligové štarty zbieral v Zlatých Moravciach, Skalici či Podbrezovej a legionárske skúsenosti zasa v Zbrojovke Brno.

29.09.2023 05:40
Damián Bariš Foto:
Kapitán AS Trenčín Damián Bariš.
debata (1)

Pred sezónou zvažoval, čo ďalej. Teraz je kapitánom najlepšieho tímu slovenskej ligy. „Zatiaľ sme nič nevyhrali,“ tvrdí opora Trenčanov Damián Bariš (28).

Internetový vyhľadávač nenašiel veľa rozhovorov s Damiánom Barišom. Vyhýbate sa im?

Nie, rád odpoviem. Netvrdím, že ich vyhľadávam, ale problém s nimi nemám. Neodmietnem ich, je to súčasť mojej práce. Asi v minulosti nebolo veľmi k čomu (úsmev).

Ale teraz už je, keď sa Trenčín vyhrieva na prvej priečke ligovej tabuľky. Čo za tým je?

Sezóna sa zatiaľ pre nás vyvíja skvele. Málokto to čakal, že sa Trenčínu bude takto dariť. Nastalo viacero zmien – v kabíne i realizačnom tíme. Najvýraznejšou pre mňa je nový tréner.

Prekvapilo vás prvé miesto v tabuľke?

Pri výkonoch v príprave som si hovoril, že ideme dobrým smerom. Bolo vidieť robotu všetkých v klube. Preto ma prvé miesto neprekvapuje. Sme tam zaslúžene, ale treba tlmiť entuziazmus. Zatiaľ sme nič nevyhrali, v septembri sa trofeje nezískavajú. Tešíme sa, ale je to zaväzujúce. Čaká nás dlhá cesta.

Čo zavážilo v prospech návratu do Trenčína po ôsmich rokoch?

Priznávam, že som sa rozhodoval dlhšie. Premýšľal som rôznymi smermi. Nakoniec som si spísal plusy a mínusy návratu do Trenčína. Napadlo mi, že to prostredie bude znova o čosi útulnejšie, lebo sa otvorí nová tribúna na zrekonštruovanom štadióne.

Prišiel nový tréner aj posily do kádra. Navyše, doma je doma. Som späť medzi ľuďmi, pri ktorých som vyrastal. Chcel som sa po ťažkom období pre Trenčín vrátiť domov a pomôcť mu.

Stanislav Lobotka Liga majstrov Čítajte viac Slováci v Lige majstrov: Lobotka sa tešil, Vavro už menej. Na Bayerne padlo v šlágri 7 gólov

Za tie roky, ktoré ste boli preč, sa toho v Trenčíne veľa zmenilo k horšiemu. Neodrádzalo vás to?

Máte pravdu, ale futbal je taká sínusoida. Dvakrát prišlo double, pohárová Európa a následne pád. Prečo sa to stalo, nie je otázka na mňa. Veril som však, že aj môj návrat môže pomôcť.

Jedným z mála pozitív je Stanislav Lobotka, z ktorého sa stala jedna z najväčších svetových hviezd…

Poznáme sa od mala. Vyrastali sme spolu, sme rovnaké ročníky. Hrávali sme spolu v doraste. Do A-tímu naskakoval o čosi skôr. Stano bol rozdielový hráč už v šestnástich. Museli ho „ostaršiť“, aby mohol ísť k mužom. Výkonmi sa nestratil.

Aj on sa po nevydarenom hosťovaní v Ajaxe vrátil do Trenčína a následne sa odrazil k veľkej kariére. Sledujete ju?

Samozrejme. V Holandsku nabral skúsenosť. Možno nebola najpozitívnejšia, ale on sa z nej poučil. Neurobil tú istú chybu dvakrát.

Ako to myslíte?

Po návrate z Ajaxu pomohol ako tínedžer Trenčínu k trofejam z pozície kľúčového hráča a potom spravil postupné kroky – do Dánska, Španielska a nakoniec do Neapola.

Videli sme, ako niektorí hráči Žiliny či Slovana prestupujú zo slovenskej ligy do Serie A či La Ligy a nestíhajú. Lobotka šiel postupne a vedel, prečo to robí. Teraz je hviezda, ale sláva a peniaze ho nezmenili. Stále je to usmievavý chlapec. Držím mu palce.

Gino Van Kessel Čítajte viac Na trávniku ničil súperov, doma svoj život. Ex-Trenčan prehral pol majetku

Hrávali ste aj s Ginom van Kesselom, ktorý sa na trávniky vrátil v drese Michaloviec po tom, čo verejne priznal závislosť od gamblingu. Vedeli ste o tom?

Nie, nevedel som, že bol závislý. Šokovalo ma to. Klobúk dole, že sa takto otvoril. Nie je ľahké priznať problémy verejne. Neviem, či sme na Slovensku mali takýto prípad aktívneho hráča. Jeho príklad môže pomôcť mladým, aby sa do takýchto problémov nedostali.

Myslíte si, že trenčiansky boj do poslednej chvíle o záchranu v uplynulej sezóne, bol pre vedenie budíček, aby naštartovalo zmeny?

Asi áno. Priznalo, že v uplynulých sezónach sa sústredilo na výstavbu štadióna a zlepšenie infraštruktúry. Športové veci išli do úzadia. Teraz, keď splnili svoje ciele, radi by sa vrátili k úspechom na trávniku. Chcem byť toho súčasťou.

Na pohľad vyzerá kouč Ilja Stolica ako prísny chlap. Sedí to?

Áno. Pokiaľ chce mať na tréningu dobrú náladu, prídu žartíky. Ak sa blíži zápas, vyžaduje disciplínu a serióznosť. Je skvelý psychológ.

On vás vybral za kapitána?

Áno. Predošlý kapitán Bainovič odišiel a v kabíne sme nevedeli, kto sa ním stane. Prišiel prvý prípravný zápas, kouč mi dal pásku a mal som ju vo všetkých predsezónnych dueloch. Pred sezónou oznámil tímu, že budem kapitánom. Bola to jeho voľba.

To je pekná pointa vášho návratu domov…

Je to pre mňa česť, záväzok i zodpovednosť. Bol som v Trenčíne odmalička. Prešiel som si žiackymi i mládežníckymi kategóriami, dostal som sa aj do A-tímu. A po osemročnej okľuke som aj kapitánom. (úsmev)

Peter Čögley Čítajte viac Saudská Arábia? Bezpečnejšia ako Slovensko. Všetkých preplatia, veď hráči podpisujú zmluvy s vládou

Ste v inom Trenčíne, v akom ste začínali. Zmenil sa aj Damián Bariš?

Určite. Tie roky ma zmenili. Som iný človek aj hráč. Keď prídete z dorastu medzi o desať rokov starších chlapov ste skôr ticho a počúvate. Postupne som nazbieral skúsenosti a teraz sa môžem v kabíne aj viac ozvať ako kedysi.

V minulosti pod trénerom Adriánom Guľom Trenčín bavil futbalom. Páči sa vám aj tento pod taktovkou Stolicu?

Už v príprave som sa pristihol pri tom, že sa mi tá hra pozdávala. Hovoria o tom ľudia na štadióne aj experti v médiách. Poteší to. Ľudia nevidia, že sú to hodiny driny na ihrisku, či prší, sneží alebo je horúco.

Stolica presne vie, čo máme hrať a drilujeme to. Zatiaľ nám to vychádza. Určite príde kríza, ale pochopili sme, za čím ideme a ako sa tam chceme dostať.

Bude aj pre vás ako kapitána výzvou pomôcť v ťažkých časoch?

Keď vyhrávate, všetko ide akosi ľahšie. Aj ťažký tréning znesiete lepšie, lebo nálada na ihrisku je dobrá. Kríza bude skúškou. Nejaké som zažil a snažil som sa pomôcť. Som pripravený aj teraz.

Hovoríte v kabíne o konkrétnych ambíciách?

Pre nás to nie je téma. Chceli sme len, aby ožil futbal v Trenčíne. Dobrými výkonmi aj výsledkami. Ak prídu obe, vrátia sa aj ľudia na tribúny. Postupne nám na domácich zápasoch pribúdajú.

To je najlepší dôkaz, že robíte veci správne. Mám z toho radosť. V sobotu nás doma čaká Banská Bystrica, ktorá je hore. Verím, že návšteva bude opäť vyššia.

Platy slovenských futbalistov Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Reprezentačný tréner Francesco Calzona si po...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #AS Trenčín #Stanislav Lobotka #Damián Bariš