Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trnava je futbalové mesto, s ktorým chcem získať trofej. Prísni fanúšikovia? Platia si za dobrý futbal

Pred rokom v ligovom súboji s Eupenom zle dopadol na koleno. Začul prasknutie a tušil vážny problém. Diagnóza bola neúprosná - roztrhnutý krížny väz, poškodený meniskus a dlhé mesiace bez futbalu.

21.09.2023 05:37
Ján Bernát Foto:
Nová posila Spartaka Trnava Ján Bernát.
debata

Slovenský talent Ján Bernát (22) je po takmer roku späť na trávnikoch. Pre Spartak Trnava, ktorý dnes otvorí skupinovú fázu Európskej konferenčnej ligy na ihrisku Razgradu (18.45, prenos vysiela Sport 1), môže byť esom v rukáve.

„Keby Spartak nepostúpil, neprišiel by som na ročné hosťovanie z Westerla,“ vraví niekdajší hráč Žiliny.

Sú zápasy v pohárovej Európe špeciálne?

Každý chce hrať takéto duely. Je to iné. Cestujete deň vopred do inej krajiny. Mám to rád. Som vo veľkom očakávaní. Rád hrávam takéto duely. Čaká ma premiéra v skupinovej fáze, teším sa na šancu, aby som sa v nej ukázal.

Neprekáža vám cestovanie či noci v hoteli naprieč Európou?

Chápem, že niekto je rád doma. Dlho som však nehral, a tak sa na to teším. Neprekážalo mi to ani predtým. Bude to pre nás zaujímavý test. Už od pondelka sme si Ludogorec rozoberali, poznáme jeho silu, ale aj slabé miesta.

Hovorí sa, že tréner Spartaka Michal Gašparík si potrpí na taktickú prípravu…

Je skvelý, dbá na každý detail, páči sa mi to. Pripravuje nás na rôzne alternatívy. Vidieť, že ho baví trénerská robota. Snaží sa zlepšiť každého z nás, herný prejav a k tomu nabaliť aj výsledky.

KÍ Klaksvík Čítajte viac Tam, kde má ovca prednosť a aj dievčatá hrajú nemilosrdne od podlahy. Do Bratislavy prichádza trpaslík, ktorý prekreslil mapu Európy

V Európe ste ešte za Žilinu odohrali päť zápas s bilanciou tri góly a jedna asistencia. Dá sa povedať, že sa na medzinárodné konfrontácie nielen tešíte, ale vám aj sedia?

Bolo to skvelé leto proti Dila Gori a Apollonu Limassol. Vyšlo mi to. Pekná bilancia, ktorá nič neznamená. Rád by som ju vylepšil, podstatný je však tím. Chceme získať čo najviac bodov.

Ste na seba v individuálnych štatistikách prísny?

Primerane. Uvedomujem si, že je mojou úlohou tímu pomáhať aj takto. Byť gólový a nebezpečný pre súpera, vytvoriť šancu spoluhráčom. Na prvom mieste je však tímový úspech. Ak k tomu pribudne aj individuálny, je to len bonus.

V meste bolo cítiť po postupe do skupinovej fázy eufóriu. Aké bolo prijatie v kabíne?

Skvelé, panuje tam dobrá nálada. Myslím, že som dobre a rýchlo zapadol do tímu. Spravil som dobré rozhodnutie.

Verím, že tú postupovú eufóriu ešte viac umocníme aj zápasmi v skupinovej fáze. Na tribúny v Európe aj v lige môžeme fanúšikov prilákať len dobrými výkonmi.

Napríklad dnes v Razgrade…

Verím, že sa nám to podarí a na druhé kolo proti Fenerbahce príde čo najviac ľudí.

Róbert Boženík Čítajte viac Forma ako hrom. Boženík vládne strelcom v Portugalsku, pozrite si jeho ďalšie góly

Proti Lechu i Dnipru bolo vypredané. Je to extra motivácia?

Určite, teším sa na to. Sledoval som tie zápasy, atmosféra bola skvelá. Fanúšikovia boli fantastickí.

Tí trnavskí sú však nároční. Neobávate sa kritiky?

Nemám s ňou problém. Ľudia platia za to, aby videli dobrý futbal, dočkali sa pozitívneho výsledku. Je prirodzené, že ak sa im niečo nepáči, vyjadria nesúhlas. Je tam tlak, ale to platí o všetkých lepších kluboch. Sme profesionáli, musíme sa s tým vyrovnať.

Máte na to špeciálny spôsob?

Už dlhšiu dobu nečítam komentáre na sociálnych sieťach. Každý má svoj názor, ale ja sa tým nezaoberám. Beriem si rady od trénerov či blízkych. Netreba zabúdať, že futbal je zábava a kariéra zasa krátka.

Tú vašu pribrzdilo vážne zranenie kolena. Už ste v poriadku?

Áno, stopercentne. Veľmi si to užívam – tréningy aj zápasy. Veľmi mi to chýbalo. Bolo to náročné obdobie. Dúfam, že už nikdy nebudem mať také vážne zranenie.

V čom bolo vyrovnávanie sa s dlhou pauzou najnáročnejšie?

Bude to znieť ako klišé, ale treba mať veľa trpezlivosti. Rehabilitácia bola dlhá. Vedel som, že to tak bude. Avšak, aj keď si to človek uvedomuje, nie je ľahké trpezlivým aj zostať.

Bola to skúška mentálnej odolnosti. Veľa ma to naučilo a posilnilo. Keď vám niečo, čo tak milujete, chýba tak dlho, je to náročné.

škriniar Čítajte viac Škriniar ubránil ofenzívu Dortmundu. Z víťazstva sa tešia aj Hancko so Sauerom

Do Spartaka ste prišli na ročné hosťovanie z Westerla. Čo zavážilo v prospech Trnavy?

Ponúk bolo viacero, ale so Spartakom sme komunikovali už pred postupom do skupinovej fázy. Ak by sa chlapcom nepodarilo ísť ďalej, zrejme by káder nerozširovali a ja by som neprišiel.

Prilákalo ma aj to, že Trnava je futbalové mesto. Potrebujem zápasovú prax. Urobím maximum, aby som splatil dôveru klubu.

Aká bola reakcia Westerla?

Bol som prvý, kto inicioval hosťovanie. Chcel som hrať a nie čakať dva, tri mesiace na príležitosť. Zamysleli sa nad tým a nakoniec súhlasili. Je to situácia, z ktorej môžu všetky strany iba vyťažiť.

Dlho som nehral, oni mi prax nevedeli dať, ale po roku v Trnave sa môžem vrátiť znova vo forme. Teraz na Westerloo ani na to, čo bude o rok, nemyslím.

S čím by ste boli po tom roku spokojný?

Keby sme s Trnavou vyhrali titul alebo pohár. Na Slovensku som ešte nezískal trofej. Bolo by to krásne.

Rád by som hrával čo najviac a pomáhal tímu. Konkrétne méty pri góloch či asistenciách si nedávam. Zdvihnúť nad hlavu nejaký pohár by bolo skvelé.

Slovan a Trnava sú v Európe ako chudobní príbuzní Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Už len dva dni. Futbalisti Slovana Bratislava a...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Bernát #FC Spartak Trnava