Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neviem, čo sa Hašekovi stalo v hlave. Libu dnešná doba rodičov takmer dohnala na psychiatriu

Bývalému slovenskému útočníkovi Igorovi Libovi sa na majstrovstvách sveta v Českej republike dostane veľkej pocty. Legendárny hokejista sa stane desiatym slovenským hráčom v Sieni slávy IIHF.

01.05.2024 13:57 , aktualizované: 14:23
Igor Liba, Peter Šťastný Foto:
Legendy bok po boku v roku 2014: Igor Liba (vľavo) a Peter Šťastný.
debata (47)

Z Libu je dnes už „úplne normálny dôchodca a má sa dobre“. Po kariére sa venoval deťom vo svojej hokejovej akadémii, no po desiatich rokoch si povedal, že stačilo.

Nielen pre vek, ale aj maniere rodičov. "Toto je čudná doba. Doba rodičov. Musel som si dať pauzu, inak by som skončil na psychiatrii.

Rodičia by veľakrát potrebovali výchovu viac ako deti," posťažoval sa v rozhovore pre český idnes.cz.

Zatiaľ čo v jeho mladosti rodičia ani nevedeli, kde je štadión a čo na ňom robia, podľa šéfa Liba Academy 11 sa dnešní rodičia od detí nepohnú a neustále svojim ratolestiam dýchajú na krk.

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

„Už veľakrát sa mi stalo, že otec priviedol na štadión päťročného chlapca a po prvom tréningu sa vypytoval: Tak ako, pán Liba, myslíte, že z neho niečo bude? Má na NHL?“, spomína rodák z Prešova.

Nepáči sa mu ani prístup mladej generácie. „Úcta a pokora väčšine z nich nič nehovorí. Pustia si počítať, pozerajú do telefónu, všetko berú automaticky.“

Často sa spomína, že nastupujúca generácia má problémy s komunikáciou. Liba ako príklad uviedol, že mnoho detí musel naučiť základným prejavom slušnosti.

Dárius Rusnák Čítajte viac Majster sveta Rusnák: Hráčov z KHL potrebujeme. Hašek? Nemá všetkých päť pohromade

„Keby len komunikovať, nevedia ani pozdraviť. To dnes deti učí doma málokto, mnoho deciek som naučil zdraviť až ja v akadémii. Taká je doba.“

Vyjadril sa aj k bývalému českému brankárovi Dominikovi Hašekovi, ktorý prednedávnom oznámil, že na jeseň bude kandidovať do Českého senátu.

Liba nad politickými ambíciami olympijského šampióna z Nagana iba pokrútil hlavou. „Zaznamenali sme to aj na Slovensku, ale vôbec netuším, čo sa mu to porobilo v hlave. Možno mu došli peniaze.“

Igor liba sa môže pýšiť striebornou medailou z olympiádu 1984 a bronzovou zo ZOH 1992. V drese Československa sa v roku 1985 stal majstrom sveta.

Na klubovej úrovni získal dva majstrovské tituly s Duklou Jihlava a neskôr s Košicami. Jednu sezónu strávil aj v prestížnej NHL, kde v rokoch 1988 až 1989 obliekal dresy New York Rangers a Los Angeles Kings.

Ostravar aréna: domov Slovákov počas MS v hokeji Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Minimálne dvanásť dní bude ich prechodným...
47 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #sieň slávy #Igor Liba #Dominik Hašek #MS 2024