Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Shiffrinová ešte pod Tatrami v slalome neprehrala. Keď tu bola pred tromi rokmi, poriadne prestrelila a Slovákom zdvihla žlč

Bude to veľká lyžiarska šou. Výnimočná, veľkolepá, hviezdna.

20.01.2024 05:40
Mikaela Shiffrinová Foto:
Sklamaná Mikaela Shiffrinová.
debata (16)

Výnimočná preto, lebo preteky podobného rangu na Slovensku len-tak neuvidíte. Veľkolepá, keďže organizátori už dlhé mesiace pripravujú podujatie tak, aby spĺňalo najprísnejšie kritériá a možno aj prekonalo slávne strediská po celom svete.

A hviezdna – do Jasnej prichádza ženská lyžiarska elita.

Očakáva sa napínavý súboj. Petra Vlhová pred domácim publikom a na domácom kopci vyzve najlepšiu lyžiarku všetkých čias – arcirivalku Mikaelu Shiffrinovú.

Väčší športový sviatok tento rok na Slovensku neuvidíte.

Tisíce Slovákov

Cez víkend budú zraky lyžiarskeho sveta hľadieť do Tatier. V sobotu je na programe obrovský slalom (prvé kolo o 9.30, druhé o 13.00), v nedeľu klasický (9.30 a 12.15).

Všetko uvidia zaplnené tribúny na úpätí Chopku – očakáva sa, že podujatie Svetového pohára si pozrie priamo v dejisku minimálne 12-tisíc divákov a ďalšie státisíce pri televíznych obrazovkách.

Dychberúce čísla. Do Jasnej prichádza F1 Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Už len 5 dní. Toľko zostáva do štartu Svetového...

Sobotňajší obrovský slalom nemá favoritku. Je to najvyrovnanejšia disciplína, v ktorej pravidelne bojuje o pódium desať až pätnásť lyžiarok. Vlhová skončila v tejto sezóne raz druhá a tretia, štyrikrát sa na pódium nevošla.

Omnoho jednoznačnejšie je to v slalome. Podľa všetkého to aj v nedeľu budú vyrovnané preteky – ale už len medzi Vlhovou a Shiffrinovou. Obe majú slalomársku formu ako hrom a podávajú si víťazný štafetový kolík.

V boji o malý krištáľový glóbus ich delí len 25 bodov. Slovenka ovládla tri podujatia – v Levi, v Courcheveli a v Kranjskej Gore – dvakrát bola druhá. Nebyť jedného vypadnutia, mohla byť na čele.

Pochopiteľne, pre Vlhovú to budú výnimočné preteky. Na domácej zjazdovke – keďže pod Chopkom lyžiarsky vyrástla – sa v pretekoch Svetového pohára predstaví iba tretíkrát. Premiéru zažila ešte ako začínajúca profesionálka v roku 2016.

Livio Magoni, Petra Vlhová Čítajte viac Magoni: Vlhová je ako Real Madrid. Verím, že slovenský fanúšik je inteligentný a prejaví mi rešpekt

Zuzulovej slzy

V tom čase jazdila v tieni Veroniky Zuzulovej, ktorá skončila v slalome tretia. Aj za víťaznou Shiffrinovou. Azda najsilnejšou spomienkou zostali slzy šťastia bratislavskej rodáčky, ktoré sa po pretekoch kotúľali po jej lícach.

Bola šťastná. Hoci nevyhrala – vo Svetovom pohári triumfovala päťkrát – boli to azda jej najdôležitejšie preteky v živote. Prvý a poslednýkrát sa predstavila pred domácim publikom. Na začiatku kariéry o tom, že sa jej to raz podarí, akiste nesnívala.

V cieli slalomu ju za čakal obrovský potlesk. A nečakaná pochvala od otca. „Povedal mi, že som silná. Prvý raz v živote,“ priznala nám rozcítene a so značne stiahnutým hrdlom. V tej chvíli sme boli dojatí všetci naokolo.

„Som veľmi šťastná, že to takto dopadlo. Nebolo to pre mňa jednoduché, tlak bol obrovský. Hádam ešte väčší, ako som si predstavovala. Som rada, že som to zvládla, že som sa s tým popasovala. Je to najkrajší deň v mojom živote,“ vravela so zatiahnutým hlasom.

Veronika Velez-Zuzulová vybojovala pred domácim... Foto: Lubos Pilc
Jasna slalom Veronika Velez Zuzulova Veronika Velez-Zuzulová vybojovala pred domácim publikom tretie miesto.

V sezóne 2021 sa kolotoč opäť vrátil do Nízkych Tatier. Vlhová – už ako veľká hviezda svetového lyžovania – vyhrala obrovský slalom.

V tom čase, hoci už mala aj medaily z majstrovstiev sveta, to bolo pre ňu jedno z najdôležitejších víťazstiev. Prišlo pomerne nečakane, lebo v obrovskom slalome sa jej vtedy nedarilo.

Keď Mikaela prestrelila

Spomínané preteky sprevádzal nepríjemný incident. Shiffrinová musela na svoju druhú jazdu kvôli úprave trate čakať a následne upodozrievala organizátorov z nečestného konania. Bola nahnevaná, rovnako ako vtedajší tréner Vlhovej Livio Magoni, ktorý ju označil za „typickú Američanku“.

Bol to však obyčajný následkom obrovského vypätia. Fyzického aj psychického. Američanka neuniesla prehru a pod vplyvom silných emócií povedala niečo, čo sa akiste nepatrí.

Inak povedané: ľudí, ktorí pripravovali celé podujatie, ktorí sa starali o ňu i ostatné lyžiarske hviezdy, trošku potopila.

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová v Jasnej. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
mikaela shiffrinová, jasná, lyžovanie Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová v Jasnej.

Mala na dosah triumf v obývačke svojej najväčšej súperky. Rivali to tak zväčša majú – pokoriť toho druhého je fajn, zdolať ho tam, kde to má najradšej, kde to je najťažšie, chutí dvakrát tak dobre.

Predstavme si situáciu, žeby slovenská pretekárka siahala v Colorade na triumf a pred 2. kolom ju organizátori vrátili zo štartovacieho roštu pod stan. Na pár minút by znervóznela.

Netreba bujnú predstavivosť, vieme, akoby sme prskali…

Shiffrinová pred tromi rokmi rýchlo pochopila, že prestrelila.

Čo to len bude?

Na Slovensko má skôr pekné spomienky. „Je skvelé, ako Slovensko a Slováci podporujú Petru, a tým pádom aj celé zjazdové lyžovanie. Ľudia v Jasnej robia výbornú prácu, snažia sa okolo podujatia vytvoriť čo najväčšie nadšenie,“ povedala nedávno.

A my môžeme túto skúsenosť z našich novinárskych ciest len potvrdiť. Málokde dokázali diváci pripraviť také búrlivé a žičlivé prostredie, ako v sezóne 2016 v Jasnej. Pred tromi rokmi kvôli pandémii fanúšikovia na pretekoch neboli.

Tréning Petry Vlhovej v Jasnej Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
Vlhovej návrat z cieľa späť na štart...

Tentoraz sa lístky rozpredali expresne rýchlo. Podľa organizátorov za pár dní. Záujem bol vraj taký veľký, že ak by to bolo možné, Slováci zaplnia celý Chopok. Odporúčanie teda znie: kto chce prísť načas, nech vyrazí pred svitaním.

„Ani si neviem predstaviť, čo tam bude. Ale samozrejme sa teším, bude to skvelé a bude tam veľa ľudí. V prvom rade sa budem snažiť lyžovať čo najlepšie a čo najrýchlejšie,“ sľubovala Vlhová, keď v utorok v noci opúšťala alpské stredisko Flachau.

V Rakúsku predviedla solídny výkon, zviedla tesný súboj so Shiffrinovou a v cieli z toho bol len 27-stotinový rozdiel v prospech hviezdy z Colorada. Týždeň predtým sa v Kranjskej Gore v najtočivejšej disciplíne tešila Vlhová.

Jasná jej sedí

Na domácich pretekoch jej evidentne mimoriadne záleží. Tréningový stan si tu rozložila už dva týždne pred pretekmi, odskočila si len do Bratislavy pre štátne vyznamenanie z rúk prezidentky Zuzany Čaputovej a následne na preteky do Flachau.

Svah v Jasnej, ktorý už niekoľko rokov nesie jej meno, pozná dokonale. Keď je doma na Slovensku, pravidelne sa tam pripravuje. Jej tréner Matej Gemza vraví, že jej dokonale sedí.

Petra Vlhová, Jasná Čítajte viac Vlhová: Dve prehry so Shiffrinovou v Jasnej? Neriešim to, som iná ako Sagan

„Aj dĺžkou, aj domácim prostredím, aj snehom, ktorý je v Jasnej špecifický konzistenciou. Peťa tu vyrastala, pozná to tu, tu sú klimatické podmienky skutočne jedinečné,“ povedal Gemza pre usporiadateľskú stránku podujatia.

Podľa neho je to tiež príležitosť ukázať sa. „Je skvelé, že aj my máme top pretekárku. A k tomu top podmienky aj doma, aby sme ukázali celému svetu, že sa nelyžuje len vo Švajčiarsku a v Rakúsku,“ konštatuje.

Možno naposledy

Pravda je taká, že televízny signál z Jasnej sa bude prenášať až do 32 krajín a preteky vzhliadne možno až 150 miliónov ľudí. Trať by mala byť vo vynikajúcom stave, údajne zvládne aj oteplenie na plus pätnásť stupňov Celzia. Preteky by mohol zrušiť jedine silný vietor.

Keď mala v roku 2021 Vlhová za sebou vystúpenie v Jasnej, jej kondičný tréner Šimon Klimčík mal jediné želanie. „Som optimista, verím, že ešte raz si tu zasúťaží. O päť rokov bude mať 30, jej kariéra sa bude blížiť ku koncu. Hádam to vyjde,“ vravel nám vtedy.

Odvtedy uplynuli iba necelé tri roky a Vlhovej do tridsiatky stále chýbajú dva. Veľká lyžiarska slávnosť sa vracia do jej rodiska. Užite si to, lebo ktovie, možno je to naposledy.

Vychádzajúca slalomárska hviezda Lara Colturiová Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
V Taliansku ju nechceli a tak reprezentuje...

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Jasná 2024