Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Francúzi obhajovali účasť hráča z KHL na MS: Nikdy nepodporoval ruskú inváziu, odkázalo ministerstvo

Keď Francúzsky zväz ľadového hokeja predstavil verejnosti káder na majstrovstvá sveta v Česku, jedno meno v ňom vyvolalo veľký rozruch.

04.05.2024 10:37
Stéphane Da Costa Foto:
Stéphane Da Costa patril k najlepším hráčom Jekaterinburgu v tejto sezóne KHL.
debata (11)

Hráči z ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy mali od jari 2022, od začiatku konfliktu na Ukrajine, zakázané reprezentovať Francúzsko v medzinárodných zápasoch.

Pred blížiacim sa šampionátom v Česku je všetko inak a prišlo k zásadnej zmene. Skúsený útočník Stéphane Da Costa, hráč Avtomobilistu Jekaterinburg môže reprezentovať.

Denník L'Équipe nedávno zisťoval príčiny tejto nečakanej zmeny postoja. „Hráč nikdy nepodporoval ruskú inváziu,“ napísalo francúzske ministerstvo športu v tlačovej správe.

SR Hokej MS20 príprava Poprad kemp Dvorský Čítajte viac Veľké očakávania od Slovákov na MS? Dvorský prezradil, nakoľko verí Ramsayho výberu aj ako prijal odmietnutie z reprezentácie

34-ročný Da Costa absolvoval už šiestu sezónu v KHL za sebou a okrem Jekaterinburgu pôsobil v ruskej nadnárodnej súťaži aj v tímoch Kazane, Jaroslavli a CSKA Moskva.

„Ministerka športu (Amélie Oudéa-Castéraová) vždy hovorila, že je potrebné mať jasné zásady, ale treba posudzovať aj jednotlivé situácie od prípadu k prípadu,“ vysvetľovalo ministerstvo.

Vo vyhlásení sa ďalej píše, že Da Costa žije a pôsobí v Rusku dlhodobo a nevybral sa tam počas prebiehajúceho vojnového konfliktu.

Miroslav Šatan mladší Čítajte viac Aký otec, taký syn. IIHF posadila pred kameru mladých Slovákov. Čo odkázali Šatanovi a Radivojevičovi?

Ministerstvo športu sa tiež odvolalo na rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru, podľa ktorého môžu na olympijských hrách štartovať aj ruskí športovci, ktorí nepodporujú agresora, alebo nemajú prepojenie na vládnu moc.

„Ministerka osobne hovorila s Da Costom. Hráč nikdy nepodporoval ruskú inváziu a jeho neutralita umožňuje zväzu, aby ho nominoval do reprezentácie. V tomto prípade ministerka nechce oponovať spoločnému želaniu hráča a zväzu,“ znie vo vyhlásení.

Stéphane da Costa je považovaný za jedného z najlepších francúzskych hokejistov. Na majstrovstvách sveta v Ostrave sa postaví do cesty aj slovenskej reprezentácii, ktorej zápas s Francúzskom bude piatym v poradí a odohrá sa v sobotu 18. mája.

Najproduktívnejší Slováci na každých MS v hokeji Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
Na nasledujúcich stránkach zistíte, ktorý...
11 debata chyba
Viac na túto tému: #francúzski hokejisti #MS v hokeji 2024 #Stéphane Da Costa