Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Diamantovej lige ubrali disciplíny. Nahnevaný Taylor založil asociáciu

Štvornásobný majster sveta v trojskoku Christian Taylor založil nezávislú Atletickú asociáciu určenú pre profesionálnych atlétov.

08.11.2019 16:25
Christian Taylor Foto: ,
Christian Taylor na mítingu P-T-S.
debata

Urobil to v reakcii na vyradenie niektorých disciplín z hlavného programu Diamantovej ligy pre rok 2020. O diamantovú trofej sa nebude pretekať v trojskoku, v ktorom Taylor sedemkrát seriál ovládol, v behoch na 200 metrov a 3000 metrov prekážok a hode diskom.

Taylora rozhodnutie atletických funkcionárov zdvihlo zo stoličky. „Nadišiel čas pre skutočnú zmenu,“ uviedol na sociálnych sieťach a vyzval atlétov, aby sa k nemu pripojili. „Som neuveriteľne sklamaný z toho, že sa IAAF/Svetová atletika a Diamantová liga rozhodli vyradiť niekoľko disciplín z programu na rok 2020. Náš šport je o jednote a rozmanitosti a oddeľovanie disciplín môže len poškodiť šport, ktorý milujeme,“ uviedol vo vyhlásení.

Zároveň oznámil vznik novej organizácie pre profesionálnych atlétov. „Budeme bojovať za práva atlétov a konečne požadovať miesto pri stole, aby sme sa mohli vyjadriť k tomu, ako je náš šport riadený a ako môže rásť a vyvíjať sa bez toho, aby sa zničili jeho základy,“ uviedol dvadsaťdeväťročný Američan.

Trojskokan Christian Taylor na mítingu P-T-S. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Christian Taylor Trojskokan Christian Taylor na mítingu P-T-S.

Pri medzinárodnej atletickej federácii funguje komisia športovcov, ale to podľa Taylora nestačí. „Potrebujeme niečo, čo bude nezávislé od IAAF/Svetovej atletiky,“ uviedol. Atléti podľa neho v súčasnosti nemajú žiadne slovo. Už s ďalšími pretekármi preberal, ako by sa to dalo zmeniť.

Vznik asociácie je prvý konkrétny krok. Vyzval atletických kolegov, aby sa do nej zaregistrovali. „Odmietam zlomiť palicu nad týmto športom a urobím, čo bude v mojej moci, aby som dostal ozajstné odpovede od ľudí, ktorí ho momentálne riadia,“ dodal.

Dvojstovka v olympijskej sezóne vypadla z Diamantovej ligy kvôli konkurencii so stovkou. Trojskok, disk a beh na 3000 metrov cez prekážky mužov aj žien boli vyhodnotené ako najmenej obľúbené disciplíny v prieskume svetovej atletickej federácie. Redukciu disciplín si vyžiadalo skrátenie hlavného programu radových mítingov Diamantovej ligy zo súčasných dvoch hodín na 90 minút.

debata chyba
Viac na túto tému: #Diamantová liga #Christian Taylor