Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď pandémia pomôže. Po Tóthovi či Hrašnovej príde nová a silná generácia

Iná. Špecifická. Smutná. Skeptická. Avšak aj výnimočná, jedna z najlepších či vysielajúca jasný signál - atletika pod Tatrami si vychováva novú a solídnu generáciu.

27.09.2020 16:07
Emma Zapletalová Foto: ,
Emma Zapletalová na mítingu P-T-S.
debata

Šéftréner Slovenského atletického zväzu Martin Pupiš dával nedávno skončenej atletickej sezóne rôzne prívlastky. Viaceré z nich má na svedomí pandémia koronavírusu, ktorá prekopala celý kalendár kráľovnej športov. A platí to aj o jednom veľmi dôležitom poznatku.

„Slováci predviedli najlepšie výkony za 10–15 rokov, čo je rok pred olympiádou skvelé znamenie,“ teší sa Pupiš.

Menej mítingov, viac rekordov

Atletický rok 2020 vyzeral z jeho pohľadu veľmi skepticky. Séria zrušených podujatí ho s kolegami sklamala. Na hlavných aktérov však mala blahodárne účinky.

„Výkony však boli vysoko nadštandardné. Je to dané práve tým, že u nás aj vo svete mali atléti viac priestoru na prípravu a menej zhonu za podujatiami. Keby sa päťtisícka behala pravidelne, či ak by Armand Duplantis skákal o žrdi niekoľkokrát mesačne, nepadli by svetové rekordy. Karsten Warholm mal redší program a v každom zo svojich štartov atakoval historické maximum. To by v nabitom ročníku nebolo možné,“ zamýšľa sa Pupiš.

Slovenské atlétky Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Alexandra Štuková sa špecializuje na krátke...

Športový pedagóg a odborník s úsmevom odpovedal na triviálnu otázku: poučí sa svetová atletika z tejto pandémie alebo odloží potreby športovcov na vedľajšiu koľaj a v budúcom roku staví radšej na nabitý i finančne výnosný program?

„Bé je správne,“ smeje sa Pupiš. „Nepoučí sa a bude to fungovať ako doteraz.“

Dvadsiatka v Tokiu?

Nielen svetová atletika počíta finančné straty i famózne maximá. Aj Slováci sa v tomto roku blysli a niektorí z nich sa olympiáde priblížili viac, ako by Pupiš či oni samotní čakali.

„Nemali žiaden vrchol, možno iba míting Pravda – Televízia – Slovnaft, na ktorom nehrali druhé husle,“ hľadá vysvetlenie bývalý chodec.

V Slovenskom atletickom zväze si stanovili za cieľ desať atlétov na olympiáde v Tokiu. Dnes je už takmer isté, že toto číslo bude vyššie. Výrazne.

„Zdá sa, že našu prognózu dvojnásobne prekonáme a to je skvelé. Zrejme nám pandemická situácia pomohla,“ krčí plecami Pupiš.

Sedmička Slovákov – Tomáš Veszelka, Miroslav Úradník, Marcel Lomnický, Ján Volko, Michal Morvay, Martina Hrašnová a Gabriela Gajanová – sú v rebríčku na postupových priečkach. To však ani zďaleka nie je všetko.

„Tri prekážkarky – Stanislava Škvarková, Daniela Ledecká a Emma Zapletalová to majú výborné rozbehnuté. Emma dokonca zabehla čas, ktorý je na hranici postupu do finále olympijských hier. Predpokladáme, že limit splnia aj chodci Mária Katerinka Czaková a Matej Tóth. Pri momentálnej výkonnosti majú šancu aj štvorstovkári Šimon Bujna, Oliver Murcko, Veronika Kaňuchová či Iveta Putalová,“ vymenúva Pupiš a želá si, aby na nikoho nezabudol…

Práve Škvarkovej, Zapletalovej a Murckovi môže patriť budúcnosť, keďže ešte nenaplnili sto percent svojho potenciálu. Poslední dvaja menovaní by k jeho naplneniu mali vykročiť na budúcoročných ME do 23 rokov v Bergene.

„Sú na dobrej ceste a radi by ju vyšperkovali. Verím, že aj vďaka nim bude rok 2021 dôstojnou rozlúčkou so silnou generáciou, ktorá nás tešila niekoľko rokov. Očakávame totiž, že viacerí z nich ukončia kariéru,“ vraví nekonkrétne Pupiš.

Štiavničky sa menia na Národný atletický štadión Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Štiavničky sa postupne menia na Národný...

Tóth už viackrát avizoval, že obhajoba olympijského zlata v Pekingu bude jeho chodeckou derniérou. Špekuluje sa aj nad tým, že kariéru ukončí kladivárka Hrašnová. Obaja budúci rok oslávia 38. narodeniny a na vrchole sa pohybujú už viac ako dekádu. Pupiš sa však o budúcnosť slovenskej atletiky po prípadnom odchode vodcovských osobností neobáva.

„Zlepšujeme infraštruktúru, staviame či rekonštruujeme niekoľko štadiónov. Možno to spoločne s výkonmi Veszelku, Volka či Zapletalovej zaváži a deti pôjdu vyskúšať atletiku. Odráža sa dlhodobá práca na projektoch s mládežou. Tento rok to všetko vyšlo nad očakávania. Sme pozitívne prekvapení. A tešíme sa, že budúcnosť je svetlejšia, ako sme viacerí čakali,“ uzatvára Pupiš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Martin Pupiš #Emma Zapletalová #Stanislava Škvarková