Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrať za Slovensko? Viac, ako obliekať si klubový dres v Amerike. Fanúšikovia si zaslúžia úspech z MS, zhodujú sa posily z NHL

Ešte jedenásť dní a hokejový šampionát v Česku sa oficiálne začne. Od piatka 10. mája do nedele 26. mája sa dovedna 16 najlepších krajín pobije o titul majstra sveta.

29.04.2024 21:21
Šimon Nemec Foto:
Šimon Nemec v drese New Jersey.
debata (1)

Časy, kedy sa do nich aktívne zapájali slovenskí hokejisti, sú preč. Jediný titul získali v roku 2002, z medaily sa na svetovom šampionáte tešili naposledy pred 12 rokmi.

A predsa je pred blížiacim sa šampionátom v Prahe a Ostrave cítiť akýsi optimizmus. Iste, papierové predpoklady zápasy nevyhrávajú. Robia to hráči. A pri slovenskom menoslove je na mieste povedať, že národný tím má na papieri najsilnejšie mužstvo za posledné roky.

"Sú tam chlapci, ktorým sme pomohli v drafte a teraz sú oporami tímu. Mám z toho radosť. A to ešte z NHL môžu prísť aj ďalší, hoci im zároveň želám, aby sa v play off NHL dostali čo najďalej.

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

Mám radosť, že sa mladíci stávajú etablovanými hráčmi NHL. Sila nášho tímu bude iná ako pár rokov dozadu.

Bola to moja vízia a mám radosť, že z toho národný tím môže ťažiť teraz a aj v budúcnosti. Ambície sa budú zvyšovať, ale šampionát je náročný turnaj," vraví Tomáš Tatar vo videu na sociálnych sieťach Slovenského zväzu ľadového hokeja.

Zlepšenie nálady po výmene

Krídelník Seattlu bude s najväčšou pravdepodobnosťou kapitánom tímu. A to aj napriek tomu, že má za sebou jednu z najnáročnejších sezón v kariére.

Pritom sa odvíjala skvele. Tatar sa chcel dohodnúť na zmluve s jedným z ašpirantov na Stanlyeho pohár. Podarilo sa, podpísal zmluvu s Coloradom.

erik černák Čítajte viac Ramsay ráta posily z NHL. K Nemcovi a Fehérvárymu môže už zajtra pribudnúť ďalší elitný obranca. Prichádza aj majster z Nitry

Ešte v priebehu sezóny ho však Avalanche vymenili do Kraken a 33-ročný rodák z Dubnice končil sezónu niekoľkokrát aj v pozícii zdravého náhradníka.

"Sezóna bola ako na hojdačke. Musel som sa presunúť do iného tímu. Som smutný z toho, ako to dopadlo.

Neovplyvním to, dejú sa aj také veci. Tá šanca mohla byť aj väčšia. Teším sa na MS, kedy si schuti zahrám s chalanmi. Bude to výzva," pokračoval Tatar.

Mladší spoluhráči často ocenili jeho prístup i odovzdávanie skúseností. Niekdajší hráč Detroitu, Montrealu či New Jersey sa teší na ďalšiu epizódu v blízkosti slovenských hraníc.

„Nepostúpili sme do play, som zdravý a keď sa dá, vždy rád prídem. Moje rozhodnutie to nemenilo, hoci v Česku je to pre nás, Slovákov, vždy výnimočné. Podpora bude veľká. Bol by som najradšej, keby sa šampionát začal už teraz,“ usmieval sa Tatar.

Snaha vyhrať každý zápas

Prísť do reprezentácie je pre mňa motiváciou za každých okolností. Týmito slovami Nemec na sociálnych sieťach vysvetlil, prečo s prijatím pozvánky od trénera Craiga Ramsayho a generálneho manažéra Miroslava Šatana neváhal.

"Mrzí ma, že sme sa nedostali do play off. Môžem si však predĺžiť sezónu a obliecť si slovenský dres.

Začína sa poriadny hokej – v zámorí alebo na MS. Mám čas si trochu oddýchnuť a verím, že budem na šampionát pripravený na sto percent," tvrdil obranca New Jersey Devils.

třinec daňo Čítajte viac Kľúčoví Slováci. Česi vybrali najväčšie hviezdy Třinca, fanúšikovia vyzývajú Šatana a spol.

Aj rodák z Liptovského Mikuláša, ktorému dala šancu vo veľkom hokeji majstrovská Nitra, vníma silu slovenského mužstva.

„Nie vždy sa dá, aby prišlo toľko hráčov z NHL. Veľa našich tímov sa nedostalo do play off, takže je to šťastie pre Slovensko. Chceme na MS vyhrať každý zápas. Uvidíme, ako to pôjde,“ pripustil Nemec.

Debutantom v národnom tíme a rovno na MS bude Martin Pospíšil. Slovenská kométa vletela z farmy AHL až do prvého útoku Calgary. A hoci sa Flames do play off nedostali, s výkonmi 24-ročného útočníka panuje spokojnosť.

„Nikdy som nehral na majstrovstvách sveta. Bol som rád za pozvánku. Mám veľkú motiváciu. Reprezentovať Slovensko je česť. Sezóna bola dlhá, ale stále mám veľa síl. Som mladý, nemám rodinu ani ženu, takže aj sezónu si môžem natiahnuť,“ doplnil Pospíšil.

Pripustil, že hrať v Česku je atraktívnejšie, ale pri jeho rozhodovaní to nehralo rolu.

"Káder vyzerá skvele. Veľa dobrých hráčov a chalanov. Ťažko hovoriť o cieľoch, pôjdeme od zápasu k zápasu.

Pokúsime sa zdolať každého. Uvidíme, ako to dopadne. Je to turnaj a zvykne sa hovoriť, že ten je o jednom zápase," doplnil Pospíšil.

Obavy zo zranenia

Už šiestykrát po sebe sa Anaheim Ducks nedostal do play off. Druhú sezónu v jeho štruktúrach pôsobí aj Pavol Regenda, ktorého čaká tretí šampionát v rade.

"Som zástanca toho, že ak príde pozvánka, rád budem reprezentovať Slovensko. Robil som to odmalička a môžem si o mesiac dlhšie zahrať hokej. Hrať v národnom drese je viac, ako obliekať si dres s logom klubu v Amerike.

Mal som počas sezóny menšie zranenie. Len sa bojím, aby sa mi to nevrátilo. Mohol som hrať aj lepšie, ale so sezónou som spokojný," priznal Regenda.

slovensko finsko Čítajte viac Hororový okamih na MS. Mladého Slováka odniesli z ľadu na nosidlách, rozvinuli okolo neho čierne plachty

Dvadsaťštyriročný rodák z Michaloviec prestúpil do najlepšej ligy sveta práve z rodného mesta. Ako jeden z miestnych líšok si odkrútil debut v národnom tíme. Spomienka mu zostala v pamäti aj teraz.

„Keď som hral prvý zápas za národný tím v Trenčíne, mal som zimomriavky z toho keď ľudia skandovali alebo spievali hymnu. Som hrdý, že som dostal pozvánku a môžem ísť.“

Regenda sa teší na partiu, ktorá pred dvomi rokmi získala historický bronz na zimných olympijských hrách v Pekingu.

"Buduje sa lepší tím a tak môžeme dosiahnuť väčší úspech na MS ako v minulosti. Teším sa na to, snáď sa budeme s chalanmi baviť. Aj ostatné tímy ako USA či Kanada majú silné kádre.

Chápem slovenských fanúšikov, očakávania budú veľké. Treba však mať pokoru a úctu k súperom. Bude to ťažké. Aj v minulých rokoch sme to nemali ľahké s papierovo slabšími súpermi.

Verím, že budeme mať dobrú kabínu a podarí sa nám fanúšikov baviť hokejom. Za tie posledné roky si to zaslúžia," uzavrel Regenda.

Vtedy a teraz. Zlatí chlapci z Göteborgu 2002 Fotogaléria - 32 fotiek Všetky fotky
Pred 22 rokmi sa zrodil najväčší úspech...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar #Martin Pospíšil #MS 2024 v hokeji #Šimon Nemec #Pavol Regenda